Indigènes herstelt pensioen-ongelijkheid

Zo nu en dan zijn er films die op vrij korte termijn een mank gelopen maatschappelijke situatie kunnen recht trekken. De meeste film zijn wel gemaakt met winstoogmerk, maar Indigènes (2006) had duidelijk een missie en met het succes van de film lijkt het erop dat de makers hun doel hebben bereikt.

De film herstelde niet alleen een ongelijkheid op basis van ras, maar gaf ook inspiratie aan duizenden mensen van Noord-Afrikaanse afkomst. Dit stond er te lezen op Yahoo.com.

Indigènes is genomineerd voor 9 prijzen voor de Cesar Awards op 24 februari en is genomineerd voor Beste Buitenlandse Film bij de oscars. De film vertelt het verhaal van Moslim-strijders die tijdens de 2de W.O. in de Noord-Afrikaanse kolonies hun leven op het spel hadden gezet voor Frankrijk, die hen eigenlijk beschouwde als minderwaardige wezens. Men gaf hen de naam van “Indigènes” en vanwege hun reputatie als moedige mannen, werden ze gerekruteerd en naar de voorste linies gestuurd.


days_of_glory_indigenes_2006_banner.jpg

Naar het schijnt zouden de soldaten trouwens minder pensioen hebben ontvangen dan hun Franse collega’s voor dezelfde legerdienst. En nu is er dus een soort rechtzetting van die discriminatie. Het is de filmmaker Rachid Buchareb

“Dit is wat we wilden bereiken met de film”, zei Buchareb, “het is niet alleen een kwestie van geld, maar tevens als erkenning voor al die soldaten die deel uitmaakten van hetzelfde leger.”

Buchareb heeft met zijn film die ongelijkheid nu recht getrokken, maar eigenlijk zou gerechtigheid maar pas geschieden als die mensen – die nog leven of die familie hebben achtergelaten – kunnen genieten van het geld waar ze al die jaren recht op hadden. Frankrijk draagt in zijn vaandel vaak de woorden van Fraternité, Liberté en Egalité, maar wanneer het puntje bij het paaltje komt worden de migranten in de banlieue snel afgeschilderd als racaille. Binnenkort zijn er verkiezingen in Frankrijk. Ik vrees gewoon dat deze film niet genoeg invloed zal kunnen uitoefenen om de zwenk naar “rechts” te counteren. Hoe dan ook getuigt het van heel veel moed van Frankrijk om de fout nu ook meteen te herstellen, en niet te wachten tot na de verkiezingen – zoals deze regel bij ons vaak van toepassing is.

Los van de inhoud die ik in waardeer en aanmoedig, moeten we het toch doen met twee acteurs van het lichtere genre: Jamel Debbouze (Angel-A, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) en Samy Naceri (Taxi 1, 2, 3 & 4). Maar in de rest van de Noord-Afrikaanse cast duiken heel wat acteurs op die we in de toekomst vast nog wel zullen zien op het witte doek. De film had in oktober van 2006 zijn release en zou ondertussen op dvd te verkrijgen zijn.

2 Comments

 1. VinniE

  rechtvaardigheid zou inderdaad pas geschieden wanneer de familie de achterstallige-pensioentekorten zou ontvangen, want hoeveel overlevenden zijn er trouwens nog in Frankrijk?

  Van de film zelf had er meer van verwacht,
  de boodschap van ‘Agerijen worden gediscrimineerd’ had iets subtieler mogen zijn. Nu ligt het er echt wel vingerdik op. Actie was wel geslaagd en trok op momenten zelfs een beetje op Saving Private Ryan – maar dan met minder pathos spierballen vertoon. Acteren in de film is gewoon ondermaats…al bij al een matige filmke.

  Reply
 2. Dave

  kan me volledig in jouw kritiek vinden, Vinnie. Zoals ik al aangaf zijn de twee hoofdacteurs voor mij niet echt grote acteurs, maar worden wel min of meer op handen gedragen in Frankrijk. Ik weet niet of jij Angel-A kent, de voorlaatste film van Luc Besson. Wel deze film valt dus plat op zijn gat enkel en alleen omwille van de fletste acteurprestaties.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *