Platoon (1986) **** Blu-ray review

Af en toe duikt er eens een DVD op de markt die echt wel de moeite is om aan te schaffen. Twintig jaar geleden kwam Platoon (1986) uit en bracht Oliver Stone meteen op de kaart van de belangrijke Hollywood regisseurs. En ik vind het nog steeds een indrukwekkende film, en dat komt voor een groot stuk door de authenticiteit die Oliver Stone in zijn film stak en die gebaseerd was op eigen ervaringen als Vietnam-veteraan.

platoon_1986_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Chris Taylor (Charlie Sheen), een idealistische jongen stopt met zijn studies en meldt zich aan als vrijwilliger bij het leger om te gaan strijden in Vietnam. Er heerst echter verdeeldheid in de compagnie. Sergeant Barnes (Tom Berenger) is een man voor wie vechten en doden alles is. Elias (Willem Dafoe), de andere sergeant, is een idealistische maar door de oorlog geteisterde soldaat. Hij is een overlever met 2 dobbelstenen rond zijn nek. Elias en Barnes zijn vaak in conflict, vooral omdat Elias marihuana gebruikt om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Barnes gelooft niet in drugs. Op een dag, net nadat een militair gedood is, trekken ze een dorp binnen dat verdacht wordt van hulp aan de Vietcong. De mannen zijn bloeddorstig en als de dorpelingen voedsel en wapens blijken te verbergen, verdringt de roep om wraak de redelijkheid.

Stone is gekend voor zijn weinig genuanceerde en harde aanpak, maar dit sluit perfect aan met de harde realiteit van de oorlog. Zijn gewelddadige en hallucinatoire beelden hebben een directe impact, en geven je het gevoel alsof je zelf door het woud aan het lopen bent. Terwijl The Deer Hunter (1978) zich toespitste op het trauma van de soldaten en Apocalypse Now (1979) op de ideologie van de oorlog, gaat Platoon inzoomen op het oorlogsveld. De film gooit alle symboliek overboord en gaat opzoek naar het realisme en laat ons smaken van de duisternis, de angst, de waanzin. Het is misschien ook Stone’s minst politiek georiënteerde film. De soldaten hebben eigenlijk geen boodschap aan politiek. Hun enige zorg was om te overleven. En Stone maakte ons meteen duidelijk hoe moeilijk dat wel was.

De film won een Oscar voor Best Picture en Best Director. Op de dubbele DVD-box staan ondermeer commentaren van Oliver Stone, alsook van de militaire adviseur op de set, Dale Dye. Naast een fotoboek is er tevens ook een 50 minuten lange making-of documentaire: A Tour of the Inferno: Revisiting Platoon. De beeldkwaliteit is voortreffelijk en de transfer zou gesuperviseerd zijn door cinematograaf Robert Richardson. De DVD-collector’s set kan je al verkrijgen op bestelling in een DVD-speciaalzaak en zal waarschijnlijk vanaf september beschikbaar zijn in Fnac of Free Record Shop. Waarom dat het zo lang duurt heeft te maken met het feit dat New Line werd opgekocht door MGM, en dat ze waarschijnlijk nog eens de package van deze DVD zullen wijzigen.

platoon.gif

© RCA/Columbia Pictures Video

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 4 juni 2006

***Related Post***
29/08/2007: Oliver Stone keert met Pinkville terug naar Vietnam

1 Comment

  1. Bram

    Vandaag voor de gelegenheid ‘the 4th of July’ gezien maar vind uiteindelijk Platoon nog steeds de beste Vietnam film.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *