Total Recall (1990) *** Ultimate Rekall Edition

We hadden al een Blu-ray editie van de film, maar Universal pakt nu uit met de Ultimate Rekall Edition. Total Recall (1990), de science-fiction actieprent van meester Paul Verhoeven, een regisseur die gekend is voor zijn provocatieve filmstijl. Het enfant terrible dat steeds opzoek is om grenzen te verleggen. En wat mij betreft de enige Benelux-regisseur (naast misschien binnenkort Erik Van Looy) met internationale allure.

universal,total recall,paul verhoeven,arnold schwarzenegger,sharon stone,jerry goldsmith,michael ironside,science-fiction

Hij schrikt er ook niet voor terug om risico’s te nemen. Zo liet die Hollander zijn Total Recall baden in een bloedrode kleur, wetende dat ‘rood’ niet bepaald de beste kleur was om mee te werken op videoformaten zoals VHS. Maar daar trok Paul zich niet veel van aan. Zijn film moest rood zijn en uitstekend belicht voor de bioscoop-release, de rest kon hem geen moer schelen. Gelukkig is er ondertussen het digitale formaat, en kunnen we met volle teugen genieten van deze dreigende rode kleur die vermengd met bloed van ons HD-scherm druipt.

Korte inhoud: Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) kan zijn droom, een reis naar Mars, niet betalen. Hij besluit in plaats hiervan een virtuele vakantie in z’n hersenen te laten implanteren. Dit gaat echter fout: Quaid herinnert zich dat hij een geheim agent is. Hij reist naar Mars af om de rebellen aldaar te helpen. Of zijn al de dingen die hij meemaakt onderdeel van z’n geïmplanteerde vakantie?

Het probleem met science-fiction films, met uitzondering van misschien 2001: A Space Odyssey (1968), is dat er snel slijt op komt. Een ook deze Total Recall past perfect in de remake strategie van Hollywood, gezien bepaalde scènes toch wel wat gedateerd overkomen qua visuele effecten en kitscherige decors. Hoewel, in tegenstelling tot veel andere 90’ties SF-films, blijft Total Recall overeind dankzij zijn charismatische vertolking en het fascinerende en aangrijpende verhaal van Philip K. Dick die voldoende tijd steekt in de ontwikkeling van zijn science-fiction elementen. Maar zeker ook verdienstelijk omwille van het talent van regisseur Paul Verhoeven, die volledig onderduikt in de gestileerde gore, de buitensporige geweldscènes en de noodzakelijke erotiek (waaronder een vrouw met drie borsten, die nu een succesvolle journaliste is geworden), die ook in de nieuwe versie met mate is overgenomen (incluis de vrouw met drie borsten). Verhoeven is geen Spielberg of een Jonh Woo, maar de man weet wel hoe hij een aantrekkelijke prent moet afleveren en de fans van het genre tevreden stellen. Total Recall heeft een aantal zwaktes, maar deze bederven in geen geval de pret.

Niet alleen Arnold, maar ook Sharon Stone trekt de aandacht, als zijn onbetrouwbare vrouw. Daarnaast zien we ook de hilarische Michael Ironside die naar goede gewoonte opnieuw een paar ledematen verliest in de film. Total Recall zit uiteraard vol verrassingen, met een plot die schakelt tussen het imaginaire en de realiteit, en de kijker voortdurend met veel vragen opzadelt en deze in tegenstelling tot Prometheus (2012) allemaal beantwoordt. Maar niet alles is even geslaagd, ik denk dan aan de enscenering van de oproerkraaiers op Mars. Dat had beter gekund, zeker voor een 90’ties film. Ook de muziek van Jerry Goldsmith vond ik bij momenten niet overtuigend genoeg, en leek vaak iets teveel op de muziekscore uit Conan the Barbarian van componist Basil Poledouris. Maar gezien de film toch ambitieuzer en slimmer is dan wat we gewend waren van het genre, blijft deze harde actieprent een mijlpaal in de science-fiction geschiedenis.

De extras op de vorige Blu-ray waren om van te huilen. We kregen een oppervlakkige reportage te zien van een klein onderdeel van de speciale effecten. Een document die voor de helft werd opgevuld door een gefrustreerde visuele effectenmaker die lult om het feit dat ze zijn naam vergeten zijn op de credits en dat hij toch opgelucht was dat Arnold een witte t-shirt droeg tijdens de motion-capture i.p.v. van een zwarte. Boring! Er was ook geen aanwezigheid van Arnold en Verhoeven, die commentaar gaven over de film, laat staan een commentaarstem over de gehele film. Wel, blijkbaar hebben ze de klachten goed ontvangen want ze hebben niet alleen een 34 minuten lang exclusief interview mét Paul Verhoeven op de schijf gezet, maar er ook voor gezorgd naast nog een resem andere reportages. Er werd ook een gloednieuwe HD transfer van de film voorzien voor nog een betere beeldkwaliteit. Dus mochten jullie nog geen Blu-ray exemplaar van de film hebben, dan is dit exemplaar zeker aan te raden. De film ligt vanaf 29 augustus 2012 in de rekken.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 29 juli 2012

***Related Post***
03/08/2012: Total Recall (2012) review
15/07/2012: Total Recall trailer
04/04/2012: Total Recall remake lijkt veelbelovend
27/02/2009: Total Recall krijgt mogelijk een “recall”


*** Total Recall trailer ***

4 Comments

  1. Depechia

    geen commentaarsctem? Nochtans zijn er oude dvd-exemplaren mét de commentaarstem van Paul Verhoeven. Waarom nemen ze die dan niet gewoon over?? Wel een beetje dom.

    Reply
  2. Fred

    Goeie film, maar Starship Troopers vond ik toch een betere SF. Ik vond de verhaallijn over de Total Recall droom niet zo goed uitgewerkt als in het boek. Ook de karakters waren niet zo goed uitgewerkt als in de versie van Philip Dick.

    Reply
  3. ScrewDiver

    Is waarschijnlijk één van de weinige films van Arnie die ik nog moet zien. De trailer lijkt wel leuke pulp science fiction op z’n Verhoeven’s. Kan niet slecht zijn.

    Reply
  4. Fabian

    Is van hetzelfde hout gesneden als Robocop. Best wel een leuke film met een uitstekende Schwarzenegger.
    Voor mij hoeft er geen remake, film heeft nog niet veel van zijn kracht verloren.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *