Buitenspel, de nieuwe Jan Verheyen film

Films uit eigen bodem, het blijft een moeilijke bevalling. Ofwel hebben we te doen met flauwe komedies, films voor kleuters ofwel moeten we het stellen met verfilmde tv-drama’s, zoals De Indringer (2005) en De Kus (2004). Toch zijn er momenten geweest waar je even de financiële beperkingen vergeet waarin we ons bevinden, en ondergedompeld wordt in de magie van de cinema. Aan Vlaamse kant had ik dat “recent” nog bij Any Way The Wind Blows (2003) met regisseur Tom Barman die goed wist waarmee hij bezig was, en De Zaak Alzheimer (2003) met een geniale producer, Erwin Provoost, die samen met de filmgeek Erik Van Looy een “amerikaanse thriller” ensceneerden voor een schamele 2.5 miljoen euro. En laten we ook de outsider Steve + Sky (2004) van Felix Van Groeningen niet vergeten. Momenten van opluchting.

Kijk je over de taalgrens en lees je af en toe eens wat filmnieuws over award-uitreikingen, wel dan weet je dat ze ginder goed bezig zijn. Maar francophone films hebben dan weer het voordeel van een grotere afzetmarkt. Maar dit is uiteraard geen excuus voor ons. Wij KUNNEN beter, wij MOETEN beter!

Of er ons een dergelijke opluchting staat te wachten bij de nieuwe film van Jan Verheyen valt nog af te wachten. Jan is tegenwoordig de specialist geworden met voetbalfilms en brengt ons Buitenspel (2005), een film gemaakt met 2 miljoen euro in een productie van Dirk Impens.

Korte inhoud: Alles draait rond de 12-jarige Gilles (Ilya Van Malderghem). Net zoals zijn vader Bert (Filip Peeters) in zijn tijd droomt de jongen ervan om professioneel voetballer te worden. Beter nog, Gilles wil later doodgraag deel uitmaken van de Rode Duivels. Wanneer vader, de grootste supporter en de trainer van Gilles, onverwacht sterft staat het leven voor het hele gezin plots even stil…Voor Gilles wordt het een moeilijke zoektocht naar zijn plaats in het nieuwe geheel. En is er in dat nieuwe geheel nog wel ruimte voor trainingen, voetballen…en een carrière als Rode Duivel… ?

Of het tegenwoordig nog een droom is van jongeren om Rode Duivel te worden zou mij sterk verbazen. Zeker nu wanneer het Belgisch voetbal niet meer is wat het geweest was. En ik zwijg nog over de pijnlijke nederlaag van gisteren tegen Bosnië (geen WK voor de Belgen, dus). Maar laten we de film een kans geven. Ik geloof nog altijd dat Jan op een dag de natie met verbijstering zal slaan. Dit zal denk ik niet gebeuren met Buitenspel, maar wie weet, met een nieuwe Belgische Thriller. Ik kan hem al een zestal ideeën pitchen. Of neen, misschien moet ik ze zelf wel maken. Ha!

Hier is de teaser van Buitenspel en de officiële site. Zien jullie iets in de nieuwe Jan Verheyen? Laat het weten in de commentaarbox.

3 Comments

 1. dries

  vraag: Zien jullie iets in de nieuwe Jan Verheyen?
  – Wat is er nieuw? Dat het nu wat dramatischer wordt (en waarschijnlijk ook kindelijker). Maar vernieuwend zal het zeker niet zijn.

  Reply
 2. dave

  is het inderdaad déjà vue. Maar wat wil je. Team Spirit verkoopt goed. Het is het typische tv-product: komedie, actie, sex en drama. Niet te moeilijk om te volgen en veel leuke soundtracks.

  Reply
 3. melissa

  het is een super mooie film!! en mooie acteur=>ilya..
  hihi
  melissa_verledens@hotmail.com

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *