The Man from Nowhere (2010) **** Blu-ray review

Asiamania. Het woord zegt genoeg. Het heeft niets met mijn roots te maken, maar ik heb toch een ferme voorliefde voor Aziatische films. Of het nu over the top splatterhorrorfilms zijn, poëtische sprookjes a la 3-Iron (2004) of sociale drama’s a la 4:30 (2005) en Nowbody Knows (2004), mij om het even. Wanneer het gaat over de zogenaamde payback-films, krijg ik er maar niet genoeg van.

The Man from Nowhere,Bin Won,Jeong-Beom Lee,A Bittersweet Life,oldboy,3 iron,Nowbody Knows

The Man from Nowhere (2010) is bovendien Koreaans en treedt in de voetsporen van de excellente en keiharde films Oldboy (2003) en A Bittersweet Life (2005). Volgens de commentaar overstijgt regisseur Jeong-Beom Lee deze films, zelf ben ik ook enorm te spreken over deze film met een protagonist die mij bij wijze van spreken op het lijf geschreven is. In Korea is Bin Won een superster, maar zelf is dit de eerste film waarin ik hem aan het werk zag.

Korte Inhoud: Tae-Sik Cha (Bin Won) is een asociale eenzaat die zich afgezonderd heeft van de wereld. Enkel het dochtertje So-Mi van zijn buurvrouw probeert tevergeefs wat contact met hem te maken. Zijn buurvrouw zelf is een gemarginaliseerde vrouw die in de problemen komt met een drugskartel. Het drugskartel breekt binnen bij Tae-Sik om te zoeken wat zijn buurvrouw heeft verborgen. Tae-Sik wil met niets of niemand iets te maken hebben en weigert alle medewerking. Tot blijkt dat zowel zijn buurvrouw als haar dochtertje door de drugsdealers ontvoerd zijn. Dat kan Tae-Sik niet laten gebeuren en voor hij het weet is hij een pion in een gevaarlijk spel. Tae-Sik zou Tae-Sik niet zijn, als zijn rode ridder-moraal hierdoor niet wordt aangesproken waardoor hij er alles aandoet om zijn buren terug te vinden en te bevrijden. Niet alleen de meest meedogenloze maffiosi krijgt hij daarmee op zijn nek, ook de politie lust hem rauw.

The Man from Nowhere, is voor iedereen een raadsel. Niemand lijkt te weten waar hij vandaan komt. De Maffia onderschat hem duidelijk en beseft niet welke luis in de pels het hen toch zo moeilijk maakt. De politie weet ook niet wat deze vreemdeling opeens bij deze kartels komt doen. Langzaamaan leren we het verhaal achter de man van nergens kennen, maar de kern van de zaak is zijn zoektocht, zijn doel en zijn onverwerkt verleden.

De film neemt een trage start zoals we van Koreaanse films gewend zijn, de puzzel wordt ingewikkelder maar naarmate het verhaal vordert en er steeds meer stukjes bloot komen te liggen, wordt de kijker dieper meegesleept. De actie is lekker koelbloedig en ook heel bloederig. Tae-Sik is een stille killer. Onverstoorbaar en met dodelijk bliksemsnelle acties. Schitterend gedaan. De verhaallijnen van de relatie tussen Tae-Sik en So-Mi, de link met zijn verleden, de plot van de detective en de gruwelijke daden van de maffia zijn knap verweven.

Een topper die ik de fans van het genre kan aanraden. Zoals nog gebeurt met Aziatische kaskrakers is er een Amerikaanse remake al vrees ik dat die een hoog platvloers Seagal-gehalte zal hebben.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 03 mei 2012

 


*** The Man from Nowhere trailer ***

2 Comments

 1. Micha

  Zuid-Koreaanse vendetta films blijven goed. Ondanks dat ze soms wel een beetje voorspelbaar zijn. Maar ja, dat is eigen aan het genre zou ik zo denken. Bin Won zit tevens prima in zijn rol als de zwijgzame Tae-sik Cha. Hij ziet er nogal mysterieus uit met zijn lange stijlvolle haar. Ook de jonge Sae-ron Kim als buurmeisje komt heel overtuigend over. Enerzijds heeft ze een heftig voorkomen, maar anderzijds ook iets teder. Het vlakke verhaaltje neem je er dan wel bij. Daarnaast knappe fotografie en een aanstekelijke mood, met een aantal keiharde scènes.
  Zeker een aanrader !

  Reply
 2. yves

  zeer voorspelbare film alleen wat bloederiger dan andere steven seagal films of mel gibson payback. er zijn veel betere aziatische film (lady vengeance, i saw the devil vele betere wraak films dan dit)

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *