The Proposal (2009) ** Blu-ray review

Bestaat er een andere Hollywood actrice, met een afschuwelijke B-film track record en zo’n slechte smaak in filmscripts (Hope Floats, Practical Magic, Forces of Nature, Premonition, The Lake House), die nog steeds op handen wordt gedragen door het bioscooppubliek als Sandra Bullock?

the_proposal_2009_blu-ray.jpg

Hoe ze het klaarspeelt om met voorspelbare romantische komediefilms toch nog een box-office hit te maken blijft voor mij één groot mysterie. De vergevingsgezindheid van de toeschouwers lijkt onuitputtelijk en dat werd nog maar eens duidelijk met haar laatste film The Proposal (2009) die zijn +100 miljoen dollar verwachting heeft bereikt. Voor een film met een productiebudget van 40 miljoen is dit een succesverhaal en blijft de 40-year-old-girl-next-door Sandra Bullock een goudhaantje voor heel wat filmstudio’s.

Korte inhoud: De opdringerige baas Margaret Tate (Sandra Bullock) dwingt haar jonge assistent Andrew Paxton (Ryan Reynolds) om met haar te trouwen. Alleen op die manier kan zij haar visum voor Amerika behouden en wordt ze niet uitgezet naar Canada.

Ik zou zelfs geen andere actrice voor de geest kunnen halen die van dit scenario een film kan maken die enigszins het bekijken waard is. Sandra verandert ‘water in wine’, of moet ik zeggen ‘shit in gold’. Het scenario van deze prent lijkt wel te zijn geschreven op een bierviltje. Het is een prent met een doorzichtig formule plot van hier tot in Alaska, gekruid met wat uitzinnige scènes en los van de ‘stoute grapjes’ heeft veel weg van een 90’ties komedie in de stijl van Green Card (1990). Maar de set-up van het verhaal is wel leuk (zeker voor een trailer) met een Sandra Bullock die al even boosaardig is als de stoute bazin die Meryl Streep speelde in The Devil Wears Prada of zoals Reynolds haar omschrijft in de film wanneer ze in het kantoor stormt: “The witch is on her broom”. Maar na de leuke set-up zit je toch wel een beetje verveeld te wachten op intelligente humor, en met intelligent bedoel ik van een iets hoger niveau als dat van een aflevering van ‘F.C. De Kampioenen’.

Reynolds speelt zijn rol van onderdrukte stoïcijn naar behoren en brengt genoeg sarcasme om het bord om alles nog enigszins appetijtelijk te maken. De fans van Meet the Parents (2000) of New in Town (2009) zullen hier verzot op zijn, maar voor de rest is The Proposal één uit de zovele formule komedies die voornamelijk beroep doet op slapstick humor (het koppel die naakt op elkaar vallen, Bulluck die van een speedboot valt,…) en vervelend familiegeleuter.


© Walt Disney Studios Home Entertainment

issue meer in het moderne Hollywood want hierover wordt geen woord gerept. Uiteindelijk heb je het gevoel dat deze twee acteurs wel een beter scenario verdienen (Pete Chiarelli), en zelfs een betere regie (Anne Fletcher). Toch doen ze hun uiterste best om het publiek aan het lijntje te houden, en je ziet ze letterlijk zwoegen met het aangereikte materiaal. De film is bij ons te zien sinds 14 juni 2009.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 29 juli 2009

***Related Posts***
11/12/2008: The Proposal trailer
04/12/2008: Sandra Bullock HQ picture gallery

 


*** The Proposal trailer ***

3 Comments

 1. Sofie

  In begin vertoonde heel wat leuke scenes en het acteerwerk was best geslaagd. Daarna werd het zeemzoeterig en dan was de lol er een beetje van af. Ik had er toch iets meer van verwacht.

  Reply
 2. Chris

  Inderdaad verrassend dat Sandra op haar eentje dit fimpje naar een hoger niveau kan tillen.
  Zou de semi naaktscene gefotoshopped zijn ?
  Ze ziet er in elke geval goed uit 🙂

  Reply
 3. Stefanie

  Ik zou zeggen dat ieder zijn/haar eigen smaak heeft. De film was best te pruimen. Ideaal voor een ontspannend avondje. Het was een goede vertolking van alle acteurs/actrices en zeker Sandra Bullock. Prima plot. Belangrijk: HUMOR !Ook mooie landschappen die aan bod kwamen. Het moet niet altijd van dat gesofisticeerd & sneldraaiend gedoe zijn waarbij je amper de tijd krijgt om beelden te begrijpen of je bent alweer enkele shots verder.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.