Mickey Rourke als villain in Iron Man 2

Als een comic-fan kijk ik reikhalzend uit naar de release van Iron Man 2 (2010) van Jon Favreau. Eerder had ik bericht dat Don Cheadle de acteur Terrence Howard heeft vervangen in de rol van Col. James ‘Rhodey’ Rhodes en nu is er zelfs nog een stukje nieuws die mijn verwachtingen voor de sequel nog een flinke boost geven. , de acteur die sinds Sin City op zijn retour is en onlangs de pannen van het dak speelde in The Wrestler (2008), aangesproken worden om de villain te spelen in de sequel. Sinds The Dark Knight is er een nieuwe wind aan het waaien in het populaire comic-genre en stijgt de kwaliteit zienderogen. Karakter-acteurs zullen dus ook steeds meer worden aangetrokken en zelfs menig prestigieus drama-regisseur zou niet vies zijn voor een comic-adaptatie. Het zijn de mensen van Variety die met het nieuws voor de dag komen.

Rourke is in discussions to play a villain described as Tony Stark’s Russian alter ego, a heavily tattooed bruiser who is in the arms trade and battles Iron Man in his own nuclear-powered armored suit. Actor Sam Rockwell is in negotiations to play another villian in the pic.

The script — which is still being written by Justin Theroux (Tropic Thunder) — is a guarded secret, but speculation is that villain is likely comicbook nemesis Crimson Dynamo.

Het is nooit een vergissing om echt talent aan je film te voegen en bij deze maakt Jon Favreau nog steeds de juiste beslissingen. Rourke zou onmiskenbaar de sequel ten goede komen en alle fans kunnen bekoren. Rourke blijkt wel een pain in the ass te zijn als je met hem moet werken (vraag het maar aan Erik Van Looy), maar hij staat er toch telkens weer. Ondertussen is ook de reden bekend geworden van de wissel van Terrence Howard. Blijkbaar zou het effectief een beslissing zijn van de regisseur die vond dat Howard iets teveel op zijn systeem werkte. Hopelijk komt dat goed tussen Favreau en Rourke.

Wat weet ik van Crimson Dynamo? Het is een Marvel-villain die al in verschillende vormen en gezichten is verschenen in diverse comics. Maar algemeen wordt aangenomen dat hij een Soviet-Super Soldier is met een krachtig gewapend harnas waarop in de eerste versies een Soviet-ster op de borst staat te pronken. Hij kon vliegen en elektrische stroomstoten uitdelen, maar ook kleine raketten afvuren, dus kon je maar best niet al teveel grappen maken over die ster op zijn borst. Het personage trok ook regelmatig in strijd tegen Iron Man. Zijn echte naam was Anton Vanko, maar er werden maar liefst 12 versies van de ijdele lefgozer Crimson Dynamo gemaakt. Vanko zou later zijn geëmigreerd naar de US om te werken bij Tony Stark als één van zijn hoofdwetenschappers, maar als Rourke dit personage zou vertolken denk ik niet dat hij in aanmerking zou komen voor een terugkerende rol.

Maar de mensen van Hollywood Reporter schrijven dat het waarschijnlijk niet Crimson Dynamo dan wel Whiplash zal worden. In de comics heet deze villain Mark Scarlotti, een briljant ingenieur en eveneens werkzaam binnen de Stark industrie. Maar de man komt op het verkeerde pad terecht wanneer hij een deal sluit met een misdaadorganisatie. Hij draagt geen harnas, maar beschikt wel over 2 cybernetische/kinetische zwepen. Whiplash voerde niet enkel strijd tegen Iron Man maar ook tegen Spiderman.

Sam Rockwell zou dan weer de rol vertolken van de miljardair Justin Hammer, een super-intelligent zakenman en rivaal van Tony Stark. Hammer dealt ook met criminele organisaties en ontwierp de hypersonic scan transmitter die het harnas van Iron Man kon hacken en de controle ervan overnemen. Stark zou ook een nieuwe assistente krijgen, genaamd Natasha, maar er is nog niet bekend wie deze rol zal vertolken.

Update 25/01/2009: Een paar dagen geleden heb ik hierboven bericht dat Mickey Rourke werd gecontacteerd door Marvel om de villain te spelen in Iron Man 2. Maar in tijden van crisis, hoeveel geld zouden ze naar de recent gelauwerde acteur smijten? Blijkbaar wordt er gesproken van 250’000 dollar. Veel? Mochten wij een rolletje krijgen in een film voor die prijs, dat zou fantastisch zijn. Houd rekening dat veel mensen hier 5 jaar moeten voor werken, waarvoor een acteur in een bijrol maar 20 dagen moet presteren. Maar voor een acteur met jarenlange ervaring die onlangs in de prijzen is gevallen voor The Wrestler, is dit toch wel een hongerloon. Zeker in het licht van deze multi-miljoen dollar film die bakken geld zal opbrengen. Paramount toont zichzelf in deze zaak van de meest gierige kant. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat Rourke compleet verdwenen was uit de spotlight een paar jaar geleden en dat hij zou mogen blij zijn dat hij opnieuw wordt gecast in dergelijke blockbuster films. Je zou zelfs kunnen opperen dat het een verstandige zet is van de studio om die exuberante gages van acteurs eens te herzien. Ik herinner me nog die 20 miljoen dollar die werd gegeven aan B-acteur Chris Tucker voor Rush Hour 3. De waanzin was compleet.

Update 13/03/2009: Mickey Rourke zal dan toch meedoen in de Iron Man sequel. Hij is zich stevig aan het voorbereiden op zijn rol als de Russische gangster Ivan. Toen hij in Moskou was om zijn film The Wrestler voor te stellen aan het Russische publiek, liet hij zich even opsluiten in de Butyrka-gevangenis. De Butyrka-gevangenis was berucht tijdens het tsaristische en stalinistische regime. Gevangenen werden er brutaal behandeld, en duizenden veroordeelden werden er voor het vuurpeloton gezet. Rourke bracht drie uur in de inrichting door. Hij sprak met enkele gevangenen, en kreeg een rondleiding in de gymzaal, de kerk, het museum en de kantine. Volgens de Russische krant Komsomolets was het voor Rourke een droom die in vervulling ging.

***Related Posts***
14/03/2014: Iron Man 2 Blu-ray review
13/03/2014: Iron Man Blu-ray review
30/05/2012: Iron Man 2 flop kost Jon Favreau de Avengers film
21/07/2009: Gwyneth Paltrow hekelt Scarlett Johansson promo
17/07/2009: Iron Man 2 fan-poster + covershoot
18/02/2009: Scarlett Johansson vervangt Emily Blunt in Iron Man 2
16/01/2009: Emily Blunt als Black Widow in Iron Man 2?
07/01/2009: Iron Man een box-office hit
26/12/2008: Top 10 Beste Films van 2008
16/10/2008: Don Cheadle vervangt Terrence Howard in Iron Man 2
18/05/2008: Marvel presteert beter dan DC Comics
29/02/2008: Iron Man trailer kicks ass
17/09/2007: Iron Man van Jon Favreau
25/05/2006: Er wordt aan Iron Man gewerkt

5 Comments

 1. BlackMoon

  Ik zou dit fantastisch vinden mochten ze Crimson Dynamo willen opvoeren als villain, maar dan niet de Crimson uit de eerste versie! Het is pas in de latere versies dat het personage echt wel tot leven kwam. Er was ook nog een ander Russisch personage in de comucs genaamd Titanium Man…

  Reply
 2. Mirko di Wallenberg

  Door de vele plastisch chirurgie ingrepen zouden ze Mickey Rourke beter “Plastic Man” nemen als tegenstander van IM. Een kunstmatiger en totaal onnatuurlijk gezicht dan zijn gelaat, mja misschien dat van Michael Jackson, kan momenteel niet vinden onder de mannelijke acteurs. Is er toch iets waar hij aan de top staat! Ik hoop dat hij niet in de film zal spelen omdat dit voor mij, een film lang naar zijn gezicht kijken mij alle plezier zal ontnemen. Wie zij er dat alleen vrouwen ijdel zijn?

  http://www.marisa-mell.blogspot.com

  Reply
 3. Fannie

  Vind die wel nog ‘ok’ als acteur. Ja, hij heeft misschien zijn gezicht wat laten opknappen, maar hij moet het dan ook deels hebben van zijn fysiek. Als hij er te oud uitziet wordt hij gewoon niet meer gecast. En was ie trouwens ook geen bokser in een ver verleden…?

  Reply
 4. Showan

  Ook al krijgt hij een “Hollywood hongerloon”, vind ik het reuze dat hij de slechterik zal vertolken. Hij zal waarschijnlijk gedacht hebben aan Heath Ledger die zomaar eventjes de rol van zijn leven had neergezet (no pun intended) als ‘The Joker’.

  Reply
 5. coffee maker

  Iron Man 2 is shaping up to have a stellar cast; plus Jon Favreau always does a great job

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *