All Time Top 10 Best Horror Movies

Welkom aan de trouwe bezoekers van De Ultieme Filmblog. Na één jaar bloggen was het moment gekomen om even een brug te slaan naar een aantal andere blogjes van trouwe lezers. Samen met Sine en Karen besloten we om The Movie BlogTalk op te richten. Een initiatief van filmliefhebbers die artikeltjes maken over alles wat enigszins met ‘film’ te maken heeft en deze dan posten op de blogjes van alle leden. De enthousiaste nieuwkomer is Matula.

Onze eerste gezamenlijke post is een lijstje met onze persoonlijke Top 10 van de Beste Horrorfilms. De bedoeling is uiteraard om reacties en filmgesprekken op gang te brengen, dus laat uzelf horen in de commentaarbox. Lijstjes maken zijn altijd moeilijk. Het aanbod is groot en het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. Maar neem het lijstje voor wat het is. Jullie kunnen zelf een top 10 lijst opmaken of aangeven welke film jullie hadden vervangen.


All Time Top 10 Best Horror Movies

10. Audition (1999) Takashi Miike
Zeven jaar na het overlijden van zijn vrouw, denkt Aoyama eindelijk weer toe te zijn aan een relatie, maar vraagt zich af of hij nu nog in contact kan komen met het andere geslacht. Zijn vriend Yoshikawa nodigt hem daarom uit om een auditie bij te wonen, zodat hij een geschikte partner kan uitzoeken. Wanneer Aoyama de CV’s van de kandidaten doorneemt, wordt hij getroffen door Asami, een jonge, verpletterend mooie balletdanseres. Na het interview is hij op slag aan haar verslingerd en besluit haar mee uit te vragen. Na een tijdje twijfelt hij echter of hij wel de goede keuze heeft gemaakt.


audition

09. The Shining (1980) Stanley Kubrick
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.


the shining

08. The Evil Dead (1981) Sam Raimi
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash (Bruce Campbell) moet tegen z’n eigen vrienden vechten voor z’n leven.


the evil dead

07. The Fly (1986) David Cronenberg
Seth Brundle (Jeff Goldblum), een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife (Geena Davis) de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.


the fly

06. Ringu (1998) Hideo Nakata
Reiko Asakawa is een jonge journaliste. Na de mysterieuze dood van haar nichtje Tomoko, ontdekt ze dat heel wat recente overlijdens te wijten zijn aan een geheimzinnige videoband. Iedereen die de band bekijkt, zou exact één week later sterven. Aanvankelijk gelooft Reiko die geruchten niet, maar als ze te weten komt dat Tomoko’s vriendin, die samen met haar de video bekeken had, op net hetzelfde tijdstip om het leven gekomen is, begint ze zich vragen te stellen. Ze trekt op onderzoek uit en besluit de videotape zelf te bekijken. Kort nadien gebeuren er rondom haar vreemde dingen. Ze doet een beroep op de hulp van haar ex-echtgenoot Ryuji om te vermijden dat ook zij ten prooi valt aan de mysterieuze tape.


Ringu

05. Rosemary’s Baby (1968) Roman Polanski
Rosemary (Mia Farrow) en Guy (John Cassavetes) zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont, Minnie (Ruth Gordon) en Roman (Sidney Blackmer). Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt. Rosemary verdenkt ze ervan duivelsaanbidders te zijn.


Rosemary's Baby

04. The Exorcist (1973) William Friedkin
Actrice Chris MacNeil (Ellen Burstyn) zoekt medische hulp als haar 12-jarige dochter Regan (Linda Blair) over onverklaarbare telekinetische gaven blijkt te beschikken. De artsen kunnen echter geen afwijkingen vinden. Ondertussen verandert Regan van een onschuldig meisje in een duivels sekreet dat schokkende seksueel getinte teksten uitslaat en sterft de vriend van Chris op mysterieuze wijze in Regan’s nabijheid. Chris krijgt hulp van de met de dood van zijn moeder worstelende priester Karran (Jason Miller). Die verwijst naar zijn collega Merrin (Max von Sydow), een ervaren duivelsuitdrijver. Samen bestrijden ze de boze geest in Regan.


The Exorcist

03. The Thing (1982) John Carpenter
Circa 100.000 jaar geleden stort op de Noordpool een ruimteschip neer met aan boord een buitenaardse levensvorm die andere levensvormen imiteert. De buitenaardse levensvorm aan boord bevriest in de sneeuw en wordt in de winter van 1982 gevonden en ontdooid door een Noors onderzoeksteam. Het ding richt een slachting aan in het Noors onderzoeksstation en gaat er hierna in de vorm van een hond vandoor met twee overlevende Noren op de hielen. De twee Noren vinden de dood waarna het wezen in contact komt met een Amerikaans team in hun eigen onderzoeksstation. Het Amerikaans team ontdekt na verloop van tijd de ware aard van het “beestje”. Onwetend van het feit welke teamleden onder hen inmiddels ‘besmet’ zijn besluit R.J. MacReady (Kurt Russell) de strijd aan te binden om te voorkomen dat het wezen tenslotte al het leven op aarde zal overnemen. Maar wie is er nog te vertrouwen?


the thing

02. Psycho (1960) Alfred Hitchcock
Bediende Marion Crane (Janet Leigh) werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam (John Gavin), maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates (Anthony Perkins), de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder. Wanneer Marion niets meer van haar laat horen besluit haar zuster Lila (Vera Miles) de privé-detective Milton Arbogast (Martin Balsam) onder de arm te nemen.


psycho

01. The Texas Chain Saw Massacre (1974) Tobe Hooper
Een groep van vijf jongeren is met een busje op weg naar een huis waar een van hen vroeger gewoond heeft. Onderweg worden hen diverse veelzeggende waarschuwingen gegeven. Ze nemen op hun weg een gestoorde lifter mee die één van de inzittenden zelfs verwondt. Nadat hij uit het busje is gezet, arriveren de jongeren op de plaats van bestemming. In een nabijgelegen huis worden drie van hen afgemaakt door een gemaskerd persoon, genaamd Leatherface. De twee overgebleven jongeren gaan hun vermiste vrienden zoeken waarna één van hen door Leatherface met een kettingzaag wordt vermoord. De laatste jongere probeert te ontsnappen, maar wordt door een familielid van Leatherface weer gevangen genomen en naar zijn huis gevoerd waar een nog grotere nachtmerrie haar te wachten staat.


the texas chain saw massacre

20 Comments

 1. Dirk

  Prima initiatief! Dit lijstje is al VEEL beter dan het vorige. Ik ben absoluut geen horrorspecialist, maar ik hou er wel van dus hier enkele bedenkingen.
  Wil je geloven dat ik al deze films gezien heb, behalve … no 1! En toch wil ik best aannemen puur op het gegeven alleen en de enkele fragmenten die ik van deze film gezien heb dat deze eerste plaats verdiend is.
  De vraag is ook: wat is horror? Hitchcock is waarschijnlijk mijn favoriete regisseur ever maar horror? Neen. Het zijn allemaal superieure thrillers, ook al vloeit er wat bloed weg in het doucheputje…
  Ik was blij dat The Thing opdook in het nieuwe lijstje: dat was de eerste film die spontaan in me opkwam denkende aan achterblijvers.
  Halloween vond ik, hoewel sfeervol, toch eerder tegenvallen.
  Geef mij dan maar The Cube of zelfs Alien.
  Maar ja, morgen heb ik misschien weer andere favorieten 🙂

  Reply
 2. Dirk

  O ja en bijna vergeten. Cannibal Holocoust moet absoluut terug in deze lijst. Eén van de weinige films waarbij je echt aan God begint te twijfelen. Zo huiveringwekkend… (and isn’t that what horror is all about ?)

  Reply
 3. dave

  Ja Alien zou waarschijnlijk op 11 hebben komen staan, gezien het horror-element ook wel sterk aanwezig is.
  Cannibal Hollocaust is een knappe film, maar ik zou die niet willen vervangen met eenderwelke film uit het lijstje, hoezeer de film eigenlijk de eerste baanbrekende (valse) reality tv is. Maar ja, je moet een keuze maken…
  Psycho is zeker horror, weliswaar 60’ties horror. Het is niet enkel het bloed in de douche maar is de gruwel van het personage, het macabere van het huis en de opgezette moeder. Dit is op zijn manier TCM, maar zonder de kettingzaag.

  Reply
 4. |sm|

  ik heb mijn top 10 ook op mijn blogje gezet. maar als ik jouw top 10 zie dave, dan moet ik dringend wat meer horror gaan zien… 🙂

  Reply
 5. TTC

  is altijd (de originele) “The Fog” geweest van John Carpenter.

  Ik moet er wel bij vertellen dat Carpenter in mijn ogen weinig verkeerd kan doen! 😉

  Reply
 6. Tagoean

  Als er nog top tien lijstjes of iets dergelijks in het verschiet staan laat het mij gerust weten, ik wil met heel veel plezier meedoen met “movieblogtalk”…
  ik groet u nogmaals 😛

  Reply
 7. Leach

  in willekeurige volgorde….

  the Blair Witch project
  Evil Dead 1
  Ju-On (The Grudge)
  The Ring
  American Psycho
  Dead End
  Halloween
  Scream
  Saw
  Dawn of the Dead 1976 (aka Zombie)

  greets

  Reply
 8. Jeusie

  ik mis the exorcist!

  Reply
 9. Mich

  1. Evil Dead
  2. The Thing
  3. Halloween
  4. The Shining
  5. Dawn of the Dead (de remake, ja hoor mooie gorige scenes)
  6. Hills Have Eyes (de remake)
  7. The Hitcher (de originelen)
  8. House of a 1000 Corpses
  9. Wrong Turn
  10. The Texas Chainsaw Massacre (de remake)

  Reply
 10. :S

  what happend met It en Childs Play 1… weet wel dat dat 1 van mijn favoriete zijn qua horror… eigelijk de enige films die mij echt bang hebben gemaakt (ook al was ik 5 toen ik het keek)

  Valt mij op dat er veel oude films tussen staan(een ode aan?) begrijp me niet verkeerd heb respect voor oude films (doe een regisseur opleiding) maar vind dat het de laatste jaren echt wel goed gaat met de horror met name japan.

  Reply
 11. blackmoon

  ‘It’ is een slechte film en ‘Childs Play’ zou ik niet vervangen willen zien uit dit lijstje.

  Reply
 12. Mark

  1 : Evil Dead 1
  2 : An American Werewolf In London
  3 : A Nightmare On Elm Street 1
  4 : Dawn Of The Dead (Orgineel)
  5 : Child’s Play 1
  6 : The Grudge 1
  7 : The Exorcist (Orgineel)
  8 : Poltergeist
  9 : The Shining
  10 : Stir Of Echoes

  Reply
 13. windekind

  stephen king is eigenlijk heel goed er zelfs terug een film uit

  Reply
 14. brandy

  c’est arrivé pres de chez vous, is dat horror en zo nee, wat is het dan wel?

  Reply
 15. phoenix

  “c’est arrivé pres de chez vous” is een zwarte komedie.

  Reply
 16. Baladur

  Ik had nog Carrie van Brian De Palma in het lijstje willen zien, maar voor de rest kan ik me goed vinden in de top 10.

  Reply
 17. Frankie

  It een slechte film? Wat een onzin. Ik ben een zware SK-fan en heb veel boeken van hem gelezen en alle films gezien. It is een cultfilm die in deze lijst had gemoeten.

  Reply
 18. bobie

  ik zou best wel alien daar tussen willen zien

  Reply
 19. Florine

  Ik wil geen zeurpiet zijn, maar er zit een foutje in het lijstje. Het plaatje wat geplaatst is bij de film Ringu, is van de film The Grudge (engelse versie)
  Met nummer 1, The Texas Chainsaw Massacre, ben ik het helemaal eens, al moet ik zeggen dat ik de remake van 2003 stukken beter vond de originele, oudere.
  Graag zou ik The Conjuring nog wel terug willen zien, aangezien die een griezelig goede film was.

  Reply
 20. Dave

  Heel knap van jou gezien, Florine ! Bij deze aangepast !

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *