Als jullie wel te vinden zijn voor een nostalgische Amerikaanse kroniek uit de jaren 50 dan raad ik jullie My One and Only (2009) aan van Richard Loncraine en half gebaseerd op de moeder van George Hamilton, de immer bruingebakken acteur die nog altijd voorzien is van een parelwitte tandpastaglimlach. En om alles in goede banen te leiden was Hamilton ook uitvoerend producent op dit toch wel indrukwekkend portret.
Korte inhoud: We bevinden ons in de jaren 50. Wanneer Anne Deveraux (Renée Zellweger) haar man, jazzmuzikant Dan (Kevin Bacon), met een zangeres in bed betrapt, treurt ze niet maar neemt ze een radicaal besluit. Ze koopt een gloednieuwe Cadillac Convertible, zet haar twee zoons George (Logan Lerman) Robbie (Mark Rendall) erin, en rijdt vol grote plannen de zonnige horizon tegemoet. Het is het begin van een luchtig avontuur waarin allen het nodige leren over liefde, ouderschap en het waarmaken van dromen. De vraag is wie sneller volwassen wordt; de geëmancipeerde, vastberaden moeder of haar jonge zoon George. Hun zoektocht naar stabiliteit, geld en een nieuwe vader (niet noodzakelijk in die volgorde) brengt hen van stad tot stad. En iedere nieuwe plek brengt nieuwe lessen met zich mee, zowel voor de broers op school als voor Anne in haar pogingen een betrouwbare man te vinden. Aangekomen in Los Angeles doet zich onverwacht een unieke kans voor en wacht Anne het grootste dilemma; wil ze werkelijk de beste toekomst voor haar zoons of blijft ze op de vlucht?
Anne is niet het toonbeeld van een ‘goede moeder’. Ze weet amper iets van haar kinderen en is vooral bezig met zichzelf. George identificeert zich net als zoveel andere tieners met Holden Caulfield, de hoofdpersoon uit het razend populaire boek The Catcher in the Rye. Hij laat zich sarcastisch, haast cynisch uit over de pogingen van zijn moeder om met de inzet van haar schoonheid een man te strikken die voor haar en haar kinderen zal zorgen. Die pogingen zijn volgens hem gedoemd te mislukken en hij krijgt daarin gelijk. Toch wil Anne het idee van een leven bij Dan vandaan niet opgeven, zelfs als dit betekent dat ze na de zoveelste mislukking met George en Robbie berooid moet neerstrijken bij haar verzuurde zuster Hope (Robin Weigert). Maar tegen die tijd is voor George allang de maat vol en hij weigert om verder te reizen met een moeder die niet eens weet wie hij is en wat hem bezighoudt.
Renée Zellweger heeft een nogal drukke agenda het laatste jaar. Na de geflopte screwballcomedy Leatherheads (2008) maakte ze achtereenvolgens Appaloosa (2008), New in Town (2009), Monsters vs Aliens (2009), Case 39 (2009) en My Own Love Song (2009). En nu is er dus My One and Only, een bescheiden road movie over een vrouw en haar twee kinderen die op zoek zijn naar zichzelf en – niet onbelangrijk – elkaar. In grote lijnen volgt de film George Hamiltons autobiografie Don’t Mind if I Do.
© Entertainment One Benelux
Door het uitstekende acteerwerk van met name Logan Lerman en Renée Zellweger en het charmante verhaal is het meer dan een doorsnee film. Het is een komedie, maar wel een met een flinke zwarte rand. Deze combinatie werkt op sommige momenten zeer aangrijpend met als hoogtepunt het moment dat George van zijn moeder allerlei vitale informatie wil weten. Hij merkt al snel dat ze, zoals hij al verwachtte, niet op de hoogte is van essentiële dingen als zijn schoenmaat, maar hij komt haar tegemoet door te zeggen dat hij zonder morren met haar verder zal reizen als ze de titel van zijn lievelingsboek kan opnoemen. Dat is het moment dat ze weet dat ze als moeder gefaald heeft en ze denkt dat ze haar kind voorgoed kwijt is.
De film komt vandaag 23 september 2009 bij ons uit in de bioscoop. Hieronder vinden jullie de trailer van de film.
Beoordeling: 3 / 5
Recensie door Dave op 23 september 2009
Ik had een gloeiende hekel aan Renee Zellweger, maar met de jaren is die afkeer gewijzigd in appreciatie en zelfs een tikkeltje bewondering. De keuze van haar rollen zijn dan ook uitstekend. Los van die paar goedkope rollen duikt ze telkens weer op in beklijvende films. Kijk hier dus ook wel naar uit.