Bounty Hunters en Piraten

In de VS is het jachtseizoen op de piraten van films geopend. Volgens verschillende bronnen zou duidelijk zijn dat de cinema-uitbaters en de MPAA een soort premiesysteem op poten hebben gezet voor iedereen die kan meehelpen aan de arrestatie van een vermoedelijke piraat. De MPAA verklaart dat ze in 2003 maar liefst 53 miljoen piraat-DVD’s hebben aangeslagen.

Voor diegene die geregeld eens een DivX gaat downloaden, herinnert zich vast nog wel die filmpjes van slechte kwaliteit, opgenomen met videocamera tijdens een avant-première, waar je plots middenin je film iemand zag opstaan en naar het toilet zag lopen. Maar de laatste jaren is die markt iets efficiënter gaan werken door zogenaamde DVD-Screeners te verhandelen of op Internet uit te brengen.

Screeners zijn DVD’s van de film die o.a. worden gegeven aan journalisten, die zich niet altijd kunnen verplaatsen naar een avant-première, zodat ze zeker iets over de film kunnen schrijven. Op een dergelijke Screener zie je dan ook af en toe een titeltje passeren dat “deze film eigendom is van blablabla en dat het verboden is de film te verhandelen”… Maar ondertussen heb je de film in DVD-kwaliteit, en in welke handen komt zo een DVD al niet eens terecht.

Allemaal plezierig en tof, en zolang het grote Amerikaanse producties zijn die toch bakken geld binnenhalen; Who cares? Maar natuurlijk ondermijn je daarmee ook een beetje het ‘bioscoop gaan’, en zijn de bioscoopcomplexen verplicht om de prijs op te slaan, wat direct zal leiden naar minder bioscoopbezoekers. Vergelijk het een beetje met de muziekindustrie. Europese films staan onderaan de ladder en als de film minder rendabel wordt zullen filmmakers bij ons het zelfs nog moeilijker hebben om hun financiering rond te krijgen.

Momenteel heeft de MPAA een reeks van maatregelen ingevoerd in de Amerikaanse zalen: Het is verboden om opnamematerieel mee te nemen in een zaal (audio, foto, video). Binnenkort mogen we ons verwachten aan de body search en als dat geen resultaten oplevert, de strip search. De romantiek om je vriendinnetje mee te nemen naar de bioscoop zal snel ontnuchterend werken. In bepaalde zalen in de VS zullen de bedienden uitgerust met metaal-detectoren en nachtkijkers, en uiteraard zal citizen’s arrest ingevoerd worden; d.w.z. dat eender wie een eventuele gepirateerde kopie mag vaststellen en de overtreder mag uitleveren aan de politie. Na het verklikken te hebben ingevoerd doet men nu een beroep op de premiejagers. Wanneer het hier in Europa van toepassing zal zijn is nog niet bekend.

***Related Posts***
10/03/2008: Gratis films en tv-series bekijken op QuickSilverScreen
22/06/2006: Apple wil $9.99 per film – de filmstudio’s zeggen “Neen”
12/12/2005: Gratis en Legaal films downloaden
01/11/2005: Nieuwe DVD-schrijven tegen Piraterij
23/09/2005: Hollywood zet offensief in tegen piraterij
22/08/2005: vreemde box-office cijfers
26/05/2005: De Star Wars saga op DivX ?
19/07/2004: Bounty Hunters & Piraten

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *