The Wire 5 het einde van een buitengewone serie

Het heeft me een tijdje gekost maar ik heb uiteindelijk de 5 seizoenen van “The Wire” van David Simon verslonden en zal deze spoedig ook aan mijn ondertussen opgelopen Top 15 Beste TV-series voegen.

Na de terroristische aanslag van 11 september zijn de ordediensten met man en macht bezig in de war on terrorism context. Hierdoor gebeurt het, dat er te weinig mankracht is om de alledaagse criminaliteit zoals drugsdealers en moordenaars te onderzoeken. En in deze sfeer ontrolt een schokkend drama met “echte karakters”; politieagenten, junkies, drugdealers, corrupte politici, officieren, journalisten en noem maar op.

In tegenstelling tot de vele andere politie-series, laat men in The Wire de twee lanten van de medaille zien. Er is ook niet meteen zoiets als ‘the good guys’ en de ‘bad guys’. Zowel bij de flikken zit er uitschot en bij de ex-drugdealers zitten ook grote weldoeners. Het resultaat heeft een bijna bijna documentair karakter en geeft een bijna authentiek beeld weer van het leven op de straten van Baltimore. De vergelijking met The Shield is natuurlijk snel gemaakt maar het wezenlijke verschil tussen deze twee series is dat The Wire minder op sensatie is belust en eerder mikt op karakter-ontwikkelingen en situationele conflicten. Let wel, in The Wire steekt ook wel geweld, naakt en moordpartijen, maar tekens binnen een specifieke context.

Het acteerwerk staat hier dus centraal en de mix van acteurs en echte mensen (echte journalisten, politiemannen) zorgt voor een groter gevoel van realisme. Het personage dat het meest in de kijker komt is Jimmy McNulty, gespeeld door de Engelse Dominic West. Ook heeft HBO de regie niet aan de eerste de beste overgelaten. Zo zijn er in het eerste seizoen afleveringen geregisseerd door Brad Anderson (The Machinist), Agnieszka Holland (Europa, Europa, schrijfster van Trois Couleurs: Bleu), Clark Johnson (S.W.A.T.), Joe Chappelle (Takedown) en Peter Medak (Species II).

Onlangs is de DVD met het 5de en laatste seizoen van The Wire uitgekomen. Het is iets korter dan de vorige seizoenen (met 10 afleveringen in plaats van de gebruikelijke 12 à 13 afleveringen), maar daarom niet minder intens. De focus ligt in dit deel niet op de haven of de school, maar wel op de journalistiek. Het is ook in dit seizoen een zekere crisis. Redacties worden afgeslankt, ervaren journalisten worden door jonge reporters vervangen, kranten gaan in steeds grotere conglomeraten op en sensatie wint het van grondig onderzoek. Ook de politie moet besparen en Jimmy McNulty ziet hoe de grote criminelen door de mazen van het net dreigen te vallen. Hij heeft een plan om de media te bespelen om zo meer geld naar de politiediensten te sluizen, maar heiligt het doel de middelen…? En bij deze valt het doek over één van de meest complexe, diepgravende en realistische politieseries die ooit voor het kleine scherm werd gemaakt.

***Related Post***
09/02/2006: Top 15 Beste TV-series

4 Comments

 1. Mathias

  Wel vreemd dat die serie nooit echt populair is geweest. Briljant geschreven en heel realistisch uitgevoerd, zonder moraliserend vingertje maar tussen de lijnen veel levenswijsheid. Ik zal de serie in ieder geval missen.

  Reply
 2. BlackMoon

  Eén van de beste politie-series wat mij betreft, vele malen beter dan The Shield. Enkel spijtig dat de serie bij ons niet is uitgekomen.

  Reply
 3. Preacher

  Deadwood is eveneens eentje dat best bij de lijst mag worden toegevoegd

  Reply
 4. Rickie Roma

  Het is een beetje met pijn in het hart dat ik moet afscheid nemen van deze fascinerende en vooral gedurfde reeks. Een reeks die de toeschouwer altijd bij verrassing neemt, die niet bang is van complexe verhaallijnen en massa’s personages en die zonder een compromis de rauwe realiteit weergeeft. Subliem en uniek, ook dit laatste seizoen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *