Ghost Rider zet box-office in vuur en vlam

De magie van Nicolas Cage is nog niet uitgewerkt, zover was duidelijk toen Ghost Rider (2007) is zijn openingsweekend zomaar eventjes 45 miljoen dollar opbracht. Ik had verwacht dat de film het goed zou doen, maar dit is nu al een succesverhaal. Februari is meestal de maand van de kleinere “niet-oscarwaardige” films en het is jaren geleden dat een film nog zo’n overtuigende openingsrecette kan bijeenbrengen. Nochtans kan men alles min of meer gaan verklaren

1. De concurrentie was niet al te groot.
Je had enerzijds de Disneyprent, met de ongemakkelijke titel Bridge to Terabithia (2007) die niemand wellicht zal onthouden. De film is met relatief weinig middelen gemaakt, maar kan toch min of meer overtuigen met zijn bijzondere trailer. De film had echter veel van doen met LotR meets The NeverEnding Story, en regisseur Gabor Csupo wist niet goed of hij nu een Fantasy-film wou maken of eerder een soort coming-of-age. Andere nieuwkomers waren ondermeer het Hugh GrantDrew Barrymore vehicle Music & Lyrics (2007), de flauwe komedie Daddy’s Little Girls (2007) en de thriller Breach (2007). Stuk voor stuk films die ook niet echt een stevige promotie-campagne hadden. Ghost Rider was de enige film van belang, zoveel is duidelijk.

2. De openingscijfers lopen niet gelijk met de kwaliteit van de film. Ik heb Ghost Rider nog niet gezien en het kan best een vreselijke bedoening zijn, maar de film had een geweldige promotiecampagne, heeft een ster-acteur, een overweldigende en intrigerende premisse met visuele effecten en coole stunts en het zag er vooral fun uit.

3. De filmbesprekingen vallen eigenlijk nog mee. De meerderheid vindt het maar niets, maar er steken ook een aantal goede reviews tussen die het voordeel van de twijfel kunnen scheppen. Ik heb een aantal van die negatieve reviews gelezen en het enige waar ze maar over lullen is plot en logica. Wake Up! Dit is een film met van stuntbiker die verandert in een demoon met brandende schedel en een ketting. Forget plot and enjoy the ride!

4. Het Nicolas Cage effect. Of hij nu in de meest foute films speelt of niet, Nic Cage blijft een icoon. De man heeft waarschijnlijk al genoeg plezier geleverd op het witte doek dat het publiek zijn misstappen (cf The Wicker Man remake) graag met de mantel der liefde bedekt.

Dus al bij al is de 45 miljoen dollar eigenlijk wel te verklaren. Ik ben benieuwd of de film zal kunnen doorstoten tot de 100 miljoen. De film is vanaf deze week in onze zalen.

Update 26/02/2007: Het is Number 23 (2007) het afgelopen weekend niet gelukt om Ghost Rider Nicolas Cage in te halen in de Amerikaanse bioscoop top tien. De thriller, waarin Jim Carrey een mysterieus boek vindt dat zijn hele leven lijkt te beschrijven, is op nummer twee binnengekomen. De familiefilm Bridge To Terabithia is een plaats gezakt, naar nummer drie. Ghost Rider haalt nu in zijn tweede week al een recette van bijna 80 miljoen dollar. Dit hadden de producers zeker niet kunnen dromen.

***Related Posts***
07/09/2008: Ghost Rider 2 ?! Bad Idea ?
17/10/2006: Ghost Rider posters
24/05/2006: Ghost Rider trailer + korte inhoud

6 Comments

 1. fantje

  Ik snap persoonlijk de kritieken niet hoor . De trailer ziet er geweldig uit Ik ben erg benieuwd naar Ghost Rider . Nicolas Cage met haar op zijn kop ziet er zelf ook nog eens cool uit , snap het echt niet .

  Reply
 2. dave

  vooral dat haar op zijnen kop zou toch al genoeg moeten zijn om die film goed te vinden, volkomen gelijk Fantje 😉

  Reply
 3. Mike

  Ik vind Cage geweldig, ziet er me fun uit.
  Wel ander soort rol dan mijn favoriete films met hem (The Weather Man, Adaptation, Matchstick Men enz.) maar toch.. fuck reviews, dit moet ik zelf kunnen beoordelen.

  Reply
 4. The Dude

  Alhoewel er wel enkele ‘coole’ scenes inzitten is het een flutverhaal, met een gelaagdheid gelijk met het equivalent van 1 pannenkoek, al is ie wel geflambeerd. Ik had gehoopt op een aanpak zoals bij batman begins, je weet wel met iets meer diepgang en psycho-analyseerbaar. Helaas.

  Reply
 5. ken

  Ik was ook erg opgetogen met de fantastische trailer en had er véél zin in… Maar pas op! Wat blijkt: de film bulkt van ultraflauwe, saaie, kinderachtigheden; het gaat gebukt onder een ontzettend rommelig, niet consequente verhaallijn; de personages zijn enorm eenzijdig; de regie is ongeïnspireerd en met momenten erg lelijk (echter wel ’n leuk kleurenpalet, zie trailer;)), de slechteriken lijken weggelopen uit ’n nog flauwere buffy the vampire slayer ofzo; en ’n Nicholas Cage (hou van de man) die het ook allemaal niet meer kan redden. Ik houuu van cheesy B films, maar dit was helaas gewoon écht idioot… ’n Kind heeft n meer interessante fantasie. Al heb ik gelukkig wél nog hartelijk (groen) kunnen lachen om al die flauwe oppervlakkigheid, uit hysterisch ongeloof vooral. Serieus, ik ben best geschrokken van hoe slecht ie was;) Jaja, de trailer is beter!

  Reply
 6. ghostrider

  ik vond die film uber zalig na transformers vind ik ghostrider de film van het jaar grappig en veel coole actie zo moet elke film zijn zoals bad boys 2 beowolf

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *