The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi ?

In tegenstelling tot heel wat geruchten zal Peter Jackson (Lord of the Rings, King Kong) dan toch niet The Hobbit (2009) verfilmen. Jackson heeft zich teruggetrokken vanwege de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen New Line, die iets te bescheiden is geweest bij de winstdeling aan Jackson voor de LotR-trilogie. Aangezien de studio slechts een tijdelijke optie heeft op de rechten van The Hobbit en Jackson nog op het oordeel van de rechter wil wachten, scheiden de wegen zich van de twee voormalige partners, tot spijt van heel wat fans.

De verhouding tussen de twee partijen is definitief naar de haaien nadat New Line eventuele gesprekken om verder te gaan met de regisseur heeft afgeketst. Peter Jackson en zijn partner Fran Walsh verklaren in een statement dat ze de basis van een nieuwe samenwerking ook niet meer vruchtbaar vonden. Ze wensen een toekomstige regisseur veel succes met het maken van The Hobbit.

Maar ondertussen is er al een naam bekend, en niet één van de minste. New Line zou Spider-Man regisseur Sam Raimi hebben aangesproken voor de verfilming van The Hobbit. Maar goed, tussen iets bespreken en een akkoord is een wereld van verschil, en het zou me verwonderen moest Raimi toehappen. Raimi is niet te persoon die zich wil laten vastpinnen aan projecten die eigenlijk een soort prequel zijn op een meesterwerk. Het zou trouwens niet gunstig zijn voor zijn carrière. Zou hij het aankunnen? Tuurlijk wel. De comic Spider-Man (2002), de horror The Evil Dead (1981), de western The Quick and the Dead (1995) en het drama A Simple Plan (1998) zijn 4 totaal verschillende films en bewijst hoe veelzijdig deze regisseur wel is.

Sir Ian McKellen heeft ondertussen zijn ongenoegen laten blijken dat Peter Jackson niet meer in aanmerking komt voor The Hobbit. Of dit betekent dat New Line een nieuwe Gandalf zal mogen zoeken is nog niet zeker, maar het ruikt er wel naar. McKellen zei op zijn persoonlijke weblog het volgende:

“I’m very sad as I should have relished revisiting middle Earth with Peter again as team-leader. It’s hard to imagine any other director matching his achievement in Tolkien country,”

Maar laten we dit alles een beetje relativeren; The Hobbit is niet Lord of the Rings. Het boek is eigenlijk een soort beschrijving van het leven van de hobbit en kan je dus niet gaan vergelijken met de 3 boeken waarop de succesvolle filmtrilogie is gebaseerd. Ik weet dus ook niet wat uiteindelijk het plot zal zijn, want wat ik persoonlijk het meest aantrekkelijke vond in LotR waren de confrontaties en het personage van Strider.

De affaire tussen New Line en Peter Jackson, daar weet men ook het fijne niet van. Ik denk dat ze beide wel de oorzaak zijn van het conflict. Maar of Peter of een andere regisseur deze film uiteindelijk zal maken, ik lig er niet echt wakker van en ik denk niet dat met een andere regisseur aan boord dit project meteen ten dode zou zijn opgeschreven. Er zal eerst moeten gezocht worden naar een sterk plot van enig belang…

Update 25/11/2006: Volgens producent Saul Zaentz bestaat er geen twijfel over: Peter Jackson zal de regie doen van The Hobbit. New Line Cinema heeft nogal wat over zich heen gekregen nadat de productiemaatschappij besloot om Peter Jackson niet in te huren als regisseur van de twee nieuwe Lord of the Rings prequels, waaronder The Hobbit. De reden hiervoor was een meningsverschil tussen beide partijen over de verdeling van de opbrengsten van The Fellowship of the Ring. Jackson stuurde een advocaat op New Line af om de zaak op te lossen en dat schoot het productiehuis in het verkeerde keelgat en daarom zou New Line niet nogmaals in zee met Jackson (…dat is toch de versie van Zaentz).

Producent Saul Zaentz heeft inmiddels bekend gemaakt dat de fans zich nergens zorgen over hoeven te maken, want volgens hem zal Jackson gewoon de twee prequels regisseren. Zaentz is zo zeker van zijn zaak, omdat Zaentz eigenaar is van Tolkien Enterprises, het bedrijf dat in principe alle rechten op het werk van Tolkien bezit. Hoewel de filmrechten van het werk van Tolkien aan New Line werden verkocht is er in het contract een module ingebouwd dat Tolkien Enterprises de filmrechten na verloop weer terug krijgt. Volgend jaar, zo zegt Zaentz, zijn de rechten van The Hobbit en de andere Tolkien prequel weer van hem en dan kan Peter Jackson gewoon aan de twee films beginnen.

Zaentz is er van overtuigt dat Peter Jackson zich nog een tijdje gedeisd zal houden waar het gaat om de twee Lord of the Rings prequels, omdat hij weet dat de rechten binnenkort bij Zaentz liggen en hij is de studio’s met hun gezeur over geld meer dan zat…of moet ik zeggen dat hij dan misschien een betere deal kan krijgen en dat het voor Peter Jackson uiteindelijk ook wel om het geld te doen is…

***Related Posts***
29/04/2008: Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
14/01/2007: Peter Jackson krijgt The Hobbit niet !
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

7 Comments

 1. maarten

  Ik vraag me ook af of een verhaal over de reis van Bilbo naar de eenzame berg, samen met 13 dwergen, eigenlijk wel de moeite is om te verfilmen. Tijdens deze reis gebeuren wel veel dingen die in Lord of the Rings terugkomen, waaronder het overgaan van de ring van Gollum op Bilbo, maar is toch niets vergeleken met de LotR-trilogie. Maar goed, niets belet hen om er wat scènes aan toe te voegen om het geheel even grandioos te maken als de trilogie.

  En mocht ik de studio zijn, dan zou ik toch een deal sluiten met Peter Jackson. Dit zou meteen een garantie zijn op het slagen van het project. Sam Raimi is een knappe cineast, maar ervaring in die dingen is toch altijd wel een plus.

  Reply
 2. Jabba

  Ik denk dus wel dat dit een goede film kan worden.
  Er gebeurt genoeg in het boek om een goed script van te maken.

  Reply
 3. >p>Shifty

  hey Dudes,
  hebben jullie Clerks2 gezien?
  daarin wordt lotr hilarious besproken 🙂
  I love Randell’s summary of the trilogy (muhahahaha)

  Reply
 4. >p>Shifty

  even the trees walked in that movie! 😉

  Reply
 5. dave

  Ik moet nog altijd clerks 2 zien, en het clipje is te gek.
  @maarten: ik denk dat het zonder Jackson zal zijn gezien ze maar een tijdelijke deal hebben voor de rechten van The Hobbit. Als Jackson en New Line maar niet tot een akkoord komen lijkt het me duidelijk dat binnen de komende maanden snel een nieuwe regisseur bekend zal zijn.

  Reply
 6. LotR fan

  Ik hoop egt dat als ze een The Hobbit gaan maken Peter Jackson de regiseur wordt. Hij heeft LotR egt zo goed gedaan; en ik wil niet dat een andere regiseur zijn creatie gaat verpesten; ik ben overgens egt super fan van LotR (boeken en films) en ik vind de Hobbit zeker wel het verfilmen waard!

  Reply
 7. Miiki

  speelt een spelletje met New Line. Hij weet dat hun rechten beperkt zijn in tijd en nu wil hij hen een beetje squeezen zoals Chris Rock deed voor Rush Hour 3. Jackson doet dit niet voor de fans, maar wel voor de poen.
  Als hij het deed voor de fans zouden ze nu al in productie zijn. Mijn respect voor de man heeft precies een deukje gekregen.
  Net zoals met dat ‘Daniel Craig NOT Bond’ circus heb ik er niets op tegen dat een andere (weliswaar bekwame regisseur) de fakkel overneemt.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *