The International van Tom Tykwer

In een periode van economische recessie en grote financiële moeilijkheden in de bankwereld komt The International (2009) in de zalen. Een politieke, misdaadthriller waarmee Eric Singer zijn debuut als scriptschrijver maakt. Hij baseerde zijn script op het schandaal dat in 1991 plaatsvond rondom de in 1972 in Pakistan opgerichte Bank of Credit and Commerce International.

Deze bank groeide in de jaren 70 en 80 uit tot één van de grootste en invloedrijkste banken van de wereld. Een onderzoek naar fraude heeft geleid tot de complete liquidatie omdat bleek dat de bank betrokken was bij illegale wapenhandel, afpersing, witwas-praktijken, belastingontduiking en de verkoop van nucleaire technologieën. In de volksmond veranderde de naam in Bank of Crooks and Criminals International.

Korte inhoud: Interpol-agent Louis Salinger (Clive Owen) en hulpofficier van justitie in Manhattan Eleanor Whitman (Naomi Watts) zijn vastbesloten om een van de machtigste banken ter wereld voor het gerecht te slepen. Salinger en Whitman brengen talloze strafbare illegale activiteiten aan het licht en volgen het geld van Berlijn naar Milaan, New York en Istanbul. Met hun klopjacht rond de wereld spelen ze hoog spel en hun niet-aflatende vastberadenheid zorgt voor levensbedreigende situaties. De president van IBBC Jonas Skarssen (Ulrich Thomsen) en zijn handlangers deinzen nergens voor terug – zelfs niet voor moord – om terreur en oorlog te kunnen blijven financieren.

The International is uiteraard niet de eerste actiefilm met een complottheorie waarbij het de paranoïde hoofdpersoon – na de nodige tegenwerkingen – lukt om de onthutsende waarheid aan het licht te brengen, maar hier hebben we niet alleen twee grote acteertalenten aan het werk en tevens een intelligente filmmaker. Regisseur Tom Tykwer (Lola Rennt, Perfume) lijkt een stevige actiefilm te hebben gemaakt, die doet vermoeden dat hij misschien een betere kandidaat was voor de verfilming van de laatste James Bond film Quantum of Solace die met 4 keer meer middelen werd gemaakt. De nieuwe trailer ziet er wel overtuigend uit (in vergelijking met die eerste die verschrikkelijk slecht in elkaar stak), ook al zie je aan de beelden dat deze 50 miljoen dollar actieprent misschien beter af was geweest met 10 à 20 miljoen dollar meer budget. Het “internationale” karakter van deze film komt gewoon maar half tot uiting in de beelden, maar het zou ook kunnen dat de monteur heel karig is geweest met zijn beelden.

De promotie van de film is quasi onbestaand en dat is schandalig voor zo’n prent. Ik heb nog maar zelden iets gehoord over deze prent. De de posters kwamen ook maar laat en dat kan niet goed zijn voor de box-office. Wat denken jullie trouwens van de gephotoshopte neus van Naomi Watts.

Wij moeten nog wachten tot 11 maart 2009 alvorens deze prent bij ons in de bioscopen draait. En wie weet zal in de nasleep van deze prent ook nog wat foute zaken aan het oppervlak komen bij de Fortis bank.

4 Comments

 1. arjen

  Het begint meteen al met een klopjacht op de bank, zonder verder enige introductie van de personages. Het scenario stuurt de agenten van het kastje naar de muur en het lijkt of er heel wat gebeurt, maar eigenlijk stelt het verhaal niet heel veel voor. Net als met Body of Lies is dit weer vakkundig in elkaar gezet, maar het mist net dat beetje spanning ook om het niveau omhoog te tillen. De film heeft wel een erg goede actiescène in het museum, maar ja, misschien was er wat geld tekort om echt betere actie-sequenties uit te werken. Ofwel hadden ze meer moeten inzetten op het drama en iets dieper hebben gegraven in de karakter-ontwikkeling.

  Reply
 2. Rickie Roma

  Een thriller die nooit echt goed op gang komt , ondanks uitstekende cast was dit voor mijn toch wel een teleurstelling.

  Reply
 3. Fabian

  Vind dit wel grappig wat Clive Owen had altijd al James Bond willen zijn. Toch blij dat ze voor Daniel Craig hebben gekozen.

  Reply
 4. jero

  op het moment zelf 😉 meer niet

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.