Zombies troef in The Walking Dead

Frank Darabont heeft de eer om te zeggen dat hij ‘de beste film ooit’ heeft gemaakt. Tenminste als we de publieke opinie mogen geloven. Zijn meesterwerk The Shawshank Redemption (1994) voert immers de IMDB top 250 lijst aan en daar mag de man trots op zijn.

Frank levert vrijwel altijd goed werk af. Zelfs zijn mindere films zijn nog steeds van een degelijk niveau. Hij vult gebrek aan kwaliteit in het script, cast of zelfs eigen regie (zie The Majestic (2001)) steeds op met zijn geheim wapen: atmosfeer. Hij is een meester in het brengen van een bepaalde unieke feeling in films waardoor je deze steeds gaat onthouden en onderscheiden van andere gelijkaardige genre-producties.


The Walking Dead,Frank Darabont,The Shawshank Redemption,tv-serie,Robert Kirkman,George A Romero,Night Of The Living Dead,The Land of the Dead,I am Legend, 28 days later,Andrew Lincoln,Jon Bernthal,Sarah Wayne Callies,Chandler RiggsThe Walking Dead,Frank Darabont,The Shawshank Redemption,tv-serie,Robert Kirkman,George A Romero,Night Of The Living Dead,The Land of the Dead,I am Legend, 28 days later,Andrew Lincoln,Jon Bernthal,Sarah Wayne Callies,Chandler RiggsThe Walking Dead,Frank Darabont,The Shawshank Redemption,tv-serie,Robert Kirkman,George A Romero,Night Of The Living Dead,The Land of the Dead,I am Legend, 28 days later,Andrew Lincoln,Jon Bernthal,Sarah Wayne Callies,Chandler Riggs

Ook zo in zijn recentste en eerste televisieproject dat hij eigenhandig produceert en waarvan hij de pilootaflevering heeft geregisseerd: “The Walking Dead” (2010 – ). De serie is gebaseerd op de gelijknamige cult-comic van Robert Kirkman. Het concept over een plaag die de wereldbevolking teistert en ze in zombies transformeert is verre van origineel, maar Darabont weet dat hij de gave heeft om er een unieke twist aan te geven.

The Walking Dead is een heerlijke zombiereeks in de lijn van zombie-guru George A. Romero (Night Of The Living Dead (1968), The Land of the Dead (2005), …) . De serie bevat ook wat elementen uit I am Legend (2007) en 28 Days Later (2002). Ze roept vooral veel nostalgie op. Frank brengt hier op respectabele manier ode aan het zombie-genre en blijft trouw aan alle aspecten ervan, zonder achterhaald aan te voelen en zonder te veel af te wijken van de kern: Een horrorepos brengen met bloeddorstige “ondoden”…

Het is een enorm entertainende serie geworden die je vastgrijpt van seconde één en je niet meer loslaat tot de finale. Het eerste seizoen is in november verschenen op topzender AMC (verwekker van Breaking Bad en Mad Men) en de seizoensfinale is er reeds op antenne geweest. Het werd een mini-serie van 6 zeer kwalitatieve aflevering vol suspensie, horror en de relaties/ontwikkelingen tussen de vele memorabele personages die erin meespelen. Ik wil toch even benadrukken dat deze serie echt een revelatie is. Ik had verwacht dat het een luchtige B-serie ging worden vol met referenties naar oudere zombiefilm. Het is veel meer dan dat. Deze serie kan zich meten met het allerbeste wat Darabont al heeft gemaakt in zijn carrière.


The Walking Dead,Frank Darabont,The Shawshank Redemption,tv-serie,Robert Kirkman,George A Romero,Night Of The Living Dead,The Land of the Dead,I am Legend, 28 days later,Andrew Lincoln,Jon Bernthal,Sarah Wayne Callies,Chandler Riggs

De tweede scène van de pilootaflevering bijvoorbeeld is er eentje die je nooit meer zal vergeten. Een klassieker die ook de korte inhoud vertelt: Rick Grimes (Andrew Lincoln) wordt met hartkloppingen wakker in een ziekenhuis en kijkt verdwaasd om zich heen. Waar is hij? Hoe komt hij hier? Hij komt stilaan tot zijn zelve en herinnert zich plots dat hij een tijd geleden werd neergeschoten door een op de vlucht geslagen crimineel. De verzwakte Grimes merkt dat zijn ziekenhuiskamer al meer dan 2 weken onaangeroerd is gebleven en hij al die tijd in leven werd gehouden door een infuus. Hij gaat de gang van het ziekenhuis in en ziet er apocalyptische vernieling. Alles ligt er verlaten bij en er hangt overal bloed aan de muren. Hij vervolgt zijn weg naar buiten en ziet onderweg een deur waartegen geramd wordt. Achter de deur hoort hij een agressief gekreun…

Rick waggelt angstig de deur uit om daar het daglicht te zien. Zijn opluchting om terug in de buitenwereld te stappen slaagt om in angst nadat hij dood en verderf voorgeschoteld krijgt… Hij ziet honderden opeengestapelde lijken van het ziekenhuis, een verlaten legerbasis op een heuvel en vooral stilte in een verlaten niemandsland. Wat is hier gebeurd?, denkt hij luidop. In de verte hoort hij weer een gekreun en gaat erop af. Wat hij daar te zien krijgt tart alle verbeelding: een rottend lijk, zonder benen dat zichzelf op armkracht blijft verder slepen en wil uithalen naar een geschokte Rick…

Een avontuur is begonnen in een nieuwe wereld overspoeld met zombies. Het is er verraderlijk stil, want achter elke hoek verschuilen zich wel een dozijn, soms een heel leger zombies, die enkel uit zijn op vers mensenvlees.
Rick, ooit een gerespecteerd sheriff in zijn County, doorkruist een spookachtig Atlanta op zoek naar zijn familie. Er is hoop, want op zijn pad vol vijandige confrontaties met hordes zombies ontmoet hij groepjes overlevenden, die op zoek zijn naar een toevluchtsoord en die samentroepen onder zijn leiding.


The Walking Dead,Frank Darabont,Laurie HoldenThe Walking Dead,Frank Darabont,Jeffrey DemunnThe Walking Dead,jeffrey demunn,Frank Darabont,Sarah Wayne Callies
© Entertainment One (Belgium)

Aan de andere kant van Atlanta volgen we deputy-sheriff en beste vriend van Grimes, Shane Walsh (Jon Bernthal
), die een groep overlevenden leidt waaronder Rick’s vrouw Lori (Sarah Wayne Callies) en zoon Carl (Chandler Riggs).
Zal Grimes zijn familie terugvinden? Waarom en hoe is Atlanta in enkele weken tijd de vernieling in gebracht door een virus dat de mensheid herleidt heeft tot levende lijken?

Dat ontdek je in deze schitterende rit doorheen 6 topafleveringen.
Het is een knappe (maar ook peperdure) serie geworden. Honderden figuranten werden ingehuurd om op overtuigende wijze zombies te spelen zonder inmenging van CGI. Hele straten werden afgezet om het realisme over je beeld te laten vloeien. Kosten noch moeite werden hier gespaard. De muziekscore (vooral in de begingeneriek) is adembenemend net als alle andere facetten. Een stevig tempo, leuke plotwendingen, extreem goede acteerprestaties, een zeer knappe cinematografie met realistisch ogende effecten zijnde de zombies en de meesterlijk gecreëerde wereld. Je krijgt een juweel van een serie te zien die elke aflevering steengoed blijft. Alles werkt wonderwel: hier zit een lange, entertainende saga in die vele miljoenen kijkers zal kunnen plezieren.

Ik moet helaas vermelden dat geen enkele zender in de Benelux The Walking Dead gaat programmeren. Onbegrijpelijk is dat. Enkel “Acht” (en in mindere maten Prime) lijkt begrepen te hebben dat investeren in topseries van het kaliber Breaking Bad, The Sopranos, of The Wire een goed idee is. Spijtig dat ze deze topper niet aanbieden. Het wordt dus ongeduldig afwachten op de DVD-release in maart. Gelukkig maar kunnen jullie ondertussen de honger stillen met “frisse kwaliteitstelevisie” op onder andere 2BE met het uiterst “veelzijdige” Ice Road Truckers of het epos Xena. “Topzender” VT4 zal u ook kunnen bekoren met Komen Eten of According To Jim. Ik kijk al halsreikend uit naar de 12e herhaling van de klassiekers Full House of The Fresh Prince…


*** The Walking Dead trailer ***

10 Comments

 1. stefaan

  Nog nooit van gehoord, ma ziet er wel lekker gortig uit :))

  Reply
 2. Mich

  Ik heb nu al het eerste seizoen gezien van de serie Live van Amerika natuurlijk aangezien ze hier niet echt te zien zal zijn.
  De serie interesseerde me zo neig dat ik er direct research ging over doen en zag dat het gebasseerd was op de strip reeks ook genaamd “The Walking Dead”. Heb mij direct een paar strips gekocht die redelijk wat kosten, maar je krijgt waar voor je geld. Vind ik toch.
  De serie is soms gelijk met de strip, het is niet altijd hetzelfde. Maar toch verkies ik de televisie serie boven de strip.
  Het eerste seizoen bevat maar 6 afleveringen en het is wachten tot volgend jaar in de herfst voor seizoen 2.
  Dat wachten is zo hatelijk, maarjah. Dan zoeken we gewoon naar andere.

  Reply
 3. yves

  die serie wil ik ook zien maar waar kan ik ze vinden? hebben jullie ze clandestien gezien of via internet gekocht?

  Reply
 4. Mich

  Ik illegaal eerlijk gezegd, maar als de serie op dvd uitkomt koop ik ze mij dus ‘no harm done’?
  Ik kan er niet aan doen dat mijn achterlijk Belgenlandje liever alleen kookprogramma’s en soaps als ‘Thuis’ of ‘Familie’ alleen willen sponsoren en maken…
  Wat er tegenwoordig wordt getoond vind ik ronduit belachelijk en spendeer ik mijn tijd niet aan. Het enige waar ik mijn tv voor aanzet is Basta.

  Reply
 5. Jeroen

  Hij is in de USA gewoon op tv. Het is een heerlijk eerste seizoen, prachtig, mooie review ook. Kan niet wachten tot ze beginnen met seizoen 2…!

  Reply
 6. jakob

  Als je een tv-serie wil zien ga je gewoon naar de Fnac of de Mediamarkt en koop er het gehele seizoen voor een 30euro in plaats van te wachten op de televisie-release. Ik heb zo eens Lost willen volgen op tv, en heb zo goed als een kwart van de afleveringen gemist. Soms vergeet je wel eens iets op te nemen of staat je harde schijf van je decoder vol. Downloaden is uiteraard een andere optie, maar als je een breedbeeld flatscreen hebt, bekijk je toch beter alles in high-def mét ondertitels én in de correcte formaten.
  Zelf een grote fan van Romero, dus deze serie zal ik rauw lusten !

  Reply
 7. Tweeki

  Deze serie is echt tegek!
  misschien iets teveel drama en de feiten over zombies zijn wat anders dan de meeste films

  Reply
 8. Kenneth

  Inderdaad een prachtreeks, en zoveel meer dan de zoveelste zombie-slasher.
  Wat Belgische zenders en Amerikaanse topreeksen betreft: daar maken we best niet te veel woorden aan vuil. Bedroevend en intriest wat ze daar allemaal uitsteken in hun programmaschema … . Eén recent voorbeeld: momenteel is het mogelijk om -na The Wire- misschien wel de strafste politieserie ooit, The Shield, zowel seizoen 1 als seizoen 6 te volgen vlak na elkaar uitgezonden na middernacht op VT4 en 2BE. ERG! En dan maar klagen dat de kijkcijfers dalen … .
  Wat The Walking Dead betreft, ook ik heb deze reeks via de wondere wegen van het internet gevolgd (amper enkele uren nadat ze in de VS werd uitgezonden en in HD –> dat ze daar maar wat lessen uittrekken in de véél te dure en belachelijke gelimiteerde diensten als iWatch en C-More: 3€ voor één aflevering in schabouwelijke kwaliteit). Dat neemt niet weg dat ik ook de DVD box in huis zal halen binnenkort (zeker als er ook nog de nodige extra’s opstaan). Dito voor het nog sterkere Boardwalk Empire (nu te zien op BETAALzender Prime en op NED3, maar nergens op de ‘gewone’ Vlaamse zenders).

  Reply
 9. Joris

  Ben zeer blij met al deze reacties. Ik ben dan toch niet de enige die soms de muren opkruipt van frustratie. Een schande is het , het Vlaamse televisielandschap de dag van vandaag.
  Hopelijk brengt Woestijnvis soelaas, wanneer ze 5tv en vt4 kunnen overkopen… Het kan niet slechter dan nu, dus I keep my fingers crossed.
  Ik hoop ook op een revolutie van de digitalisering. Enkel nog films & series via PC downloaden en bekijken via TV. Dat is de toekomst.
  Ik droom luidop op de teloorgang van Belgacom TV en Telenet, met hun ridicule tarieven op alle vlakken.
  In de VS betaal je voor dergelijke kwaliteit nog geen 10$ per maand… kom jongens waar gaan we naartoe

  Reply
 10. the walking dead fan

  komen de acteurs eens naar belgië

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *