Mel Gibson wil Joodse Holocaust verfilmen

De meningen liggen verdeeld over de films van Mel Gibson. Sommige vinden het commerciële troep, andere beschouwen het als goeie entertainment (daar behoor ik toe) en nog andere vinden Gibson zijn films meesterwerkjes. Maar één ding is zeker, de films van Mel Gibson blijven voor veel oproer zorgen. Na The Passion of Christ (2004) (hier is trouwens een sarcastische samenvatting van The Passion) en zijn plannen om een film te maken over paus Johannes Paulus II, heeft hij ook zin om een film te maken over de Joodse Holocaust tijdens de 2de wereldoorlog.

Toen Mel Gibson The Passion maakte kreeg hij de zegen van de Katholieke kerk, maar de Joodse gemeenschap was niet blij met de folterfilm en beschuldigde Gisbon van antisemitisme. Met de aankondiging dat Gibson een film over de Holocaust gaat maken, staat de Joodse gemeenschap opnieuw op zijn kop. Wat het David Wyman Institute for Holocaust Studies vooral zorgen baart is de rol van Gibsons vader in dit geheel, omdat die herhaaldelijk heeft gezegd dat volgens hem de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. Volgens de woordvoerders van het instituut zal Mel Gibson zich duidelijk moeten uitspreken voor hij aan de film begint. Instituut directeur Rafael Medoff:

“Dat Gibson geassocieerd wordt met deze film, baart ons zorgen. Hij zal openlijk blijk moeten geven dat het ontkennen van de Holocaust niet kan en dat hij begrijpt dat de Holocaust niet zomaar één van de uitwassen van de Tweede Wereldoorlog is geweest.”

Gibsons film zal zich concentreren op het verhaal van de Nederlandse Jodin Flory van Beek, die door haar niet-joodse vriend verborgen werd gehouden voor de Nazi’s. Maar eerst zal Gibson zich toeleggen op Apocalyptico (2006), een actie-avonturenfilm die zich zal afspelen in de tijd van de ontdekkingsreizigers.

***Related Posts***
16/09/2006: Apocalypto neemt een loopje met de Maya-geschiedenis
16/09/2006: De Apocalypto trailer overtuigt
13/08/2006: Jackie Mason verdedigt Mel Gibson
06/08/2006: Mel Gibson aan de schandpaal genageld
31/07/2006: Mel Gibson praat zijn mond voorbij
01/06/2006: Apocalypto poster
29/12/2005: Apocalypto van Mel Gibson
13/04/2005: Het leven van paus Johannes Paulus II verfilmd
27/11/2004: Mel Gibson produceert remake Fahrenheit 451
22/11/2004: Mel Gibson wil geen reclame voor Christus

2 Comments

 1. Ronald

  Mocht ‘The Passion Of The Christ’ niet over een bijbelse mythe gaan, dan was de kritiek wellicht geweest dat enkel een perverse geest zoiets kon regisseren. Ik vraag mij bovendien af wie er met enig genoegen naar ‘The Passion’ kon kijken of het zelfs een goede film vonden. Tip: probeer eens ‘The God Who Wasn’t There’ te bekijken: een veel sterker stukje en bovendien historisch accurate documentaire over de feiten achter de Christusfiguur.

  Reply
 2. dave

  Ik ken de film niet. Is hij uit op dvd?
  Wat betreft Passion had ik een dubbel gevoel. Ik kan er niet om heen dat de film gemaakt is door een rasechte filmmaker. Alles aan The Passion straalt een quasie perfectie uit. Maar inhoudelijk is de film al even diep als het laatste voetbal drama Jan Verheyen.

  Ik zie echter niet in waarom we niet zouden toelaten dat hij een Holocaust film zou maken. Spielberg maakt ook commerciële films en er was eveneens heel veel te doen omtrent zijn plannen om een film te maken over de joden-uitroeiing. Gibson mist de ervaring en misschien ook het meesterschap van een Spielberg, maar als hij een film maakt dat wordt het debat weer opgewakkerd en dat kan enkel maar positief zijn.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *