Superman Returns geen “super” opening

Superman Returns (2006) opent niet met een bang, maar maakt toch een solide indruk tijdens zijn release in de States. De film haalde in zijn openingsweekend (vrij-zat-zon) “slechts” 52 miljoen dollar. Niet slecht en zeker geen flop, maar de verwachtingen voor Superman lagen toch iets hoger, om niet te zeggen dubbel zo hoog. De film kon genieten van een verlengd weekend, maar behaalde volgens Box-Office mojo op het einde van de week (dins-woe-don incluis) maar 84 miljoen dollar terwijl vorig jaar tijdens hetzelfde vijfdaagse weekend War of the Worlds (2005) zo’n $100 miljoen opbracht. Nog geen reden tot paniek, maar Warner Bros is allesbehalve gerust in de cijfers. Superman Returns, die tussen de 250 en de 280 miljoen dollar kostte, kent aldus geen “super” start, én Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) komt morgen uit in de States en deze film zal héél wat bezoekertjes afsnoepen.

Ik ben benieuwd of Superman dit weekend zijn 1e positie in de box-office kan behouden. Wat denken jullie? Ik gok dat Pirates of the Caribbean van top-producer Jerry Bruckheimer de nieuwe Superman-film zal verpulveren, voor de simpele reden dat ik de indruk heb dat de marketing van Pirates veel beter in elkaar steekt en de eerste beelden iets beter kunnen overtuigen. Ik ga hier misschien mijn broek aan scheuren – stel je voor – maar ik verwacht dat Superman zelfs geen 20 miljoen dollar zal halen in zijn volgend weekend.

Toch zijn de meningen over Superman Returns vrij positief, hoewel de journalisten ook niet altijd overtuigd klinken: “Bryan Singer delivers the beautiful new Superman Returns, an impeccably made film, but with little inside” Vele commentaren zijn in dezelfde richting: “Yes, this Superman soars, but he doesn’t always take us with him.” Met andere woorden, de film haalt een 7/10. Niet slecht maar kan beter.

Een reactie van een Superman-fan op Imdb baart me een beetje zorgen. Aaron uit Nieuw-Zeeland schreef het volgende: “I wanted this movie to be fantastic. I am a huge Superman fan and have been waiting for a long time too see Bryan Singers take on – in my eyes – the greatest superhero of all time. About half way into the movie I started getting worried, quietly I prayed to myself the movie would improve…My prayers went unanswered. Don’t get me wrong it had some great scenes – but most of them were shown in the trailers – leaving only kinda boring “filler” between each action scene. The group I went with all felt the same – and yes we are superhero geeks… Sorry Superman, you have taken a tumble on my favourite superhero list …In summary its not super bad, it’s just not good.” Iets waar ik al een beetje voor vreesde…

De weinig imponerende box-office cijfers van Superman zijn heel bizar, gezien je eigenlijk wel kan verwachten – net zoals bij The Da Vinci Code – dat de mensen uit nieuwsgierigheid de film willen zien ook al zijn er slechte kritieken en is de film daadwerkelijk slecht. Ligt het aan het warme weer? Ik denk het niet. Pirates zal daar geen problemen van ondervinden. Zijn de mensen de superhero films een beetje beu na de X-Men 3 rage? Het is nooit goed om twee gelijkaardige films op een zelfde tijdstip uit te brengen, maar Superman heeft toch iets meer charisma dan the X-Men, niet? Waar ligt het probleem dan?

Hier zijn een paar bedenkingen die ik al eerder had gemaakt op deze filmblog: teveel romance in de trailers, acteurs met weinig uitstraling en bekendheid (buiten Kevin Spacey gerekend), geen echt interessante slechteriken (in vergelijking met Batman en Spiderman), superman heeft geen zichtbare zwaktes en dat is niet altijd dramatisch interessant (je kan maar zoveel keer Kryptonite gebruiken vooraleer het vervelend begint te worden), Superman overtuigt niet echt (in de trailer) en op acteervlak probeert Brandon Routh iets teveel te lijken op Reeve (althans in de trailer), de bruine Fritz Lang decors zien er gedateerd uit, … Voor de rest blijf ik dit een vreemde situatie vinden. Ik ga zeker de film gaan bekijken op de eerste dag van zijn Belgische release.

Volgende week (12 juli 2006) komt de film bij ons in de zalen en zullen we zelf kunnen oordelen over de kwaliteit. Een beetje vreemd dat de release bij ons zo laat komt. Superman Returns is zo een film die massaal zal worden gedownload. Ik hoop dat de studio hiermee de juiste keuze heeft gemaakt (lees: NO THEY DIDN’T).

***Related Superman Posts***
01/09/2006: Lois Lane spin-off
04/08/2006: Terugblik op Superman Returns
16/07/2006: Superman Returns review ***½
10/07/2006: Pirates of the Caribbean beroven Superman van zijn 1e plaats
08/07/2006: Batman vs Superman opnieuw op tafel
01/06/2006: Nieuwe Superman Returns posters
04/05/2006: Superman Returns trailers
06/09/2005: De eerste indrukken + korte inhoud
13/06/2005: Superman Returns, achter de schermen
17/04/2005: Batman vs. Superman
02/04/2005: Superman Returns posters
21/02/2005: Een controversiële Brian Singer
07/01/2005: Kate Bosworth is Lois Lane
23/10/2004: Brandon Routh and the girls
11/10/2004: Christopher Reeve overleden

3 Comments

 1. Sander

  Nu niet echt een film waar ik me iets van aantrek, betwijfel dat ik hem ooit zal zien.

  Ik kan niet echt een reden bedenken om hem te gaan zien: de originele versies hebben iets nostalgisch, dit is gewoon een namaak met meer CGI. Spacey lijkt me het meest beloftevolle aspect.

  De X films zijn origineel, hebben loads of character, iets onvoorspelbaars… net zoals de Pirates movies denk ik.

  Nu, Returns is daarmee geen uitzondering voor mij: War of the Worlds had nog een serieus cool creepy effect, maar King Kong vond ik gewoon boring.

  Reply
 2. agnus

  Ik heb nog maar net de eerste Superman gezien en hoewel de film hier en daar een beetje tegenvalt qua ritme is de film nog goed geconserveerd. Ik zeg dat het aan die goblin-botjes ligt waarmee Superman rondvliegt. Ze zouden die stilist meteen uit Hollywood moeten verbannen. lol.

  Reply
 3. dave

  is ook een beetje opgepomp zodat de verwachtingen heel hoog kwamen te liggen. Bij de release van Spider-Man was dat toch enigszins anders. Ik moet de film nog gaan zien … dus ik schrijf hier dan wel mijn bevindingen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *