WB verliest Watchmen-proces van Fox! WTF?!

De Belgische regering heeft het Fortis-proces verloren tegen de aandeelhouders, Warner Bros heeft zonet het proces tegen 20th Century Fox verloren over het eigendomsrecht van Watchmen (2009), een film waar menig comicbook fan van zit te watertanden. Uiteraard is dat geen goede zaak voor ons want wat zal er nu gebeuren met de afgewerkte comic-adaptatie??? Het is CBC die met het nieuws komt:

A U.S. federal judge has ruled that 20th Century Fox owns a copyright interest in Watchmen, which may jeopardize Warner Bros.’s plan to release the superhero movie in March.

Judge Gary Allen Feess issued the surprise ruling on Wednesday, Variety reported. “Fox owns a copyright interest consisting of, at the very least, the right to distribute the Watchmen motion picture”, the ruling said. Judge Feess advised both Fox and Warner to consider either a settlement or an appeal.


watchmen_patrick_wilson_jackie_earle_haley_malin_akerman.jpg
© Paramount Home Entertainment Belgium

Fox acquired rights to the Watchmen graphic adventure novel in the late 1980s for producer Lawrence Gordon. After spending more than $1 million US developing the project, it eventually dropped its plan to make a movie based on the work written by Alan Moore and illustrated by Dave Gibbons. Gordon later carried out the project with Warner Bros. and Legendary Pictures. The movie, about the underside of life for superbeings, was directed by Zack Snyder and stars Patrick Wilson and Jackie Earle Haley. Its release is scheduled for March 6, 2009.

In February, Fox filed a suit to prevent Watchmen from being released. It argued that Gordon’s option to acquire Fox’s remaining interest in Watchmen was never exercised. Warner spokesman Scott Rowe has declined to comment on the ruling. The Wall Street Journal says the ruling in favour of Fox comes as a surprise, “given that the studio appeared to have dropped the project more than a decade ago and was not involved in producing the film.”

Ja lap, het zou me niet verbazen dat we de Belgische releasedatum van 4 maart 2009 op onze buik mogen schrijven. En dat allemaal voor wat? Tche-tchinggg, als de kassa maar rinkelt. Fox heeft Warner Bros laten doen en zich geen jota van aangetrokken, tot op het ogenblik de film compleet is afgewerkt. Warner Bros zijn zelf geen engeltjes en zij krijgen hier het deksel op de neus nadat zij eerder de Harry Potter fans hadden teleurgesteld door hun releasedatum van Harry Potter and the Half Blood Prince (2009) hadden verschoven naar de zomer van 2009. Maar hier hebben we te maken met een onnozel juridisch steekspel tussen studio’s waar de fans niets aan hebben, en een film uit stellen komt nooit ten goede aan de film.

Ik verwacht dat na de uitspraak WB een deal zal sluiten. Het is klote maar ze hadden zich maar beter moeten indekken van in het begin.

Update 30/12/2008: Het ziet er naar uit dat er geen onmiddellijke schikking komt en dat de releasedatum voor de film zal worden opgegeven. Op 20 januari zal het dossier afgehandeld worden, maar het ziet er in ieder geval naar uit dat WB de handdoek niet in de ring wil gooien en in beroep zal gaan. Ondertussen is ook duidelijk geworden dat Fox wel degelijk Warner Bros had gewaarschuwd dat ze geen rechten hadden op Watchmen, maar WB besliste dit naast zich neer te leggen met alle gevolgen die we nu kennen. Hoe dom moet je wel zijn om bij WB te werken in een topfunctie?

***Related Posts***
11/03/2009: Watchmen filmbespreking
18/01/2009: Warner gaat door de knieën in Watchmen-proces! De release gaat door zoals gepland
03/09/2008: Watchmen verbannen naar 2010 ?!
19/07/2008: Watchmen trailer
08/03/2008: Watchmen personages

3 Comments

 1. CosaNostra

  Dit is nu de reden waarom Marvel erop stond een eigen studio te maken en zelf hun films te produceren. Ik verdenk de mensen van Fox grote Harry Potter fans te zijn 🙂

  Reply
 2. Mathias

  dit ziet er nog slechter uit dan “Fantastic Four”. Ze zouden dit beter gewoon lekken op internet, dan hebben de liefhebbers er in ieder geval nog iets aan.

  Reply
 3. Mike's Webs

  ze sluiten vast wel een deal, net wast je zegt. Komt de film evengoed uit, wellicht wat later. Ze laten zo’n investering vast niet op de plank wegrotten. Komt wel goed.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *