Spielberg heeft interesse in Kuifje

Als we de berichten mogen geloven zou Steven Spielberg via zijn filmstudio Dreamworks de rechten van de Kuifje-stripboeken opgekocht, en dit na 25 jaar onderhandelingen. Dit heeft Studios Hergé donderdag bekend gemaakt, het bedrijf dat de rechten van de stripreeks beheert. De eerste film zou in 2009 of 2010 in de bioscoop moeten gaan draaien. Hergé, die in 1983 is overleden, hoopte altijd al dat Spielberg de avonturen van Kuifje zou verfilmen. Bijna was er een akkoord in de maak, maar toen Hergé las dat Spielberg over de mogelijkheid beschikte om de regie uit te besteden, weigerde hij door te gaan met het project.

Volgens Nick Rodwell, het hoofd van de stripstudio, is de filmmaatschappij al met de preproductie bezig. Als het eerste deel een succes wordt, gaan ze verder met de reeks. Vooralsnog is echter onbekend welk Kuifje-avontuur als eerste verfilmd gaat worden, evenals wie de regisseur gaat worden.

Het verhaal van Kuifje heeft al meermaals een bioscoop-avontuur gehad. In de jaren zestig werden de Frans-Belgische live-actionfilms Kuifje en het Geheim van het Gulden Vlies (1961) en Kuifje en de Blauwe Sinaasappels (1964) opgenomen. Maar beide films waren echter niet gebaseerd op het originele stripverhaal.

Eind jaren zestig verscheen wel de getekende verfilming van Kuifje en de Zonnetempel (1969) en drie jaar later volgde de speciaal voor het witte doek gemaakte tekenfilm Kuifje en het Haaienmeer (1972). Daarnaast had Kuifje zijn eigen tekenfilmseries voor televisie. Maar sinds de dood van Georges Remi, alias Hergé, in 1983 zijn de plannen voor een nieuwe bioscoopfilm van Kuifje niet meer van de grond gekomen. Er bestaat wel een geslaagde documentaire over Hergé en zijn Kuifje, Tintin et moi (2003).

Ik heb een aantal Kuifje-albums gelezen als snotneus, en ik vond de sfeer van die strips geweldig. Kuifje is voor mij nog altijd één van de beste Belgische strips. Toch wijken de verfilmingen heel wat af van het bron-materiaal – vaak omwille van financiële redenen, maar soms ook omdat het materiaal niet echt voor verfilming klaar was. Maar de CGI (Computer Generated Imagery) heeft ondertussen heel wat deuren geopend en de verfilmingen van comics zijn al een tijdje “in”. In ieder geval denk ik niet dat Spielberg zelf een Kuifje-film zal maken. De verhalen zitten vol van mysterie, humor en avontuur, maar het blijft allemaal wel voor een heel jong publiek. Vele van die albums zijn heel nostalgisch maar vaak voor een stuk gedateerd en de acties zijn soms iets te zwak voor een hedendaags publiek. Maar de albums hebben wel een internationaal karakter. Deze verfilmingen kunnen alle kanten uitgaan. Dit kan een live-action film worden, maar tevens ook een animatiefilm. Ik ben dus benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken. Waar zitten al die Kuifje-fans?

***Related Post***
20/09/2008: Kuifje is voor Universal te duur

6 Comments

 1. Mulder

  dat Spielberg deze strips wil verfilmen. Was Hergé niet in opspraak gekomen voor zijn vermeende Nazi-sympathieën??

  En is het nu een vlaamse (kuifje) of een waalse strip (tintin) 😮

  Reply
 2. Miiki

  is nen waal, dus zal het wel Tintin zijn en dus waals.
  Maar kom, tot nader order leven we hier nog in België en is de strip dus Belgisch.

  Reply
 3. Jabba

  Neen, Hergé heeft juist strips gemaakt die Nazi’s als de slechterik bestempelen (de Zaak Zonnebloem).
  Het is oorspronkelijk een Waalse strip (TinTin dus) Zo heet hij ook in’t Engels.

  Ik hoop echt dat het een film wordt een geen tekenfilm. Liefst een van de vervolgstrips. De Zaak Zonnebloem zou wel leuk zijn. Je kan ze zelfs met Nazi’s verfilmen…

  Reply
 4. tagoean

  daar zit nu toch niemand, vooral ik, niet op te wachten. Noch op tekenfilm noch op een film. Sowieso vind ik stripverfilmingen (niet comics) maar strips met stripachtige figuren alla sus en wis, jommeke, kuifje maar niets…
  nu ja ik ga dit beestje zker niet bekijken in de cinema misschien als ik die ooit eens gratis krijg bij een pak waspoeder?

  Reply
 5. Ghijzelings steven

  Tijdens de tweede W.O 2 liep de strip Tintin gewoon door in de krant Le Soir . Nu moet je weten dat deze krant in handen gevallen was van de Duisters. Na de oorlog werd iedereen die gewerkt had voor de Duisters opgepakt . Dus ook Hergé .

  Hiermee wil ik aanduiden dat Hergé nooit nazisympathieeen heeft gehad maar enkel onbewust in aanraking kwam .

  Hij wou enkel dat Tintin bleef doorlopen als strip in le soir en trok geheel zich niets aan van de Duisters.

  Reply
 6. Peter

  Hèhè, het is een Brusselse Tintin. Jawel. Hergé gebruikt trouwens Brussels in sommige van zijn strips, al valt het niet altijd op.
  En die nazi-sympathieën: dat is en blijft een heikel punt. Voor de oorlog werkt Hergé voor Le XXe siècle. Dat was een erg conservatieve krant (lees ‘Een dubbelbiografie’ van Harry Thompson maar eens). En tijdens de oorlog werkte Hergé voor Le Soir, die duidelijk een collaborerende krant was.
  Aangezien Hergé in 1907 is geboren, en in 1940 dus 33 jaar was, kun je niet de stelling vasthouden dat hij niet wist dat hij met de nazi’s collaboreerde. Of hij ook besefte wat de nazi’s uitspookten, is een andere zaak. Ook veel geallieerden hebben pas bij de bevrijding van de kampen echt beseft wat er aan de hand was.
  Overigens wordt in november dit jaar in Geraardsbergen een tentoonstelling over Kuifje georganiseerd. De opening is op 16 of 17 november.
  Meer informatie daarover zal worden aangekondigd op de blog over Andreas: http://andreas-martens.skynetblogs.be/

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *