The Ghost Writer (2010) *** Blu-ray review

Een tijdje geleden leverde de door idiote Amerikanen geplaagde cultregisseur Roman Polanski toch een knap werk af. The Ghost Writer (2010) met als protagonisten Ewan Mcgregor, Pierce Brosnan en Kim Cattrall niet de minste cast.

the_ghost_writer.jpg

Toen ik de blu-ray ontving, vond ik dit een uitgelezen kans om de film nog eens te bekijken. De vorige keer da tik ‘m zag was op een slecht scherm in een luidruchtig Iberia-vliegtuig waardoor ik eigenlijk amper kon volgen en de clue al helemaal miste. Bummer.

Korte inhoud. Ewan McGregor is een ghostwriter en krijgt de kans om de memoires te schrijven van de voormalige premier van Groot-Brittanië Adam Lang (Brosnan). De vorige ghostwriter kwam immers jammerlijk om het leven. Hij komt midden in een poltieke crisis terecht wanneer hij Lang en zijn vrouw opzoekt. De media hebben vernomen dat het Internationaal Strafhof een onderzoek opent naar vermeende oorlogsmisdaden. Lng zou immers terreurverdachten hebben uitgeleverd aan de CIA. En de CIA folterde hen met dodelijk gevolg. Stoute jongens die Amerikanen. The Ghostwriter gaat uiteraard op onderzoek en naarmate hij meer en meer ontdekt over zijn voorganger begint het hem te dagen dat er misschien wel eens iets waar zou kunnen zijn van de beschuldigingen.

Polanski zou Polanski niet zijn als hij niet meesterlijk de sfeer weet te creëren. Ondanks het grote ruime politieke spectrum waarin het verhaal zich afspeelt, is de setting een klein eiland voor de kust van New York in een grote koude villa van Adam Lang. De benepen sfeer waarin het hoofdpersonage zich tracht stand te houden wordt hierdoor verbeeldt en de claustrofobische sfeer draagt bij tot het thrillergehalte.

Het is ook een praatfilm. Geen actie. Sobere beelden, sobere maar gevatte dialogen dikwijls van personage tot personage, die we kennen van de typische Britse detectives. Het is ook een bijzonder actueel thema dat wordt aangeraakt zonder daar echt uitspraken over te doen, gelukkig. Polanski gebruikt dit thema knap om een verhaal op te bouwen van leugens en bedrog en verborgen intriges.

Ewan Mcgregor overtuigt als ghostwriter, hij is geen detective, maar een intelligente schrijver die verwikkelt raakt in een vreemd intrige. Kim Cattral als de professionele assistente van Adam Lang mag ook op mijn waardering rekenen en Pierce Brosnan vind ik dit keer ook eens goed als president. Geen overacting, geen gezever, hij acteert met een serieus zoals dat van een geplaagde premier op rust kan worden verwacht.

Ondanks dat ik deze film dus voor de twee keer heb gezien, kan ik nu eigenlijk nog steeds niet zeggen of ik de clue helemaal heb. Polanski man, jij bent me d’r eentje.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 november 2010

***Related Posts***
18/03/2010: Roman Polanski in topvorm in The Ghost Writer
30/09/2010: De affaire Roman Polanski

The Ghost Writer trailer

2 Comments

  1. Lennart

    Ik persoonlijk vond deze film dus echt geweldig. Politieke spelletjes blijven hier op een macabere manier intrigerend in mijn ogen.

    Reply
  2. scheffers

    prima film ja!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *