Kan je een oordeel hebben nog voor je de film hebt gezien?

Het gebeurt wel eens dat ik een trailer in mijn schoot krijg geworpen, die op de ballen trekt. Vaak zijn het films met een vreselijk slechte regisseur, een casting om van te gruwen of een weinig overtuigende plot. Ik wordt dan meteen gegrepen door een overheersend gevoel van: “Dit gaat zuigen als geen ander!” Neem als voorbeeld Street Fighter, Outlander, Labor Pains en The Pink Panther 2, die binnenkort in première gaan en waarvan ik nu al voorspel dat het zuigfilms worden die naar alle waarschijnlijkheid ook zwaar zullen floppen. En ik ben in vele gevallen zelfs vaak niet de enige die er zo over denkt. Maar dan heb je die commentaren van mensen waarvan je nog nooit heb gehoord, die met volle overtuiging declameren: “Hoe kun je zeggen dat het op niets zal trekken als je de film nog niet hebt gezien?!” Ik dacht meteen, hierover moet ik een postje schrijven.

Het opmerkelijke aan de reacties van diegene die mij verwijten om “vooroordelen” te hebben, is dat ze in de meeste gevallen afkomstig zijn van mensen die deze rotzooi op voorhand al goed vinden. Misschien zijn ze helemaal weg van de hoofdacteur, zijn ze fan van de regisseur of compleet ondersteboven van het onderwerp. Ze staan dan ook klaar om je te berispen dat je niet over de film kan oordelen omdat deze nog niet in de bioscoopzalen uit is. En met de basis van hun opmerking ben ik het in principe zelfs niet oneens. Als je een prent nog niet hebt gezien kan je niet met volle overtuiging zeggen dat de film ‘slecht’ of ‘goed’ is. Dit hebben gezegd vind ik wel dat je een “voorspellende opinie” kan formuleren over de film, en wil nu net dat De Ultieme FilmBlog bij uitstek een opinieblog is. Met andere woorden: ik kan niet zeggen van een film die ik nog niet heb gezien “Deze film is slecht”, maar ik kan wel zeggen “Deze film ZAL zuigen als geen ander” of “Dit ziet er teleurstellend uit.” Het is een kleine nuanceverschil, maar wel één van belang.

Dat de ene in zijn opinie meer erkenning verdient dan de andere, staat buiten kijf. Iemand die geen kaas heeft gegeten van schilderkunst en na het zien van een aantal schetsen oordeelt dat het uiteindelijke werk weinig goeds zal opleveren, vind ik iets minder gewichtig dan de voorspellende mening van iemand die al jarenlang de schilderkunst op de voet volgt. Het kunnen allebei opinies zijn, maar de ene heeft misschien iets meer “voorkennis” en “ervaring” om een voorspelling te maken naar de uiteindelijke waarde van iets. Meer nog, je kunt je zelfs de vraag stellen naar de waarde van een oordeel van iemand die niets afweet van schilderkunst en die een oordeel maakt na het zien van een afgewerkt doek, in oppositie met iemand die veel afweet van schilderkunst en die enkel maar de beginschetsen heeft gezien. Het zou in mijn geval niet de eerste keer zijn dat ik op aanraden van iemand naar de film ben geweest, om achteraf te moeten vaststellen dat ik 90 minuten lang mijn tijd heb verspeeld aan nonsens. Uiteraard zijn er smaakverschillen, maar niemand zal beweren dat The Godfather< een slechte film of The Hottie or the Nottie een goede film. En dat kan met heel wat argumenten aangetoond worden. Zeggen dat over smaken niet kan gediscussieerd worden vind ik dan ook zever, maar dat is dan weer stof voor een andere discussie.

Trouwens gaan filmdistributeurs uit van het feit dat mensen zich een opinie kunnen vormen van een film aan de hand van een trailer. Ze brengen niet alleen trailers uit maar ook filmposters in een poging uw indruk bij te sturen. En hoe meer ze je kunnen verleiden, hoe meer kans er bestaat dat je uiteindelijk ook naar de film zal gaan. Is het dan ook niet de verantwoordelijkheid van filmcolumnisten om deze trailers en posters naar best vermogen te analyseren en te beoordelen?

Wanneer ik lovend ben over een bepaalde trailer of juist helemaal niet overtuigd, dan ben ik er in de meeste gevallen niet ver naast wanneer ik de film uiteindelijk tezien krijg. En al ik er naast zit, dit gebeurt ook wel eens, ga ik dit ook met zoveel woorden rechtzetten. Er zijn films waar ik in begin niet zo heel veel van had verwacht, zoals Iron Man. Uiteindelijk bleek het een uitstekende film te worden. En ook het omgekeerde. Ik had hoge verwachtingen na het zien van de trailer van Quantum of Solace, maar de film was een immense teleurstelling. Maar in de meeste gevallen, en ik bespreek hier op deze filmblog meer dan 300 films per jaar, zit ik er pal op. Na het zien van de trailer van The Punisher: War Zone wist ik bijvoorbeeld maanden voor zijn release dat het een mislukking zou worden, en dit was het uiteindelijk ook.

Ik beschouw het ook niet als een vooroordeel, want dit zou impliceren dat ik een oordeel maak over iets waar ik niets van afweet. Als ik spreek van een uitstekende trailer, zeg ik dat ook met welbepaalde redenen. Het betekent in geen geval dat ik aandelen zou hebben of dat de filmdistributeurs mij veel geld hebben gegeven om de prent a priori goed te vinden. Distributeurs die mij uitnodigen voor persvisies of dvd’s toesturen weten op voorhand dat ze geen ingekleurde promo-review moeten verwachten. Het zal zijn wat ik er van denk, punt andere lijn. Ik maak trouwens ook een onderscheid op mijn blog tussen ‘review’ (waarbij ik de film gezien heb) en ‘trailer’ (waarbij ik een opinie geef over de trailer). Ik maak ook geen vooroordeel over het genre van een film, want hier bespreek ik zowel binnen- als buitenlandse films, westerns, horrors, romantische komedies, Hollywood blockbusters en independent films. Trouwens iets wat bij veel kranten wel het geval is, want je moet maar eens kijken hoe weinig journalisten een blockbusterfilm als The Dark Knight naar waarde kunnen inschatten en hoe gemakkelijk ze spreken van een meesterwerk bij het geluid van een nieuwe Mike Leigh film. Uiteraard heb ik een verpletterende mening over de filmcarrière van Ashton Kutcher of deze van een regisseur als Uwe Boll, maar dat belet niet dat wanneer deze mannen een film zouden maken die de moeite is, ik dat ook niet met zoveel woorden zou duidelijk maken.

Het punt is, we hebben allemaal opinies over films die we nog niet gezien hebben (ook diegene die kwaad in de zijlijn staan te roepen dat we dat niet mogen doen), maar wat onze opinie relevant maakt is onze argumentatie. Uiteraard kan je bij het zien van de uiteindelijke film uw argumentatie beter uitwerken en tot een beter oordeel komen, maar iemand met wat filmervaring kan al heel snel doorheen de marketing-strategieën van een productie lezen. Bijgevolg kan de opinie die hij/zij formuleert ook al aangevuld worden met relevante argumenten. Uiteindelijk ligt de bal bij de lezer die deze argumenten al dan niet kan weerleggen. Maar het is dus, quod erat demonstrandum, niet “fout” om op voorhand een opinie te geven over een film, zonder deze al gezien te hebben. Mijn tweede punt die ik wil maken dat ondanks je negatieve mening over een film, je toch zou moeten proberen om de film een kans te geven, want zoals je vaak hoort: The proof of the pudding is in the eating. Ook al spaart een ‘voorspellende opinie’ ons heel wat tijd, tijd die we kunnen spenderen aan films die we wél de moeite vinden.

***Related Post***
11/04/2008: Het niveau van commentaren op filmblogs

14 Comments

 1. Depechia

  Je kan je wel een algemeen beeld vormen over de film en oordelen of de film al dan iet jouw ding is, maar je moet beseffen dat trailers enorm kunnen misleiden. Ik herinner me nog de trailer van Superman Returns. Ging ervan uit dat het een mega film zou worden, niet dus :s

  Reply
 2. Dominique

  Jarenlang bioscoopbezoek heeft mij al lang geleerd niet teveel waarde te hechten aan voorbeschouwingen en zelfs reviews. Als ik mij daardoor had laten leiden had ik een aantal unieke filmervaringen gemist. Hoe je het ook draait of keert, het blijft immers een uiterst subjectieve weergave van een filmervaring. Wat niet wegneemt dat ik het best wel interessant vind de meningen van anderen te lezen. Vandaar mijn regelmatig bezoek aan deze blog.

  Reply
 3. CosaNostra

  ik beoordeel altijd mijn films op voorhand en sms ga ik slecht bevonden films ook kijken om te zien of ik eigenlijk gelijk had. Neem nu de trailer van “Crank 2”. Dit ziet er dus gewoon idioot uit. Een samenraapsel van vulgariteiten en geweld en explosies, ik weet wat voor soort film dit gaat worden, ik maak me er trouwens geen illusies over. Met een trailer als die van “The Watchmen” heb ik meer moeite.

  Uiteraard ga je best af op je gevoel, want je met keuzes maken want je kan onmogelijk ALLE films gaan zien.

  Reply
 4. michel

  ik ga vaak naar films kijken omdat ik de trailer gezien heb en vaak vind ik de trailer goed en valt de film tegen. dus soms kan een trailer slecht zijn en de film wel goed. maar al op voorhand beginnen te roepen dat de film slecht is voor ik hem gezien heb zal ik nooit doen.

  meestal is bij mij zo als er meerdere delen van een film zijn zal ik ze toch bijna allemaal zien. ik heb crank gezien en ik vond die dus zo absurd dat ik nu al zeker naar crank 2 zal zien al vond ik de trailer niet echt overtuigend.

  iedereen heeft zijn eigen menig over films dus mogen jullie van mij gerust na het bekijken van een trailer al uitroepen dat de film suckt. ik wacht echter hiermee tot ik hem gezien heb

  Reply
 5. The Dude

  Je zou idd denken dat distributeurs een zo goed mogelijke trailer willen uitbrengen daar die meer weerklank krijgen, maar dat valt soms nogal eens tegen waardoor je idd denkt ‘die film zal zuigen als een poolse hoer op de wallen, aangesloten op een gloednieuwe professioneel te gebruiken Kärcher stofzuiger van zo’n 2000W’, en geloof me dat zuigt!
  Desalniettemin brengen zuigfilms soms toch veel geld op en volgt er zelfs ‘Zuigfilm The Sequel’ op de markt. It’s all about the money honey.

  Ik persoonlijk kan niet altijd de juiste woorden vinden om uit te leggen waarom een trailer zuigt maar voel het in gans mijn lijf (overgeven, zware diarree, etc). Maar soms, ja heel soms blijkt dat gevoel toch niet te kloppen, maar niet veel zeg ik u!

  Miss kan je soortement tabel op je site plaatsen met recente films met een of ander kwaliteitslabel. Miss zelfs quotatie vragen aan de bezoekers en dan de films met hun gemiddelde score op site zetten. Dat scheelt me een pak tijd op het vlak van reviews lezen want damned Dave ik had ondertss een niet-zuigende film kunnen zien! 🙂
  (gelieve kwaliteitslabel en quotatietool ernstig op te vatten , de rest niet)

  Reply
 6. >P>Shifty

  Liever geen trailers voor mij,
  hoe minder ik weet hoe beter,
  mijn vriendin daarentegen zou heel ‘t scenario op voorhand willen lezen, in a matter of speech 🙂
  ieder zijn ding

  Reply
 7. Accu

  het soort film. Ik moet ‘Disaster Movie’ of ‘Meet the Spartans’ niet zien om te weten dat dit echt wel slechte films zijn. Een filmposter vertelt anders ook wel veel over een film. Neem nu die van ‘Outlander’ die uitpakt met “van de makers van ‘Lord of the Rings’. Dit is gewoon belachelijk. Wat blijkt, één van de 16 (!) producers heeft nog meegewerkt als producer op ‘Lord of the Rings’. Enkel de regisseur of scenarist vind ik relevant om te vermelden op een filmposter.

  Reply
 8. karen

  Een zwakke trailer betekent doorgaans ook een zwakke film, omdat – vooral bij komische en horrorfilms – de makers zoveel mogelijk grappige resp. enge scènes in hun trailer willen steken en vaak zijn dat ook meteen alle sterke scènes uit de hele film. Met een sterke trailer kan het daarentegen nog alle kanten uit kan.
  Maar wie gaat er een film bekijken puur en alleen op basis van een enkele trailer? Meestal is dit toch een combinatie van factoren (regie, acteurs, scenario, onderwerp). Een slechte trailer is daarbij het minst van mijn zorgen, en dat zal mij zeker niet tegenhouden (of andersom naar de bioscoop doen spurten bij een goede trailer).
  Een slechte trailer afbreken kan echter soms geweldig leuk zijn om te doen, ik zondig mij daar ook al wel eens aan 🙂
  Natuurlijk

  Reply
 9. ghostrider

  ik ga op acteur of regisseur af niet op trailer want sommige films zijn slecht zoals mr woodcock maar ikvond de trailer wel goed. ik kijk de film en dan heb ik mijn menign. ik laat mij nooit door iemand zeggen dat de film slecht is ik kijk die zelf wel eerst dan.daarn beslis ik zelf wel.

  Reply
 10. Fabian

  dat is net hetzelfde als zeggen dat je niet beïnvloed wordt door reclame, maar wees gerust, dan ben je wel. Je beseft het niet altijd, maar een marketingcampagne speelt meer in op wat je uiteindelijk wil gaan zien dan de naam van een regisseur of een acteur, ook al probeer je je dat zelf wijs te maken. 😉

  Reply
 11. Mathias

  slechte trailers zijn in veel gevallen ook slechte films, uiteraard zijn er uitzonderingen maar zoals CosaNostra zei, je kan onmogelijk alle films gaan bekijken. Ik ga meestal af op mijn gevoel en laat me misschien voor een 1/4 beïnvloeden door reviews en marketing.

  ->op de vraag of je een film kan beoordelen alvorens deze gezien te hebben, hangt af van de film. sommige films verklappen in de trailer exact wat je kan verwachten in de film. maar speel dan ook open kaart en maak duidelijk in die beoordelingen dat je de film nog niet hebt gezien.

  Reply
 12. govert

  ik ben gek op trailers, vaak zijn ze beter dan de film zelf,neem die van 2012 bv, fantastische trailer (tot je ziet wie de regisseur is dan denk je laat maar zitten.)de verboden spiderman trailer ,met dat web tussen de twin towers ,is ook zo,n geweldige trailer.
  ik kan me herinneren dat ze zo’n 20 jaar geleden de nacht van wordt verwacht uitzonden.de hele nacht trailers van films uit de jaren 50 en 60 heerlijk,met trailers van films die niet eens gemaakt zijn ,maar geshowd werden om te zien of er een markt voor was, (eigenlijk de essentie van een trailer,gewoon reclame)in die zin is een trailer ook een goeie manier om financering rond te krijgen, der hoeft niet eens een film aan tehangen

  Reply
 13. Philou

  Er zijn naar mijn mening vaak interessante discussies over goeie/slechte films. Ik heb een goede vriend die ook veel van films kent en wij praten ook vaak over de kwaliteit van films. Onze meningen verschillen vaak maar meestal kunnen we elkaars standpunten nog begijpen.

  Maar op m’n werk (ik werk in een videotheek) kom ik toch vaak mensen tegen die TOTAAL geen smaak hebben op gebied van films. Onlangs vroeg iemand me om hem een goeie film aan te bevelen en ik besloot hem No Country For Old Men mee te geven. Toen hij terugkwam vertelde hij mij dat die film echt op geen zak trok. Op zo een moment moet ik me toch wel inhouden hoor. Of van die pubers die films zoals Epic movie echt het einde vinden. Ik geef toe dat ik Epic movie niet volledig uitgekeken heb (ik was bang dat m’n hersenen via m’n oren gingen weglopen na een half uur) maar geef nu toe dat dit soort films echt een verschrikking zijn. Als er dan al films zijn die mensen dommer maken dan zullen het toch wel dit soort films zijn.

  Reply
 14. Dave

  @The Dude: ge weet precies ook veel van zuigfilms :))
  mocht er zo een scriptje bestaan zou ik het wel overwegen om een quotering toe te laten, maar dan moet ik gewoon deze blog eens compleet van layout updaten…en misschien op een ander platform weg van Skynet om van die kl#te reclamebanner af te geraken…
  Nu probeer ik hoe dan ook in mijn linkerkolom films te linken die binnenkort in de zalen zijn en die misschien wel de moeite kunnen zijn…
  @Fabian & Ghostrider: Regisseur Steven Soderbergh mocht het ondervinden met zijn ‘The Good German’ dat zijn naam en die van een uitstekende cast niet altijd even doeltreffend was met een marketing die met zijn grijze Casablanca affiche en zijn trage trailer weinig indruk maakte. Resultaat, niemand ging deze 30 miljoen dollar prent gaan zien. En nochtans was het geen slechte thriller, verre van. Toch zijn er een paar regisseurs die ik op de voet volg, los van het soort film of de promotie rond de film, maar ik ben zeker niet in de meerderheid.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *