300 is niet zomaar vorm boven inhoud

De eerste reviews over 300 (2006) van regisseur Zack Snyder naar de gelijknamige strip van Frank Miller, zijn gunstig, hoewel er ook wat schoonheidsfoutjes zijn opgemerkt. Vanaf 21 maart 2007 is de film bij ons te zien in de bioscoop.

De voornaamste kwaliteit die aan de film wordt toegeschreven is dat het visueel verbluffend is. De production design, de kostuums, de digitale achtergronden en het camerawerk worden als het ware een personage op zich. Je zou vergeten dat je naar een film zit te kijken en voluit genieten van een bewegend kunstwerk. Dit had ik al verwacht bij het zien van de eerste beelden. Ook de actie-scenes zouden bijzonder intens zijn en al even hevig als de posters.


300,gerard butler,zack snyder,frank miller

300 © 2006 Warner Bros.

Ook de cast krijgt felicitaties toegeworpen. Vooral David Wenham, als de verhalenverteller en krijger Dilios, zou een voortreffelijke rol hebben neergezet.

Het verhaal wordt geprezen voor zijn originaliteit en zijn Shakespeariaanse kwaliteiten. Zo zou het conflict niet enkel extern, maar ook intern aanwezig zijn, met op de voorgrond een koning die gedreven wordt door eer, liefde voor zijn land en nog meer door de liefde van zijn vrouw. Het is tevens een verhaal van hoogmoed, egoïsme, arrogantie, schaamte en wreedheid, maar bovenal een film over moed – meer nog, heldenmoed. Blijkbaar zal het dus niet allemaal mooie beeldjes zijn zonder inhoud, een vrees die ik een beetje had bij het zien van de trailer.

Maar er vallen ook een aantal minpunten te lezen. Zo zou Gerald Butler zijn schots-accent niet echt kunnen wegsteken, iets wat voor een Koning van Griekenland een beetje tegenvalt. Maar het meest bizarre is de “klacht” dat er te weinig actie-scènes in de film steken. Bij het zien van de trailer denk je dat het een aaneensluiting is van bloedvergieten, maar blijkbaar niet dus. Blijkbaar zou alles heel traag op gang komen.


300_2006_pic002.jpg

300 © 2006 Warner Bros.

De dialogen zouden ook vaak heel gekunsteld overkomen, maar dat had je eigenlijk al een beetje in de strip. Hoe dan ook, over deze films zullen de historici waarschijnlijk minder vallen dan bijvoorbeeld een Apocalypto (2007) – wat ik zelf een behoorlijk knap filmpje vind (misschien volgt een review over de nieuwe Mel Gibson film als ik tenminste even de tijd kan vinden).

Kortom, 300 zou dus echt wel de moeite zijn. Hij zal waarschijnlijk niet de filmgeschiedenis in gaan als een filmklassieker, maar zou in ieder geval twee uur lang zorgen voor ontspanning en verbluffen met zijn inhoud en vorm. De ultieme 300-film moet misschien nog gemaakt worden. Maar deze versie zal ik zeker wel meepikken van zodra de film in première is. Ik ben benieuwd of de film bij ons zal inslaan en of hij in de States de eerste positie bij de box-office kan wegkapen. Ik kijk er in ieder geval naar uit. Bij aanvang van de film roepen we in de zaal: “We, who are about the wet in our pants, salute you.”

Update 12/03/2007: Jawel, 300 heeft in zijn eerste week zowat 70 miljoen dollar opgebracht en zijn productie-budget in één ruk teruggewonnen. De rest van de weken zijn dus pure winst. De prent van Zack Snyder staat op nummer één en heeft nu al een record op zijn naam van de beste ‘box-office beginweek’ ooit van de maand maart. Dit had niemand echt zien aankomen. Zodiac van David Fincher doet het anders stukken minder goed, en valt in zijn tweede week naar nog maar 6 miljoen dollar. Maar goed, dit zegt uiteraard nog niets over de kwaliteit van de film.

6 Comments

 1. >P>Shifty

  Ben benieuwd.
  Apocalypto was inderdaad de moeit. ‘t Is dan misschien niet helemaal historisch juist
  maar wel een avontuur-verhaal van de bovenste plank. Echt een aanrader.

  Reply
 2. BlackMoon

  Ik lees het graag dat 300 niet alleen een popcornfilm is vanwege zijn grafische stijl (ik kan echt genieten van Frank Miller, maar ik begrijp ook als iemand dit niet echt kan aanzien) en dat de mythische achtergrond slechts een voorwendsel zou zijn voor bloedvergieten. Maar ik wil natuurlijk graag overdonderd worden door de SFX, opera-muziek en daverende actie, is alweer een tijd geleden dat ik met knikkende knieën uit de bios wegliep.
  Apocalypto nog niet gezien, maar ben er ook wel naar benieuwd.

  Reply
 3. anita

  ik ben eens komen kijken op deze populaire blog!Helaas weei
  t ik weinig van films…al mijn tijd gaat in het bloggen op…hahaha

  groetjes

  Reply
 4. Michael

  Dit lijk mij echt een enorm goede film ..
  Heb er een trailer van gezien en PFF wat een aktie !!!

  Reply
 5. Sander

  ivm die actiescenes, het is niet zozeer We Were Soldiers (non stop combat, met af en toe een onderbreking) of Troy (een aantal grote gevechten), maar eerder een beperkt aantal kleine gevechten

  die wel subliem zijn uitgewerkt. de slow motion scenes zijn adembenemend, vooral met die cloaks die rondvliegen. het geval van de chargerende Rhino is ook best grappig

  Xereces vond ik best indrukwekkend, al vond ik hem nog altijd wat klein uitvallen

  wat me tot mijn laatste point lijkt, de verhaallijn komt zeer sterk overeen met het boek. wat de film ten goede komt, maar wat voor mensen zoals wel veel spoilers inhoudt

  Reply
 6. Leo

  Ik ben de film gisteren gaan zien. Goeie film als je van het genre houdt. Goed in beeld gebracht.

  Het lijkt inderdaad wel een beetje lang te duren voor de film op gang komt.

  Ga zeker niet kijken als je een geschiedkundig verslag wil zien. Dan moet je een documentaire opzetten.

  Sowieso wel een aanrader.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *