5 Days of War (2011) ½ Blu-ray review

Iedereen is ongetwijfeld bekend met de uitspraak: Men haalt het onderste uit de kan. Dit wil zeggen dat alles op alles gezet is om een goed resultaat te boeken, kosten nog moeite sparend in het proces. Helaas kan dit niet gezegd worden van 5 Days of War (2011). De mensen die deze film ontwikkeld hebben, of op z’n minst hebben bijgedragen aan de voltooiing ervan hebben niet genoeg hun best gedaan, zoveel is duidelijk. 5 Days of War is gebaseerd op het waargebeurde gewapende conflict in Georgië met Rusland in 2008, waarbij een Nederlandse cameraman om het leven kwam.

val kilmer,andy garcia,heather graham,5 days of war,renny harlin,the covenant,rupert friend,richard coyle

De regisseur van deze film is Renny Harlin. Deze man heeft Die Hard 2 geregisseerd en Cliffhanger, twee geslaagde actiefilms die ik in de tijd wel kon smaken. Maar hij is ook verantwoordelijk voor één van de slechtste films uit 2006, met name The Covenant (2006).

Korte inhoud: De film vertelt het verhaal van enkele oorlogsreporters die worden uitgezonden om de oorlog tussen Rusland en Georgie te verslaan. Thomas Anders (Rupert Friend), een Amerikaanse oorlogscorrespondent, en zijn cameraman Sebastian Ganz (Richard Coyle) komen midden tussen de strijdende partijen terecht in de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië. Zij zijn hierbij getuige van de gruwelijkste oorlogsmisdaden. Wanneer de Russen vernemen dat Thomas beelden heeft gemaakt, openen zij de jacht op hem. Hij moet vechten voor zijn leven en ervoor zorgen dat de wereld alsnog te beelden te zien krijgt.

Maar toen ik deze film in de brievenbus kreeg was ik niet bevooroordeeld. Integendeel, na het lezen van de namen der cast (Val Kilmer, Andy Garcia) was ik zelfs een beetje nieuwsgierig naar het resultaat. Ik moest en zou dezelfde avond de film nog zien.

Zo gezegd zo gedaan, film opgezet: en genieten maar! Mijn geniet-plan werd echter, naarmate de film vorderde, omgezet naar ongespeelde irritatie. De verschrikkelijk saaie acteerprestaties van werkelijk alle acteurs, de saaie dialogen, de zwakke betrokkenheid bij het verhaal, de emotieloosheid van deze prent, kortom ALLES in deze film zit verkeerd. En hoe?

De film start met een scene in Irak. Thomas Anders (Rupert Friend) en zijn vrouw Miriam (Heather Graham) rijden door een ogenschijnlijk onschuldig dorp. Dit onder begeleiding van de zeer flauwe en misplaatste grappen van hun cameraman (Richard Coyle) Plots worden zij het slachtoffer van een valstrik. Gemaskerde mannen nemen de wagen onder vuur en Miriam sterft. Het klinkt allemaal spannender als het is want toen ik de scène zag was ik NIET overtuigd. Ik was eerder opgelucht dat dit alles voorbij was zodat ik de dwaze praat van Richard Coyle niet meer hoefde aan te horen. De film zit vol met zulke scènes dat ik ze moeilijk allemaal kan uitleggen. In dit geval ga ik niet “see for yourself” zeggen. Uw tijd is u waarschijnlijk te kostbaar.

In Val Kilmer en Andy Garcia ben ik nog het meest teleurgesteld. Van deze heren kunnen we enigszins verwachten dat ze de nodige bagage op zak hebben om een meerwaarde voor te stellen in een filmproject. Val Kilmer in Heat (1995) destijds: Meesterlijk. Andy Garcia kennen we dan weer van The Untouchables, toch ook een ambitieus en geslaagd project. Ik zou acteurs van zulk kaliber haast kunnen vergelijken met een bewaarwijn, zelfs na jaren houden ze toch hun klasse en sommigen worden zelfs beter. Helaas, driewerf helaas, zij mogen na het zien van 5 Days of War gecatalogeerd worden onder de sectie van “goedkope tafelwijntjes”.


val kilmer,andy garcia,heather graham,5 days of war,renny harlin,the covenant,rupert friend,richard coyleval kilmer,andy garcia,heather graham,5 days of war,renny harlin,the covenant,rupert friend,richard coyleval kilmer,andy garcia,heather graham,5 days of war,renny harlin,the covenant,rupert friend,richard coyle
© Film1

Val Kilmer vertolkt op zeer matige wijze een cameraman, daarbij continue bazelend over het verleden. Iets waarbij je als kijker zeer weinig betrokkenheid hebt. Zijn pafferige voorkomen, zijn lange haren, het is bijna zielig om te zien. Andy Garcia speelt dan weer een ruggengraatloze president, die huilt bij zijn toespraken op televisie. He can’t be serious…

Ik ga er niet teveel woorden meer aan vuilmaken, deze film is troep pur-sang, dwaze geld en tijdverspilling. Hij verdient zelfs gaan plaats in mijn filmcollectie. Deze gaat rechtstreeks op zolder, tussen de overige gedrochten die haast allemaal uit de beerput van Hollywood gekropen zijn. Een magere troost: op metacritic.com krijgt deze film 31/100. Een baggerscore, maar men krijgt wat men verdient.

5 Days of War is vanaf 6 december verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Inclusief een extra interview met regisseur Renny Harlin en de cast.

rating


Beoordeling: 0.5 / 5

Recensie door op 8 december 2011


*** 5 Days of War trailer ***

4 Comments

 1. Baladur

  De visuele effecten in de film vielen nog wel mee, maar het was inderdaad geen hoogvlieger.

  Reply
 2. Noa

  Het politieke deel is nogal propagandisch, maar aan actie is er dan weer geen gebrek. Eigenlijk is er meer actie dan politiek drama, maar er zit toch wel wat scheef met het evenwicht.

  Reply
 3. BART

  Val Kilmer is geen vaste meer, en ik vraag me zelfs af of hij dit ooit geweest is. Zelfs in Heat had hij maar een rolletje van geen belang. Eigenlijk vond ik hem nog het best in die 80’ties komediefilms.

  Reply
 4. yves

  gisteren gezien en vond deze een heel goede film. snap niet dat jullie die slecht vinden. val kilmer is al lang op zijn retour maar garcia is goed hierin. verhaal zit goed en afwisseling tussen actie en drama is oke is evengoed als behind enemy lines vind ik

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *