The Invasion van Oliver Hirschbiegel…en ook een beetje James McTeigue

Regisseur Oliver Hirschbiegel nam na het overweldigende succes van Der Untergang (2004) de overstap naar Amerika om de sci-fi thriller, The Invasion (2007) te maken.

invasion_250

De film werd geproduceerd door niemand minder dan Joel Silver met een Hollywoodbudget van 50 miljoen dollar en een topcast met twee megasterren: Nicole Kidman en de nieuwe 007 Daniel Craig. Je zou denken, dit kan niet fout lopen…en toch.

Naar verluidt zouden de opnames niet geheel vlekkeloos zijn verlopen, want Warner Bros was uiteindelijk niet tevreden over de versie die Hirschbiegel in 2006 bij de studio inleverde. Dit is iets, wat bij mijn weten niet zo vaak gebeurt met dergelijke Hollywoodfilms. Zelfs bij het oerslechte Catwoman (2004) greep de studio niet in. Maar hier huurde Warner Bros op hun kosten dan ook Andy en Larry Wachowski in om nieuwe scènes te schrijven, die uiteindelijk door James McTeigue (V for Vendetta) geregisseerd werden. Van een afgang voor de Duitse cineast gesproken. Ik hoop dat er ooit een DVD zal uitkomen met de originele versie, maar ik betwijfel dat Warner Bros daarmee akkoord zal gaan.

Korte inhoud: Een space shuttle stort neer op aarde en vanaf dat moment beginnen de problemen. In de wrakstukken zit iets buitenaards en iedereen die er mee in contact komt veranderd in een emotieloze zombie. Al snel heeft de mysterieuze epidemie Washington D.C. in haar greep en dan ontdekken psychiater Carol (Nicole Kidman) en haar collega Ben (Daniel Craig) dat mensen geïnfecteerd worden als ze slapen. Het enige wat Kidman en Craig nog kunnen doen is wakker blijven en op zoek gaan naar de zoon van Kidman, die verdwenen is, maar mogelijk de sleutel tot het redden van de mensheid bij zich draagt.

Het uiteindelijke resultaat zal bij ons in de bioscoop te zien zijn vanaf 5 september 2007.

7 Comments

 1. >P>Shifty

  the astronauts wife meets invasion of the bodysnatchers meets 28 days later?

  Reply
 2. Miiki

  lijkt mij ook zoiets. Toch vreemd dat de studio absoluut met deze regisseur wou werken. Je zou denken dat ze voor dergelijke sf-films eerder een actie-regisseur zouden nemen.

  Reply
 3. tagoean

  Vind ik dat gewoon grof. Maar als het nodig is is het nodig wss.
  Ik heb een klein foutje gevonden er ontbreekt een “in” bij: Zelfs bij het oerslechte Catwoman (2004) greep de studio niet.
  Idd dit is een ferme kaakslag voor Hirschbiegel. Eentje, denk ik, waar hij ook niet mee tevreden zal zijn. En ik vind het ook wel grof van McTeigue. Ik zou liever niet aan een ander zijn afgewerkt product willen prutsen.
  Nu ja voor geld doet men alles waarschijnlijk?
  Zou jij dat doen, Dave? een ander zijn ingeblikte film scènes hershooten zonder medewerking van de originele regisseur. Nu ja ik denk persoonlijk dat ik het niet zou overwegen, al betwijfel ik wel, mochten ze het me vragen en daar een som geld bij smijten dat ik het wss toch zou doen. Maar nu is mijn geweten nog sterker dan mijn portefeuille, lang leve hypothetische statements!

  Reply
 4. dave

  The Running Man is destijds ook ge-reshoot met een andere regisseur omdat Schwarzie niet overeen kwam met de artistieke keuzes van Andrew Davis. Dat is echt niet fair, maar Schwarzie was nu eenmaal de ster. Zonder Schwarzie geen film en dan weet je meteen als regisseur je plaats.
  Kijk, regisseur zijn is niet enkel een artistieke bezigheid, maar is anderzijds ook een job als een ander. Als een top-producers je vraagt om een film af te werken – ook al ben je niet betrokken bij de beginfase van de productie – dan kan je de job aannemen. Schuldgevoelens…:) Is iets wat ik spijtig genoeg nog maar weinig heb tegen gekomen in de filmwereld en dan vooral ook in de reclame-sector.
  thx voor de “in”. 😉
  @Miiki: het is tegenwoordig een mode om regisseurs uit het buitenland te nemen. Zo heeft Erik Van Looy ook zijn kans kunnen grijpen, en Der Untergang (los van het genre) was op vele vlakken een betere film dan De Zaak Alzheimer. Drama-regisseurs kunnen soms ook wel eens verrassend uit de hoek komen. Zhang Yimou is daar een mooi voorbeeldje van.

  Reply
 5. jeronimo

  lijkt me herkauwen van verschilelnde thema’s..heeft nicole kidman dan zo dinrgend geld nodig?.

  Reply
 6. >P>Schifty

  ivm Running Man,
  heb ooit dat verhaal van Stephen King gelezen,
  lijkt helemaal dus niet op die arnie prent…
  lol
  enkel de pitch.

  Reply
 7. dave

  Heb ik ook nog gelezen. De naam van het personage en het basisplot van de gameshow, de rest was “herschreven”…en eigenlijk maar goed ook want het boek vond ik een beetje eentonig en het einde was gewoon over-the-top vergeleken met het “sociale drama” (ziekte en dood van zijn vrouw, zijn troosteloos leven, zijn paranoia,…) van het begin. The Running Man film is meer fun, op het randje van de kitsch, maar werkt beter als filmverhaal.
  Ik zou er wel niets op tegen hebben om een film te zien, meer gebaseerd op de novelle van King, maar dan ook wel voor een stuk bewerkt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *