Doom is doomed !

Even een klein berichtje over Dave Callaham, de scenarist van de film Doom, geïnspireerd op het populaire videospel. De game gaat over een mislukt wetenschappelijk project op de planeet Mars, die een gateway opent naar de hel. Een enkele space-marinier blijft over en hij zal de gedrochten uit het vagevuur in zijn eentje moeten trotseren. De film gaat echter een compleet andere koers varen, en in de eerste commentaren van de scenarist zou het verhaal zich al niet afspelen op Mars. Ook de space-mariniers zouden vervangen worden door gewone SWAT-agenten. Het plot zou beginnen bij 8 mariniers die via een tele-transportatie naar een ruimteschip zouden gestuurd worden waar, ten gevolge van een soort virus, een heleboel monsters zitten die niets beters te doen hebben dan…aan te vallen. Sounds ridiculous? Exactly!

De veel te jonge en onervaren Callaham (27) had bijgevolg bakken kritiek gekregen op zijn scenario van veel hardcore gamers, wat begrijpbaar is gezien de hoge verwachtingen van Doom. Nu blijkt alles gemuteerd te zijn in een kloon van Resident Evil. Is de studio zich trouwens bewust van de box-office flop van Resident Evil: Apocalypse? Je zou het niet zeggen. De teleurstelling is dus groot. Toch moet ik toegeven dat veel van die kritieken, te lezen op allerhande filmforums, niet altijd terecht waren. De fans wilden een echte Doom 3 film, terwijl dit voor een relatief kleine productie gewoon financieel onhaalbaar is. Callaham repliceert in een bedenkelijke open brief het volgende:

“The screenplay I wrote DOES differ in a number of ways from the games…we were never going to top Doom 3 anyway, and we all knew that. Instead, we have toyed with some elements of the game, and yes, I am pretty much solely responsible for that, since it was my pitch and my screenplay that got made. Let me assure you, though, that the themes and elements that you love about Doom are ALL represented strongly in the film…just with some new twists… I don’t enjoy watching a bunch of strangers bastardize my baby…” Wat? zijn baby, hij doet net of hij Doom heeft uitgevonden. De fans gaan dit graag horen. ”… any more than you do, but really none of us can do anything about it at this point, so I hope that at least some of you will fret, with me, in the direction of optimism.”

Dus heeft hij niet alleen de wijzigingen op het script opgesomd, maar ook veranderd in zijn scenario. Maar gezien een scenarist geen invloed meer heeft op de productie, zijn er nu wijzigingen aan het scenario gebracht door regisseur Andrzej Bartkowiak, die hij zelf niet heeft goedgekeurd, laat staan dat hij die wijzigingen goed vindt. Persoonlijk vind ik dat hij misschien beter had afgezien om een dergelijke “rechtzetting” te schrijven en gewoon de zaak in stilte begraven, hoewel ik zijn frustratie volkomen kan begrijpen. Maar nu versterkt hij de indruk dat de film, die ze momenteel aan het draaien zijn, op een dwaalspoor terecht is gekomen waarvan hij zelfs afstand wil nemen. Van slechte publiciteit gesproken. Maar ik had al een slecht gevoel toen ik horde dat ze er een PG-13 film (!) wilden van maken. Good gracious lord !?! Die mensen hebben duidelijk nog nooit het spel gespeeld. It’s just Doomed…

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *