DiCaprio wil WarGames heruitvinden

Alles wordt beter met de jaren, ook de 80’ties films. Neem nu WarGames (1983) van John Badham met Matthew Broderick en Ally Sheedy. Ik heb deze film gezien als puber en ik vond die geweldig. Het was letterlijk een uitdagende nieuwe wereld die voor mij openging.

Maar toen ik de film voor een tweede keer zag als teenager had ik een beetje het gevoel dat ik dat “videospelletje” al had uitgespeeld en de fun een beetje verdwenen was. Maar onlangs heb ik de film voor een derde keer gezien als iets oudere filmgeek en ik heb er echt van genoten. Het is een efficiënte techno-thriller die los van de oude technologieën nog steeds werkt. En nu lees ik dat Leonardo DiCaprio interesse heeft in een reboot, waarschijnlijk na het ziet van die schroothoop B-film Wargames: The Dead Code (2008). De mensen van SlashFilm brengen het nieuws:

Production Weekly is reporting that Leonardo DiCaprio is looking to produce a reboot of the classic 1983 sci-fi hacker film WarGames. The original WarGames is a great geek flick, a flashback to the days when a 1200 baud modem was fast, and capable of destroying the world. Plus, this is a movie which features the first cinematic reference to a “firewall”. But could the story be updated to modern times without becoming the mess that was The Dead Code? I’m not quite sure.

De dreiging van de Soviets ligt ver weg en de nieuwe dreiging komt nu meer van het Midden Oosten, maar die zijn op vele vlakken nog niet zo technologisch onderbouwd dat je echt een realistisch WarGame verhaal kan vertellen. Wat zijn de mogelijkheden dan voor de reboot. Ofwel gaan ze de Die Hard 4.0 (2007) toer op en maken ze een film met een terroristische groepering die het land op stelten zet en op deze manier een oorlog uitlokt. Ofwel gaan ze voluit voor de fictie en orchestreren een nucleair onderonsje tussen Amerika en Europa of Amerika en Azië. Of nog maken ze een remake in plaats van een reboot en zetten alles terug in zijn 80’ties context. In ieder geval, als ze resoluut kiezen voor een reboot, zal de technologie moeten aangepast worden naar huidige maatstaven, rekening houdend met firewalls en allerhande detectie-systemen. En dat kan nogal een technische bedoening worden voor de doorsnee kijker.

Dus ja WarGames is een knappe 80’ties prent, maar ik zal mijn enthousiasme toch in toom houden tot ik een pitch te horen krijg van hoe ze dit willen aanpakken. Wat zijn jullie bedenkingen bij deze reboot?

4 Comments

 1. Mechior

  Cold war paranoia meets HAL. Deze computer is nog enger dan die van Kubrick. Visueel knap in beeld gebracht en een ijzersterk script. Ik hoop dat ze het origineel niet om zeep helpen.

  Reply
 2. Mike's Webs

  Al die reboots, remakes, rewhatevers… Ik vond WarGames ook een leuke film. WarGames heeft nu veel nostalgische waarde en een lekker 80s vibe. Lekker zo laten.

  Reply
 3. Miiki

  De jaren 80 waren een echt hackers-paradijs. Alles wat kraakbaar was moest eraan geloven. Ik denk zelfs dat met deze film heel wat spin-offs zijn gemaakt. Eind jaren 90 was het vooral om de virussen te doen, maar tegenwoordig zijn hackers toch niet meer zo ‘in’. Als ze het rebooten zouden ze best gewoon een andere film maken met een andere titel.

  Reply
 4. Fabian

  En wat wil DiCaprio uiteindelijk. Enkel maar produceren of de rol van de hacker vertolken. Zo jong is hij nu toch ook weer niet. Hopelijk komen ze niet af met Shia LeBeouf. Ik zie in ieder geval geen meerwaarde in een reboot of remake. Het origineel heeft nog niets van zijn pluimen verloren.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *