Bigger, Stronger, Faster* van Chris Bell

De documentaire Bigger, Stronger, Faster* (2008) van Chris Bell zal een bittere pil worden om te slikken voor heel wat atleten. Amerika is het land van de superlatieven. Amerika vindt zichzelf het grootste, het sterkste en het snelste land ter wereld. Is het een wonder dat zoveel Amerikaanse helden doping gebruiken? Regisseur en ex-gebruiker Chris Bell gaat op zoek naar de oorsprong van de “wij zijn de beste” cultuur. Hij onderzoekt ook hoe en waarom zijn twee broers lid zijn geworden van een zogenaamde steroïde subcultuur.


bigger_stronger_faster_poster 3bigger_stronger_faster_posterbigger_stronger_faster_poster 4

In een 2 uur durende film ontbloot de documentaire de harde realiteit van de wereld van de steroïden die in de pop-cultuur van de jaren ’80 een sterke opgang kende, voornamelijk met figuren als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. De drug bleef echter niet enkel in de wereld van de bodybuiding maar het prestatieverhogend middel nam greep op diverse sporttakken. Wat de documentaire indrukwekkend maakt is dat Bell het onderwerp niet in zwart/wit termen benadert, maar gaat wel te rade bij zijn eigen broers die het spul al enige tijd gebruiken om hun bodybuilding-carrière vorm te geven.

Voor de documentaire kregen de makers de hulp van Jim Czarnecki en Kurt Engfehr, de co-producers van Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine, en dat is te merken. In plaats van een opeenstapeling van gegevens wordt een intrigerend verhaal verteld. Maar uiteraard zijn de feiten in het verhaal bij verschillende bronnen geverifieerd. Het is dus verre van een propaganda film die de drug en de gebruikers de verdoemenis willen insturen.


bigger_stronger_faster_poster 5bigger_stronger_faster_poster 2bigger_stronger_faster_poster 6

Bell probeerde Arnold Schwarzenegger te interviewen voor zijn documentaire, maar dat lukte hem niet. Schwarzenegger zegt in talkshows dat hij het gebruik van anabolen wil aanpakken, maar laat de atleten die meedoen aan “zijn” wedstrijden niet testen. Chris Bell is overigens geen tegenstander van anabolengebruik. “Bodybuilding is an extreme sport”, zegt hij. “We allow people to ski straight down a mountain, dive off a cliff, bungee jump, hang glide – all these competitive sports where you could basically die. In bodybuilding, people are taking drugs to get bigger and going to doctors to get prescriptions. They’re not breaking any laws. What’s the big deal?”

Het is nog niet zeker of de documentaire ooit in onze zalen zal draaien, maar zo niet moeten jullie maar uitkijken voor een DVD-release. Hieronder vinden jullie de trailer.

1 Comment

  1. jim

    damn, die ene zijn armspieren zijn nie normaal. Hoe kundde uzelf toch zo misvormen?? 😮

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *