Safe House (2012) **½ Blu-ray review

Toen ik de trailer van Safe House (2012) zag was ik niet meteen onder de indruk.Het verhaal sprak me niet meteen aan en ik ben zelf geen enorme fan van Ryan Reynolds. Daarentegen was er Denzel Washington en daar kan niemand tegen zijn.

safe house,denzel washington,ryan reynolds,Daniel Espinosa,Richard Pearson,David Guggenheim,Three Days of the Condor,heat

Korte inhoud: Voormalige CIA-agent Tobin Frost (Denzel Washington) is al jarenlang voortvluchtig en volgens de CIA een enorme bedreiging voor de VS omdat hij nauwe banden met allerlei terroristische organisaties zou onderhouden. Als Tobin in Kaapstad zich op het eerste oog zomaar komt melden bij de Amerikaanse ambassade, wordt hij onmiddellijk voor verhoor naar een zogenaamd Safe House overgebracht. Dit is een gevangenis op een geheime locatie waar de CIA kan doen en laten wat ze willen met de gevangenen. Niemand is er verder namelijk van op de hoogte is wat er zich achter de muren van het Safe House afspeelt. Al snel blijkt echter dat niet alleen de CIA op de beruchte Tobin uit is. Na een zware aanval op het Safe House zijn de enige twee overlevenden de bewaker van het Safe House, de jonge Matt Weston (Ryan Reynolds) en Tobin, die nu samen moeten vluchten voor hun leven.

De Zweedse regisseur Daniel Espinosa, die met deze film zijn eerste Amerikaanse blockbuster inblikt, heeft zich duidelijk geïnspireerd op de Bourne films, zowel voor zijn affiche als voor zijn camerawerk en de montage (met dank aan monteur Richard Pearson). Zelfs het verhaal ruikt naar Jason Bourne. Het spijtige aan deze zaak is dat alles er wel visueel ‘ok’ uitziet, maar dat de personages allesbehalve interessante figuren zijn om te volgen. Espinosa kan op geen enkel moment sympathieke opwekken voor zowel Reynolds als Washington. Bijgevolg voel je je ook niet betrokken bij datgene wat het hoofdpersonage meemaakt.

Het script van David Guggenheim doet dan weer denken aan Three Days of the Condor (1975) waar onze vriend blijkbaar veel inspiratie heeft opgedaan. Maar gelukkig komt de scenarist met een aantal nieuwe ideeën voor de dag. Het resultaat is een eigentijdse spionage thriller die zich afspeelt in het verre Zuid-Afrika met twee hoofdfiguren die elk hun glorie-moment hebben en waar het einde toch niet zonder een verrassing is. Toch verwijt ik de scenarist een gebrek aan originaliteit en creativiteit.


safe house,denzel washington,ryan reynolds,daniel espinosa,richard pearson,david guggenheim,three days of the condor,heatsafe house,denzel washington,ryan reynolds,daniel espinosa,richard pearson,david guggenheim,three days of the condor,heatsafe house,denzel washington,ryan reynolds,daniel espinosa,richard pearson,david guggenheim,three days of the condor,heat
© Universal Pictures Home Entertainment

Ik moet wel toegeven dat Espinosa voor zijn Amerikaanse debuutfilm niet de gemakkelijkste weg heeft genomen. Draaien in het Zuid-Afrikaanse Cape Town is relax, draaien in de sloppenwijken van Cape Town is op eigen risico, en deze productie heeft er zelfs een gehele chase-scene opgenomen. En deze Safe House moet het voornamelijk hebben van zijn vuurgevechten, achtervolgingen, ontploffingen en hand-to-hand gevechten. De focus van de film ligt dan ook op de kinetische camera in plaats van de karakter-ontwikkeling. Het verschil met een film als Heat (1995), die al even gestileerd is als Safe House, is dat deze film niet voldoende heeft ingezet op de karakter-ontwikkeling. Ik had met plezier wat meer drama willen zien, en iets minder hand-held actie-sequenties en overgesatureerde beelden.

Op de blu-ray vinden jullie geen audio-commentaar van de regisseur, maar wel een pak reportages en making-offs, waaronder een blik achter de schermen tijden één van de meest bijzondere achtervolgings-sequenties.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 17 juni 2012

***Related Post***
05/01/2012: Denzel Washington in Cape Town voor Safe House


*** Safe House HD trailer (1080p) ***

2 Comments

  1. Bjorn

    Vond het ook maar een vervelende film die iets teveel de Bourne films wou imiteren.

    Reply
  2. ruben

    Je hebt inderdaad geen enkele voeling met de personages, gewoonweg omdat ze niet worden uitgewerkt. Ook het camerawerk trok op niets. Flauwe film.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.