Erfgenamen Superman brengen sequel in gevaar

Money makes the world go round, but more than often, it makes the world go crazy. En dat is nog maar eens bewezen met de nieuwe rechtzaak over de rechten van het Superman-personage. Blijkbaar zouden die nu na 70 jaar voor een stuk opnieuw in de handen vallen van de erfgenamen van Jerome Siegel. En dat kan Time Warner zuur opbreken wanneer ze de factuur zullen zien voor het maken van hun sequel, Superman: Man of Steel (2009) van Bryan Singer. De mensen van Slashfilm schreven het volgende:

001

A federal judge decided last week that Time Warner is no longer the sole proprietor of Superman. The court has ruled that the heirs of Jerome Siegel (of Siegel and Shuster) are entitled to a share of the US copyright to the character. The quick backstory goes like this: Siegel and Shuster sold the rights to Superman 70 years ago to Detective Comics for only $130. DC Comics has since given the creators each a $20,000-per-year annuity (later increased to $30,000). But then in 1997, Mrs. Siegel and her daughter served copyright termination notices which permits heirs to be able to recover rights to creations in certain situations (part of the 1976 Mickey Mouse copyright act). Compensation would be limited to any work created using the Superman character after their 1999 termination date.

But the bigger news is that this might put both the Bryan Singer-helmed Superman sequel The Man of Steel and the already troubled Justice League of America in jeopardy. With the relatives of Siegel now officially part-owners of the character, who knows what the future may look like. It’s also possible that in 2013 the entire Superman copyright will be yanked out of Warner Bros’ hands completely, as Joe Shuster’s estate takes the other half.

Los van de laatste 30 minuten vond ik Superman Returns (2006) al bij al nog zo geen slechte film. Maar het was duidelijk dat de scenarist gewoon een klote scenario had geschreven. Eén ding was zeker, heel wat comic-book fans hekelden de vertolking van Lois Lane (Kate Bosworth), het flauwe verhaal, de debiele cgi op het einde van de film, de fletse Brandon Routh,… en dat was trouwens ook voelbaar aan de kassa. De reboot kostte 270 miljoen dollar en bracht slechts 200 miljoen op in de States, en dat was minder dat Batman Begins (2005) die 120 miljoen dollar goedkoper was.

En nu ziet het er dus naar uit dat Warner Bros misschien nog een deel van het geld van Superman Returns zal moeten afstaan, en misschien nog meer geld zullen moeten ophoesten voor de sequel om de hebzuchtige erfgenamen van nog meer geld te voorzien. Dit heeft dan weer als gevolg dat niet alleen Man of Steel in gevaar dreigt te komen, maar zeker ook Justice League of America (2010) die zich nu al in moeilijkheden bevindt. Maar zoals elke studio met veel geld valt er aan elk geschil wel een mouw aan te passen. En ik verwacht dat dit ook wel zal gebeuren met Superman.

3 Comments

 1. _Asci_

  zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de Smallville serie. In ieder geval zullen die erfgenamen redelijk moeten zijn want zij hebben er alle baat bij dat ‘Man of Steel’ wordt gemaakt.

  Reply
 2. Miiki

  Superman Returns net terug gezien. Het enige goeie aan deze film is vliegtuigtuigscène in het begin van de film. De rest is pulp van de bovenste plank met een cgi einde waar iedereen in slaap van valt. Man of Steel mogen ze steken waar de zon niet schijnt.

  Reply
 3. majestiek

  Superman Returns heeft mijn verwachtingen op geen enkel gebied kunnen inlossen. Het plot is weinig soeps. Het is vaak veel te langdradig, het masterplan van Lex Lutor slaat nergens op, Lois Lane ziet er niet uit als een Lois Lane, en het constante afscheid-weerzien gedoe tussen Superman en Lois Lane hangt na een tijdje wel de keel uit. Dus ik sta ook niet echt te wachten op een sequel.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *