Black Death heeft nog geen releasedatum bij ons

Hier nog maar eens een gitzwarte film uit de middeleeuwen, en wel nog eentje die de ‘zwarte pest’ als premisse heeft. Films uit de middeleeuwen zijn meestal slechte kostuum-drama’s die vaak vervallen in groteske scènes en clichés, maar de laatste jaren zijn er toch ook een paar interessante films gemaakt, en hopelijk kunnen we deze Black Death (2010) van Christopher Smith daar aan toevoegen. En na het zien van de trailer denk ik dat we hier wel eens een geslaagde en goed gecaste thriller kunnen hebben. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat in deze film alle gore en bloed buiten beeld zal afspelen en de focus zal komen te liggen op het menselijke drama en de religieuze kwestie.

Black Death,Christopher Smith,Carice van Houten,Sean Bean,Eddie Redmayne,Triangle,Creep,Aguirre Wrath of God,Valhalla Rising

Korte inhoud: Het Middeleeuwse Engeland wordt geteisterd door de pest. Lijken liggen bij honderden verspreid en het land is ondergedompeld in chaos. De kerk verliest zijn greep op de bevolking, bij wie de angst overheerst. Er is echter een dorp dat vooralsnog gespaard lijkt te blijven voor de ziekte. Het is veraf gelegen, omringd door moeras. Er wordt gefluisterd dat het dorp geleid wordt door een tovenares. Deze Langiva (Carice van Houten) zou doden weer tot leven kunnen wekken. De gevreesde ridder Ulrich (Sean Bean) krijgt van de kerk de opdracht deze geruchten te onderzoeken. Als gids neemt hij de jonge monnik Osmund (Eddie Redmayne) mee, die hem en zijn bende huurlingen als gezant van God veilig door het moerasland naar het dorp moet leiden. De reis is vol gevaren, maar pas in het dorp zelf stuiten ze op de ultieme gruwel.

De regisseur is ook geen compleet onbekende. Hij heeft eerder de niet onaardige thriller Triangle (2009) ingeblikt over een groep jongeren die met hun yacht in volle storm in de problemen komen en hun toevlucht nemen tot een voorbij drijvend schip, waar hen nog een grote nachtmerrie te wachten staat. Deze Brit is een talentvol regisseur die weet hoe hij terreur in beeld moet brengen. Hij heeft tevens duidelijk progressie gemaakt sinds zijn toch wel teleurstellende horrorprent Creep (2004). Je wordt er wel niet meteen vrolijk van, maar zijn films verdienen ten minste een plaatsje in de bioscoop in plaats van een directe dvd-release.

De Juiste atmosfeer scheppen in dergelijke films is van cruciaal belang, maar ook de rest van de film moet kloppen en mag het geheel niet om zeep helpen. Niemand kan ontdekken dat Rob Zombie de juiste atmosfeer heeft neergezet met zijn Halloween remakes, maar wie kon verwachten dat hij alles om zeep ging helpen door te pas en te onpas zijn vrouw te casten in idiote droomsequenties. Christopher Smith is niet meteen het soort regisseur die zijn film zou verklooien met foute beslissingen, hoewel hij ook wel de neiging heeft om als een gek zijn camera heen en weer te schudden. Hopelijk wordt een mengeling van Aguirre, Wrath of God (1972) met wat eigentijdse Valhalla Rising (2009). Spijtig genoeg hebben ze bij ons nog geen releasedatum en zal het waarschijnlijk dvd-release worden, al blijf ik de hoop koesteren dat het BIFFF deze film alsnog opneemt in zijn programma.


*** Black Death trailer ***

3 Comments

 1. Maarten

  Heb de film gezien op het filmfestival van Brussel in de zomer van vorig jaar. Was echt wel onder de indruk en vind het vreemd dat die nog niet in het reguliere circuit is beland. De acteerprestaties van Van Houten is wel wat tenenkrommend.

  Reply
 2. yves

  die is allang op dvd sinds december. heb die in januari al gekocht en is wel oke maar had beter verwacht. die zal dus niet op biff komen waarschijnlijk.

  Reply
 3. dave

  ja spijtig, heb een email gekregen van Chris van het Bifff die me heeft bevestigd dat ze Black Death niet programmeren, en dat ze het een spijtige zaak vinden want blijkbaar zijn ze ook wel fan van Christopher Smith. Het zal dus dvd worden. Toch wraakroepend dat een film als SAW 7 ( !7! begod) dan wel een bioscoop-release krijgt!?!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *