Eastern Promises van David Cronenberg

Ik ben een redelijk grote fan van de Canadese regisseur David Cronenberg, toch mis ik een beetje zijn freaky beginperiode. Hij is hoe dan ook één van de meest eigenzinnige en succesvolle cineasten werkzaam in Hollywood. Cronenberg kan zowel gruwelijke horror (The Fly, Rabid, Scanners) als intieme dramafilms (Spider) aan, maar ook films die gewoon niet te classificeren zijn (zoals Naked Lunch en Videodrome).

Eastern Promises poster

Ook zijn laatste prent A History of Violence (2005) over innerlijke conflicten en verborgen geheimen, was een sublieme psychologische thriller van het western-type. En ook deze Eastern Promises (2007) is opnieuw met zijn favoriete acteur van het moment Viggo Mortensen (Lord of the Rings, A Perfect Murder).

Korte inhoud: Anna (Naomi Watts) is een idealistische vrouw in wiens armen een jonge Russische moeder sterft tijdens een geboorte. Anna weet niks van de vrouw en haar handtasje is de enige houvast die ze heeft naar de identiteit. Haar zoektocht leidt haar diep in de wereld van de Russische maffia in London en diens nieuwste lid: Nickolai Luzhin (Viggo Mortensen). Nickolai is ingehuurd als de man die vermoorde tegenstanders van de bende onherkenbaar moet maken en het blijkt dat een dagboek in het handtasje van de Russische bewijzen bezit tegen Nikolais baas.

Bij de casting zien we ondermeer de Franse acteur Vincent Cassel (Ocean’s Twelve, Dobermann, Derailed), die steeds weer opduikt in grote Amerikaanse producties. Goed voor hem, want dit zelden voor dat een Fransman succes heeft in Hollywood. Ook de oude bekende Armin Mueller-Stahl (Shine) is van de partij.

De trailer van Eastern Promises ziet er bangelijk uit met zijn Russia maffia en zijn getatoeëerde lichamen die aanstranden. De muziek is aangrijpend en er zitten geen overbodige gimmicks in de trailer die het allemaal wat moeten opfleuren. Jawel, ik kijk hier naar uit. Vanaf 7 november 2007 bij ons in de bioscoop.

Het scenario is van de hand van Steven Knight, die reeds een Oscar op zak mocht steken voor het scenario van Dirty Pretty Things (2002) van Stephen Frears.

 


*** Eastern Promises trailer ***

1 Comment

  1. SpeedBoy

    Heeft wel iets weg van History of Violence. Knappe trailer.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *