Public Enemies van Michael Mann

Dé film van het jaar wordt voor mij Public Enemies (2009) van één van m’n favo-regisseurs Michael Mann. Die kerel is gewoon buitengewoon begaafd in het uitwerken van karakters en het neerzetten van een dramatische filmstijl. Mann schreef zelf het scenario dat gebaseerd is op het boek Public Enemies van auteur Bryan Burrough, gebaseerd op het leven van de bankrover en moordenaar John Dillinger in de States van de jaren 30.

Enkel spijtig dat Mann maar niet met zijn pollen van die digitale camera’s kan blijven. Stilstaande beelden zien er goed uit, maar wanneer de camera in beweging is krijg je dat vuil video-effect. Waarom wacht hij gewoon niet tot ze de kwaliteit van de HD-camera’s op punt hebben gezet. De toekomst is digitaal, maar vandaag blijft de 35mm fotografie nog steeds superieur aan de high definition camera’s.

Korte inhoud: John Dillinger (Johnny Depp) is een uiterst gevaarlijke gangster. Tijdens de zoektocht naar Dillinger en zijn collega’s Baby Face Nelson (Stephen Graham) en Pretty Boy Floyd (Channing Tatum) krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de Federal Bureau of Investigation. FBI-agent Melvin Purvis (Christian Bale) zit de gangster op de hielen en ziet het als zijn levensdoel om de legendarische crimineel op te pakken. Door zijn grote vasthoudendheid sluit het net rond de crimineel John Dillinger zich steeds vaster.

Bij de start van het project Public Enemies in 2004 was Leonardo DiCaprio één van de hoofdrolspelers, maar uiteindelijk ging de voorkeur naar Depp. Maar Johnny Depp had oorspronkelijk plannen om de film Shantaram (2011) in te blikken en had dus geen tijd hebben voor Public Enemies. Omdat er vervolgens in Hollywood een staking van de scenaristen kwam, werd de film uitgesteld en kon Johnny Depp toch samenwerken met Michael Mann. Hetzelfde gebeurde ook met de Franse actrice Marion Cotillard.

Bij het zien van de poster van de film heb je meteen het gevoel dat de inspiratie werd gezocht in de succesvolle campagne van The Dark Knight. Universal hoopt waarschijnlijk de nieuwe summer-blockbuster te zijn van 2009 en misschien zullen ze wel gelijk hebben want Johnny Depp blijft een publiekstrekker. Vanaf 24 juni 2009 in onze zalen.

*** Public Enemies trailer ***

***Related Post***
06/07/2009: Public Enemies filmbespreking
13/12/2008: Top 10 Most Anticipated Movies of 2009

4 Comments

 1. AmberSky

  Een vette trailer! Depp steelt weer heerlijk de show. Ik vind niet dat ik genoeg van Bale heb kunnen zien om over hem te oordelen. Ziet er zalig uit! Met trekjes van The Untouchables. Dat wordt opnieuw een geslaagde filmzomer!

  Reply
 2. BlackMoon

  Het zal inderdaad een Depp-show worden zie ik. Verwacht dan ook dat ie’ Bale even goed in de schaduw gaat zetten. Voor de rest wel benieuwd hoe die schokkende bewegende camera en die HD toestanden gedurende de hele film me gaat bevallen.

  Reply
 3. Olaf

  Vreselijk jammer dat alles met zo’n handycam gefilmd is. Daar ergerde ik me mateloos aan bij Miami Vice. Njah, we wachten af…

  Reply
 4. Fabian

  Collateral vond ik nog wel meevallen op HD. Het had zo’n grauw karakter die wel paste binnen het verhaal. Bij Miami Vice vond ik dan weer niet. Het zag er video-achtig uit. Het spaart misschien een miljoen dollars uit maar de kwaliteit gaat er toch wel een beetje op achteruit. my two cents…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.