Top 10 Beste Sitcom

We hebben hier al een lijstje met de Top 25 Beste TV-Series, wat er hier nog ontbrak was een Top 10 van de beste Sitcoms. En er zijn er heel wat de keuze was best wel moeilijk. Uiteraard hebben we niet alle sitcoms gezien die lopen, maar toch wel een aanzienlijk aantal.

Voor alle duidelijkheid, een Sitcom is een komische serie dat gesitueerd wordt rond een vaste groep personages in een tamelijk alledaagse omgeving. Het woord sitcom is tevens een verkorting van het woord ‘situational comedy’. Door het toeval en de vreemde eigenschappen en karaktertrekken van de personages ontstaan daarin komische situaties. In tegenstelling tot tv-series kan hoef je niet bepaald voorkennis te hebben van de vorige aflevering om het verhaal te kunnen volgen. Sitcoms draaien meestal rond een bepaald thema of een bepaalde ontmoeting tussen de personages, en het gebeurtenis eindigt ook na elke aflevering.

Top 10 Beste Sitcoms

10. Black Adder van Rowan Atkinson

Laat ik meteen beginnen met een goede ouwe historische sitcom. Het succes van The Black Adder heeft uiteraard alles te danken aan de vlijmscherpe dialogen van de sluwe en cynische Rowan Atkinson. Hij was de ultieme anti-held en naast hem staat Baldrick, de ultieme underdog. Black Adder heeft 4 seizoenen , en ze zijn alle vier al even grappig als tijdloos.


blackadder,rowan atkinsonblackadder,rowan atkinsonblackadder,rowan atkinson

9. South Park van Matt Stone & Trey Parker

Een geslaagde sitcom moet het vooral hebben van zijn dialogen, en bij South Park zijn die lekker vadsig. Maar uiteraard is het sarcasme die van het scherm druipt niet zonder enige verwijzing naar de Amerikaanse maatschappij, zijn waarden en normen, alsook op zijn prominente figuren. En ondanks de simpele animatiestijl is deze animatie sitcom zowel voor jong en oud.


south park,Matt Stone,Trey Parkersouth park,Matt Stone,Trey Parkersouth park,Matt Stone,Trey Parker

8. 30 Rock van Tina Fey

Met 30 Rock is het lachen geblazen van begin tot eind, en actrice Tina Fey (pic) – de bedenker en producer van de serie – weet ons op de meest unieke manier in verroering te brengen. De serie is gebaseerd op Fey’s eigen ervaringen als hoofd van de scenarioschrijvers van de NBC sketchshow Saturday Night Live. Dit sitcom zit ondertussen al aan haar 6de seizoen.


30 rock30 rock

7. How I Met Your Mother van Carter Bays & Craig Thomas

How I Met Your Mother is zowat het antwoord op het populaire Friends. De serie draait om Ted die in het jaar 2030 zijn zoon en dochter vertelt over gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot zijn ontmoeting met hun moeder. Zijn relaas begint in het jaar 2005. Hij is een 27-jarige architect die samenwoont met zijn twee beste vrienden van de Wesleyan University, rechtenstudent Marshall Eriksen (Jason Segel) en kleuterjuf Lily Aldrin (Alyson Hannigan). Samen met Barney Stinson (Neil Patrick Harris), een onverbeterlijke rokkenjager, en de knappe Robin Scherbatsky (Cobie Smulders) vormen ze een 5 koppig stel (één minder dan bij Friends).


how i met your motherhow i met your motherhow i met your motherhow i met your mother

6. The Big Bang Theory van Johnny Galecki & Jim Parsons

De sitcom The Big Bang Theory (pic) heeft een duidelijk doelpubliek van jongeren die verzot zijn om comic books en science-fiction films. De show gaat over vier vrienden: Leonard Hofstadter (Johnny Galecki), Sheldon Cooper (Jim Parsons), Howard Wolowitz (Simon Helberg) en Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar), die allemaal werken voor Caltech. Leonard, Sheldon en Rajesh zijn gepromoveerd en hebben een PhD in een natuurwetenschappelijke richting, Howard is een ingenieur met een masterdiploma. Het zijn alle vier echte geeks: bollebozen met een voorliefde voor wiskunde en fysica, en hebben allemaal een hoog IQ. De overbuurvrouw Penny (Kaley Cuoco) zorgt dan weer voor de onverwachte wendingen.


south park,Matt Stone,Trey Parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock, tina fey,how i met your mother,the big bang theory,Johnny Galecki,Jim Parsons,Kaley Cuocosouth park,Matt Stone,Trey Parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock, tina fey,how i met your mother,the big bang theory,Johnny Galecki,Jim Parsons,Kaley Cuocosouth park,Matt Stone,Trey Parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock, tina fey,how i met your mother,the big bang theory,Johnny Galecki,Jim Parsons,Kaley Cuoco

5. Friends van David Crane & Marta Kauffman

Wie sitcom zegt, moet toch minstens ook Friends vernoemen. De 66 minuten durende laatste aflevering werd door Entertainment Tonight genoemd als het grootste tv-moment van het jaar 2004 en het was het op één na best bekeken programma. Tevens het enige programma met meer kijkers was de Super Bowl. En dat zegt al genoeg.


south park,Matt Stone,Trey Parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock, tina fey,how i met your mother,the big bang theory,Johnny Galecki,Jim Parsons,Kaley Cuoco,friends,david crane,marta kauffmansouth park,Matt Stone,Trey Parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock, tina fey,how i met your mother,the big bang theory,Johnny Galecki,Jim Parsons,Kaley Cuoco,friends,david crane,marta kauffmansouth park,Matt Stone,Trey Parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock, tina fey,how i met your mother,the big bang theory,Johnny Galecki,Jim Parsons,Kaley Cuoco,friends,david crane,marta kauffman

4. Arrested Development van Mitchell Hurwitz

Arrested Development gaat over de excentrieke familie Bluth. Michael Bluth (Jason Bateman) tracht samen met zijn zoon, broers en zus het familiebedrijf van de ondergang te redden, nadat zijn vader wegens fraude in de gevangenis komt. Ook werd Arrested Development nooit zo populair als vele andere sitcoms, heeft het toch een stevige fanbase. Dit is zeker te danken aan het uitstekende script en acteurs.


south park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffmansouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman

3. Fawlty Towers van John Cleese & > Connie Booth

Ik zat op een boot richting Lofoten in Noorwegen en wat was er te zien op de tv-schermen in de cafeteria? Inderdaad, Fawlty Towers. Het is duidelijk dat de afleveringen in vele landen nog regelmatig herhaald worden. Het hotel heet Fawlty Towers, naar de eigenaar Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) en zijn echtgenote Sybil (Prunella Scales). Verdere vaste figuren in de serie zijn het kamermeisje Polly Sherman (Connie Booth), het Spaanse manusje-van-alles Manuel (Andrew Sachs) en de kok Terry (Brian Hall).


south park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Boothsouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Boothsouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Booth

2. The Office van Ricky Gervais

De Amerikaanse versie van The Office moet niet onderdoen voor de Britse originele versie. Meer nog, acteur Steve Carell steelt de show en de serie lijkt gewoon op zijn lichaam geschreven. De serie speelt zich af in het kantoor van de fictieve firma Dunder-Mifflin Paper Company in Scranton. De baas Michael Scott (Steve Carell) denkt dat hij de beste baas is die je maar kan wensen. Hij probeert grappig en vriendelijk te zijn naar zijn personeel en ziet ze als zijn familie. Hij krijgt van het hoofdkantoor te horen dat hij moet gaan inkrimpen, heeft het hier echter heel moeilijk mee en probeert dit uit te stellen. Zijn assistent Dwight (Rainn Wilson) denkt dat hij alles te zeggen heeft binnen “The Office” en hoopt op promotie, die hij niet krijgt. Verder zijn er romances, fraude en gebeuren er de nodige ongevallen. Lachen geblazen van begin tot eind.


south park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Boothsouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Booth,the office,Steve Carell,Ricky Gervaissouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Booth,the office,Steve Carell,Ricky Gervais

1. The Simpsons van Matt Groening

Maar de nummer 1 sitcom is en blijft The Simpsons. De animatieserie is een satire op de (Amerikaanse) samenleving, waaronder vooral het gezin. De serie draait geheel om de familie Simpson bestaande uit Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie. De show bestaat inmiddels uit 22 seizoenen met meer dan 400 afleveringen. Daarmee is het een van de langstlopende televisiereeksen ter wereld. De humor werkt op verschillende niveaus en is dus wel bestemd voor jong en oud.


south park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Booth,the office,Steve Carell,Ricky Gervaissouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Booth,the office,Steve Carell,Ricky Gervaissouth park,matt stone,trey parker,blackadder,rowan atkinson,30 rock,tina fey,how i met your mother,the big bang theory,johnny galecki,jim parsons,kaley cuoco,friends,david crane,marta kauffman,Arrested Development,Mitchell Hurwitz,Jason Bateman,Fawlty Towers,John Cleese,Connie Booth,the office,Steve Carell,Ricky Gervais,the simpsons,matt groening

20 Comments

 1. Kenneth

  Mooi lijstje, maar ik mis zéér zeker Seinfeld, toch dé beste sitcom aller tijden!

  Reply
 2. Lisa

  Ik heb ‘How I met Your Mother’ recent pas ontdekt en het is inderdaad een beetje zoals Friends, maar misschien net dat tikkeltje meer geflipt. Daarentegen moet ik nog steeds ‘Arrested Development’ zien, maar komt er maar niet van :s

  Reply
 3. karen

  Mooi lijstje Dave, maar ik mis toch Absolutely Fabulous en Will & Grace 🙂

  Reply
 4. dave

  De moeilijkheid zit em vaak in aan te duiden ‘welke film je zou willen vervangen’, want ja, in een top 10 is er maar plaats voor 10…

  Reply
 5. Julie

  Ik mis Frasier, maar zou niet meteen weten welke ik er zou willen uitwerpen…The Big Bang Theorie nog niet gezien maar lijkt me wel leuk.

  Reply
 6. Shifty Aka Ufo

  In mijn top 10 zou zeker zitten:
  Seinfeld,
  Curb Your Enthusiasm,
  Cheers,
  I’m Alan Partridge

  Reply
 7. De Stief

  met alle respect,friends is toch wat gedateerd als je het nu bekijkt en de topper voor mij die jammer genoeg ontbreekt is Modern Family,als je dit nog niet gezien hebt,check het zeker eens!!

  Reply
 8. Rob

  Alles is discutabel, maar een zeker gemis is M*A*S*H

  Reply
 9. Thomas

  Top 20 maken ;d

  Reply
 10. Nick

  Ik moet dringend eens kijken naar The Office, iedereen spreekt ervan maar ik kom er niet toe (tot mijn grote schaamte).

  Reply
 11. jasper

  Hoe kun je in vredesnaam Cheers vergeten??? Cheers was een voorbeeld voor veel sitcoms. Daarnaast missen klassiekers als M*A*S*H* en Seinfeld, dat kan echt niet, en ik mis persoonlijk ook Modern Family.
  Blackadder en Fawlty Towers zijn steengoed, maar niet te vergelijken met Amerikaanse sitcoms, dus daar zou ik onderscheid in maken
  Ik vind het een beroerde lijst.

  Reply
 12. Bernie

  Cheers is voor sissies, Balckadder en Fawlty Towers ‘is the bomb’. Get your facts straight!

  Reply
 13. Jochen

  Blackadder en Fawlty Towers moésten er gewoon in. Maar Friends in een top 10 van sitcoms? Dat is zoals Titanic in een top 10 van films aller tijden plaatsen… Geef mij dan maar de heerlijke satirische humor van Keeping Up Appearances, die ontbreekt schromelijk in dit lijstje…

  Reply
 14. Undertaker

  Toch vergeet je één sitcom, dat is de sitcom waar voor het eerst ook mannen naar keken, Married with Children, hoe kan deze nou niet in een top lijst voorkomen, treurig.

  Reply
 15. Sgt pot

  Ik mis Frasier…

  Reply
 16. Edisson

  Goeie lijst. Maar ik denk da seinfeld en It’s Always Sunny In Philadelphia zeker thuishoren in deze lijst, je bent ook series als Parks and Rec en 30 rock vergeten. Seriously TBBT?

  Reply
 17. Damien

  30 Rock staat er toch.
  Seinfield vind ik zelf ok, maar de vraag is met welke serie je deze zou vervangen. Ik zou het niet zo meteen weten.

  Reply
 18. Example

  Ik zou de animated series toch een aparte lijst geven .
  Bij mij ziet het er dan zo uit
  Top animated :
  Archer , Rick & Morty , Futurama , american dad , Simpsons , south park , bojack horseman , gravity falls , frisky dingo , the Ricky Gervais show
  Top sitcoms :
  Arrested development , black books , 15 storeys high , Parks & Rec , Blackadder , green wing , fawlty towers , Married with children , veep , 30 rock

  Reply
 19. Catherine

  Geen Allo Allo of Frazier? Keeping up appearences…? ik moet duidelijk ook eens aan de office beginnen!

  Reply
 20. DeFilmBlog

  Catherine, je moet je eens afvragen met welke sitcom je deze dan zou vervangen 😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *