The Dark Knight (2008) ****½ Blu-ray review

Laat ik deze review beginnen met de bewering dat Heath Ledger hier één van de beste villains neerzet die ik in de laatste 10 jaar heb gezien. Zijn briljante dramatische vertolking van de excentrieke psychopaat eist alle aandacht op en blijft hangen ook lang nadat je uit de filmzaal bent. De scène aan het ziekenbed van Harvey Dent, of zijn clash met Batman in het detentiecentrum zijn om van te smullen. Ok, zijn tong die langs zijn beschadigde mondhoeken wrijft, heeft een andere acteur al voorgedaan, but who cares. Je moet het volledige palet bekijken en een acteur moet alles bij elkaar brengen om zijn vertolking kracht bij te zetten. En net zoals Anthony Hopkins de Oscar kreeg voor beste acteur voor zijn vertolking van Hannibal Lecter, moet ook Heath Ledger de Oscar krijgen, of toch op z’n minst een nominatie voor beste hoofdrol. Ik kan me niet inbeelden dat een andere acteur beter zou kunnen, en ik heb nog geen acteerprestaties gezien dit jaar die zo naar de keel grijpen als deze. Voilà, nu mogen alle pubers en Heath Ledger-fans stoppen met lezen en nog wat accounts aanmaken op Imdb om The Dark Knight (2008) van Warner Bros een 10 op 10 te geven.

the_dark_knight_2008_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Met de hulp van luitenant James Gordon (Gary Oldman) en officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart) probeert Batman (Christian Bale), in het dagelijks leven beter bekend als Bruce Wayne, af te rekenen met de maffia in Gotham City, met name Salvatore Marconi (Eric Roberts). Deze samenwerking blijkt effectief, totdat ze geconfronteerd worden met een reeks chaotische taferelen, veroorzaakt door een levensgevaarlijke en eigenzinnige crimineel. Hij noemt zichzelf The Joker (Heath Ledger) en heeft een buitengewoon eigenaardig gevoel voor humor. Terwijl deze gestoorde maniak de stad op zijn kop zet, beseft Batman dat hij The Joker moet stoppen…

Deze Batman sequel van Christopher Nolan behoort bij de beste comic-verfilmingen ooit, maar is zeker niet het ‘meesterwerk’ waar iedereen over praat. En wat meer, ik vond Batman Begins (2005) niet beter of slechter dan TDK. Ze krijgen van mij allebei 4 sterren op 5, weliswaar voor compleet andere redenen, maar deze film krijgt zelfs nog een halve ster meer omwille van zijn unieke vertolkingen. De hype die er momenteel bezig is zowel bij publiek als pers, en zichzelf versterk door de box-office resulaten, vind ik veel weg hebben van massahysterie, zoals ik al had voorspeld. Een meesterwerk zou in principe weinig tot geen zwaktes mogen vertonen, en ook al heeft deze prent een aantal min-punten is en blijft het een geniale sequel. Er is trouwens ook geen correlatie tussen een meesterwerk en een box-office record houder, of dacht je dat Spider-Man 3 of Shrek the Third meesterwerkjes zijn?!? Get real! Nog eens, ik vond het een buitengewoon knappe comic adaptatie en Christopher Nolan heeft hier een mijlpaal in de filmgeschiedenis opgericht.

Maar het zou on-fair zijn van mij om enkel maar die zwaktes aan te stippen zonder ook de grootsheid van bepaalde scènes in de verf te zetten, maar gezien de overvloed aan positieve reviews ga ik hier toch een aantal minpuntjes bespreken, in een zoveel mogelijk “evenwichtige uiteenzetting”, zonder teveel van het plot te verklappen – hoewel; je leest best geen review voor je de film zelf hebt gezien. Er zal altijd wel een beetje ge-spoiled worden en je beoordeling van de film zal minder “objectief” zijn. The Dark Knight is voor mij de beste film van het jaar tot nu toe, maar dat zegt meer iets over de kwaliteit van de andere films dan over deze. Het is tevens ook de meest teleurstellende film van het jaar, want het had een meesterwerk kunnen zijn.

Zoals ik al in het begin heb gezegd; het beste van de film is Heath Ledger als The Joker. Al zijn scènes zijn quasi perfect, buiten misschien die ene scène in de penthouse van Bruce Wayne die verschrikkelijk slecht gemonteerd werd en waarbij nooit wordt verklaard ‘wat’ er precies gebeurt met The Joker eenmaal Rachel en Batman naar beneden zijn getuimeld. Het shot van The Joker met zijn hoofd uit het raam van een gestolen politiewagen, de wind in de haren, genietend van zijn intellectuele superioriteit en zijn gestoorde geest, was misschien wel het beste shot uit de gehele prent. De muziek, de fotografie, de timing, de vertolking van Heath, had alles weg van een grandioos meesterstuk. Spijtig genoeg waren dat momenten van grootsheid die dan weer werden teniet gedaan door een zinloze expositie-babbel-scène. The joker brengt ook humor in een anders droge sfeer en zijn zwartgallige humor werkt dan ook voortreffelijk. De scène met de grote verdwijntruc met de potlood is magnifiek. Ook de scènes waar hij in hechtenis zat, waren om van te smullen, maar kan iemand mij trouwens uitleggen waarom Detective Stephens (Keith Szarabajka) zo nodig in de cel van The Joker voor de deur moest post nemen. Was er iets mis met het slot of waren de doorkijkramen aangedampt?

De vertolking van Christian Bale kan niet opboksen tegen het krankzinnige geweld die Heath Ledger neerzet, maar in alle eerlijkheid had Batman ook de scènes en dialogen er niet voor. En dat is een beetje spijtig voor een prent die ‘The Dark Knight’ heet. Je zou verwachten dat Batman iets beter uit de verf zou komen. Er zitten een paar hoogtepunten in zoals de over-the-top scène met het vliegtuig (moet kunnen!) en de scène waar hij met zijn Bat Pod door de straten scheurt. Maar er zitten bitter weinig hoogtepunten in zijn vertolking. Het stemgebrul, eenmaal hij het masker opzet, is iets heel tricky. Je vraagt je soms af waarom Batman zijn zwarte stem gebruikt wanneer hij aan het praten is met mensen die weten dat hij Bruce Wayne is. Een stemvervormer, ingebouwd in zijn suit, had dit probleem gemakkelijk kunnen opvangen.

Zou dit een probleem geweest zijn in een filmversie van Tim Burton, ik denk van niet. Maar Nolan heeft een meer “realistische” setting, iets waar ik hem volledig in volg. Maar dat impliceert dat hij met iets minder fantasie de scènes moet onderbouwen. Het plots verdwijnen van de Batman werkt eigenlijk maar half zo goed in deze context, en wanneer hij dat meermaals doet begint dit vervelend te worden, tot zelfs belachelijk. We weten allemaal dat hij die ninja-skills heeft geleerd, maar laten we ernstig blijven. “He does that sometimes.” zegt Goron. – He shouldn’t, it’s stupid.

Christopher Nolan is geen Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum) en de vecht-sequenties werken niet altijd even goed. Kijk nu naar die begin-scène met de presentatie van Batman en die fake-Batmans. Alweer een slecht gemonteerde sequentie die nooit van de grond komt. Batman mag dan wel verdwijnen als een ninja, wanneer hij vecht lijkt hij eerder op een George Foreman. Dan krijg je een set-up waarin Wayne aan Lucius Fox (Morgan Freeman) vraagt om hem een lichter pak te maken die hem meer bewegingsvrijheid geeft. Zalig! Enkel spijtig dat we vrijwel geen verandering zien. Alles blijft heel lomp en nogmaals slecht gemonteerd.

De technologie in deze Batman film is van de bovenste plank. De gsm-radars vind ik de beste uitvinding in een film sinds de shockwave gun in Minority Report. Batman die met gloeiende ogen doorheen een gebouw kijkt was opnieuw één van die geniale scènes die meteen de gehele actie naar een hoger niveau tilt. Dit waren de momenten waar de film naar een hoogtepunt kwam. De sfeer had veel weg van de psychotische wereld van Scarecrow (Cillian Murphy), maar dat vond ik niet erg, integendeel.

Ik had moeite met de montage, maar het script had op dit niveau nog iets beter uitgewerkt mogen zijn en zeker 15 minuten korter gemaakt. De scène met de explosie van het hospitaal was op zich wel leuk, maar in een realistische context niet echt plausibel als je er van uitgaat dat een ziekenhuis waar Harvey Dent ligt toch op z’n minst door flikken wordt bewaakt, en zeker bij klaarlichte dag. De scène met de twee ferrieboten is ook niet bijzonder geslaagd. Het is mij een groot mysterie waarom de gevangenen bij de eersten waren om geëvacueerd te worden. Maar het grootste probleem met het script van TDK is dat het teveel overbodige babbel-scènes bevat waar personages ons met de paplepel het plot willen uitleggen. Ik had zoiets van “Shut the f@ck up!” In plaats van ons te laten zien wat er gebeurde, kreeg je talkin’ heads, en dat is iets waar ik een hekel aan heb. En bepaalde plot-twists waren dan weer niet goed uitgewerkt. Batman wordt beschuldigd van de moord op 5 onschuldige slachtoffers – vermoord door Two-Face – en moet zichzelf aan de ordediensten uitleveren. Wel, we hebben hooguit 4 slechtoffers gezien, we moeten er vanuit gaan dat er ook een vijfde is gevallen. Ik ga geen namen noemen, maar dit had visueel opgevangen kunnen worden. Nu ontstaat er onduidelijkheid. Het script springt ook van de hak op de tak en dat zorgt dat bepaalde relaties niet uit de verf komen.

Neem nu Rachel Dawes, de zwakke schakel in de film. Ze was vrijwel onzichtbaar, en nochtans staat Rachel centraal in de transformatie van Harvey Dent in Two-Face. Veel passie heb ik niet gezien tussen die twee en ik had echt het gevoel naar het einde toe dat alles opgefokt werd. Ook haar relatie met Bruce Wayne loopt mank. Maggie Gyllenhaal heeft acteertalent, maar hier kreeg ze een 5de rangs bijrol van geen belang, en eigenlijk evenwaardig met de Butler Alfred (Michael Caine). En wie heeft haar make-up en belichting verzorgd?? Op bepaalde momenten zag The Joker er veel knapper uit dan Maggie. Dat kan je toch niet maken in een film van een dergelijk niveau.

Harvey “Two Face” Dent daarentegen vond ik zalig, hoewel ik achteraf vond dat zijn transformatie misschien niet in deze film had moeten uitgewerkt worden. Twee charismatische villains in één film is vragen om problemen. Batman wordt al voorbijgestoken door The Joker en dan krijgen we Two-Face. Harvey had op het einde kunnen veranderen, maar nu kreeg hij 30 minuten en nadien een spijtige afwikkeling (ik spoil niet), en toen had ik zoiets van “noooooooooooo”. Maar achteraf bekeken is het een afwikkeling die zijn betekenis zal hebben in de derde film.

Kortom, ik gebruik het zelden maar ondanks de minpunten hebben we hier te maken met een meesterwerk, en mits een aantal cruciale script-aanpassingen had dit dé perfecte film geweest. Wat deze film bijzonder maakt – los van The Joker – waren voornamelijk vondsten die in de eerste film aan bod kwamen. Zelfs de muziek was voor 75% dezelfde als in de eerste film, met nog toevoegsels van muziek van oa. Unbreakable (2000) van componist James Newton Howard. The Dark Knight kon veel vernieuwender zijn in zijn aanpak. Bepaalde scènes steken meesterlijk in elkaar en de acteerprestatie van Heath tilt de film naar een hoger niveau. De film overbluft ons op inhoudelijk en visueel vlak. Tot nu toe blijft het desondanks de minpunten voor mij de beste film van het jaar, maar dat zou wel eens kunnen veranderen in november van dit jaar. The Dark Knight zal in ieder geval bij menig kijker een brede Joker-smile op het gezicht toveren, en nu op naar de volgende Batman met … Johnny Depp als The Riddler (hoewel, ik zou dit gerucht niet al teveel gewicht geven). Comic-Book Movies Rule!

rating


Beoordeling: 4.5 / 5

Recensie door op 1 augustus 2008

***Related Posts***
09/08/2012: The Dark Knight Rises review
27/05/2012: The Dark Knight Rises posters en banners
05/05/2012: The Dark Knight Rises trailer #3
21/12/2011: The Dark Knight Rises trailer analyse
15/12/2011: Gitzwarte poster
06/08/2011: Eerste afbeeldingen The Dark Knight Rises en Man of Steel
20/07/2011: The Dark Knight Rises teaser trailer
20/01/2011: Anne Hathaway wordt de nieuwe Catwoman – HQ pics
02/12/2010: Komt The Joker terug in The Dark Knight Rises?
21/11/2010: Catwoman en Bane in The Dark Knight Rises?
17/06/2005: Batman Begins review

 


*** The Dark Knight trailer ***

14 Comments

 1. Sho

  k ben het voor een groot stuk eens met de review. ik denk dat al die records die verpulverd worden wel iets te maken heeft met de dood van Heath Ledger en hem voor een laatste keer nog eens aan het werk wil zien. Dat kan gewoon niet ontkennen. Het is misschien wel de film van het jaar, maar die 1e plaats op Imdb is lichtelijk overdreven.

  Reply
 2. Sammy-boy

  ik heb dark knight zopas gezien, hij was geweldig, een waardige vervolg op een eerder geslaagde Batman-verfilming.
  ik vond de hele cast wel goed, vooral die gast die harvey dent speelt aaron eckart, hij was echt goed!
  heath ledger als de joker, wie had dat ooit gedacht, maarja hij was ook goed, stukken beter dan jack nicholsen niet dat jack slecht was, maar ik ben van mening dat films van tegenwoordig niet meer zo caricaturaal kunnen zijn als in de jaren 80/begin 90.
  christian bale was goed, maar je zag em hier meer als batman dan als bruce wayne, het ging ook niet meer zoveel over hem en daardoor lijkt het alsof hij overschaduwd word ledger en eckhart.
  maarja iedereen moet deze film zien je kunt em mischien langdradig vinden maar slecht, no way!!!

  Reply
 3. Jabba

  Ik vond de film echt super. Toegegeven dat de uitdieping van de relatie tussen Harvey en Rachel beter kon, maar daar stoor ik me hoegenaamd totaal niet aan. De Bat Pod vond ik machtig.
  De Joker die zijn kop uit die auto liet hangen…, noem maar op.
  Kan niet wachten op deel 3… .

  Reply
 4. _Asci_

  dat was de lengte van het Two-Face gedeeltje en tevens ook 30 overbodige minuten die gemakkelijk uit de film geknipt konden worden . Two-Face is te gek , maar verdiende zijn eigen film .

  Daarnaast was het een uitstekende film.

  Reply
 5. arjen

  De actie was schaars maar desondanks kort en krachtig, maar op sommige momenten vond ik het verhaal niet allersterkst. Maarja dit is nog steeds een heel goed plot, maar vond die van ‘Batman Begins’ meer moraal hebben. Ik denk dat je gewoon kritischer wordt, vanwege de Heath Ledger hype.

  En dan het gedeelte waar ik het meest enthousiast over ben.. De muziek en soundtrack(wat het verschil ook mag zijn:P) Echt super! Er zat inderdaad veel in van de eerste film, maar het blijft goed. Dat deed het ‘m echt bij mij.. Die creepy viool die wordt uitgerokken als de Joker in beeld kwam en dan die heerlijke muziek die je ook in de trailer vind.. Hij kwam ook terug in de aftiteling.. dus ben nog even blijven zitten 😛

  Reply
 6. Kenneth

  Zoveel minpuntjes vinden in een quasi perfecte film. Daar moet tijd in gekropen hebben. The Dark Knight is en blijft een meesterwerk. Al is die eerste plaats op imdb er natuurlijk waar over. The Godfather kicks Batman’s ass!!!

  Reply
 7. Dave

  @Sammy-boy: De Jack Nicholson Joker kan je niet gaan vergelijken met de vertolking van Heath, het is een andere tijd, andere regie, andere sfeer,… Jack Nicholson is perfect, net zoals Heath in deze prent.
  @asci: absoluut!
  @Kenny: je zou eens met m’n vrienden moeten meegaan naar de cinema. Filmdiscussies kunnen zo uren duren. Het is een knappe film, en dat schrijf ik ook, maar tevens een gemiste kans op een meesterwerk. Ik ga er vanuit, hoe hoger de middelen hoe hoger de lat moet liggen.

  Reply
 8. kons

  vermakelijk actiefilmpje. Bale vond ik wat saai als Batman, niet echt een meerwaarde en die stem was bijna lachwekkend. Gelukkig zijn er andere personages die veel leuker zijn zoals de Joker, Dent en toch ook Gordon. Allemaal prima gespeeld.

  Ben het er wel niet mee eens over die realistisch setting. Gotham moet expressionistischer zijn, het is nu gewoon in alles New York. Dat kan gewoon niet voor zo’n superherofilm. Er is echt helemaal niks realistisch aan dit verhaal, doe dan ook niet alsof, want dat werkt alleen maar tegen je.

  Reply
 9. majestiek

  mocht van mij allemaal iets korter zijn :/

  Reply
 10. Gregg

  Verrassend, impressionant en overweldigend. Ik heb hem gisteren eindelijk gezien en wat heb er van genoten, hoewel ik de eerste film qua opbouw toch iets beter vond. Heath steelt de show en is het ultieme show-element die met zijn ongelukkige dood het gehele zaakje nog een beetje mystiek maakt op de koop toe. Net zoals een eclips maakt je dit maar een paar keer mee in je leven.

  Wat een spektakel, wat een verhaal en wat een acteerwerk. Zeker gehyped tot en met maar het is gewoon een supervette film.

  Interessante review, Dave!

  Reply
 11. Kenneth

  @Dave: Kenny? 🙂 Ik ben geen fuckin Temptation Island-deelnemer he 😉

  @kons: Te realistisch? Waarom moet een comic-verfilming per definitie over the top zijn? En btw zo droog realistisch blijkt Nolan’s Gotham city niet te zijn als jij New York nog niet van Chicago (waar TDK werd opgenomen) kan onderscheiden. Als je me niet gelooft, check dan zeker (nog) een keer De Palma’s The Untouchables. Je zal verbaast zijn over hoe gelijkend sommige sets zijn.

  Reply
 12. Sho

  @kons: het is geen kwestie van al dan niet realistische sets dan wel dan wel hoever je het realisme trekt. Als je een realistische film wil maken, dan moet je wel consequent zijn en je afvragen waarom Batman als een idioot staat te brullen. gewoon retarded.

  Reply
 13. kevin

  Gisteren gezien voor de tweede keer. Heath Ledgers acteerprestatie trekt de film vooruit. Geweldige fotografie, knappe muziek, zalige dialogen en dito scènes. De film liet inderdaad een aantal steken vallen, maar zeker een 8.5/10. Benieuwd naar de volgende!

  Reply
 14. kelly

  nice

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *