Casshern (2004) ** review

Het heeft 2 ½ jaar geduurd vooraleer we uiteindelijk een glimps mochten opvangen van de Japanse superproductie Casshern (2004). Een film met de allures van een Matrix-film maar met slechts 6 miljoen dollar, in tegenstelling tot de 137 miljoen van Matrix Reloaded. Betekent dit dat er een mogelijkheid bestaat om met kleinere budgetten ambitieuzere projecten te beginnen? Is er dan nog hoop voor een klein landje als België? In ieder geval hebben heel veel mensen gratis gewerkt en konden ze rekenen op heel veel goodwill van post-productie bedrijven.

© Paramount Home Entertainment

Korte inhoud: We bevinden ons in een alternatieve wereld met een alternatieve geschiedenis. Een beetje het post-nazi tijdperk, indien Hitler samen met de Japanners de Euraziatische kaart onder elkaar konden verdelen. Een overeenkomst van korte duur, want snel begonnen de twee machten met een 50-jarige oorlog waaruit The Great Eastern Federation de overwinning behaalde en leider werd van het Euraziatische continent.

Maar jaren van bio-chemische en nucleaire oorlog hebben het land vergiftigd achtergelaten met een uitgeputte bevolking die lijdt onder de genade van pesten en gemuteerde ziektes. Het lijkt erop dat er weinig hoop is voor de toekomst van de mensheid. Ja, inderdaad, we zitten opnieuw niet ver van de nihilistische apocalyps-verhalen van tal van manga’s, waaruit ze telkens weer hun mosterd halen. Ja, de mensheid is slecht, ja, zij zullen de ondergang vinden in hun zucht naar macht, en ja, het milieu zal niet worden gespaard.

Het debat laait op of er een mogelijkheid is om de achteruitgang van de samenleving tegen te gaan. Eén man komt naar voren met een mogelijke oplossing. Dr. Azuma is een geneticus die een geavanceerde celbehandeling voorstelt die het lichaam kan verjongen en de mensheid een nieuwe kans kan geven. Hij wordt in zijn studies gedreven door het feit dat hij zijn vrouw, Midori, wil redden die lijdt aan een vervuilings-gerelateerde ziekte.

Hij draait zich naar de regering voor financiering. maar de ministers van Gezondheidszorg wijzen hem af omdat ze vrezen dat de nieuwe technologie hun machten kan inperken. Maar een obscure fractie binnen het militaire departement doen hem een clandestien voorstel om hem de middelen te geven die hij nodig heeft voor zijn onderzoek.

Wanneer er een ongeluk gebeurt in het laboratorium gaat er iets verschrikkelijk mis. Een ras van gemuteerde menselijke wezens (Shinzo Ningen) worden losgelaten op de wereld. In plaats van de laatste redding voor de mensheid, wordt de technologie van Dr. Azuma een bedreiging voor het voorbestaan ervan…

De redding zit bij Tetsuya, de zoon van Azuma, die zichzelf wil opofferen tot bio-mechanisch supermens (Casshern ~ meta-mens). Wat volgt is een apotheose van samoerai-achtige actie sequenties in een bombastisch decor van een geconcentreerd en geïndustrialiseerd landschap. De production design is gewoon verbluffend en de nieuwe generatie acteurs mag er best wezen; ze zijn charismatisch, good-looking en treden niet in de voetsporen van hun voorgangers die nogal vaak de neiging hadden om te vervallen in over-acting. De referenties van Minority Report en Blade Runner zitten overal (zelfs een aantal shots die eigenlijk pure kopieën zijn van het originele – als de film goed is neem ik het hen niet kwalijk).

De regie van de film, gebaseerd op de anime-serie Shinzen Ninjen Casshern uit 1973 , is toevertrouwd aan Kiriya Kazuaki. Hij is een DOP (Director of Photography) en tevens regisseur van muziek video’s die met Casshern zijn filmregie debuut maakt. Bij het zien van de trailer en het lezen van de verschillende plots, is het duidelijk dat de 36-jarige regisseur zeker deze opportuniteit niet zal laten voorbijgaan om alles wat hij de voorbijgaande jaren heeft geleerd over filmmaken, in deze film te steken, op straffe van over-kill.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 21 augustus 2004

2 Comments

 1. foozie

  ik heb de film gisteren gezien op mtv.
  ik vond hem goed zeker de muziek de klassieke stukken waren schitterend.
  ik hou van japanse manga/vecht films.
  ook een aanrader is azumi

  Reply
 2. dave

  moet gaan huren want heb die toen gezien in een volle zaal in het Festival van de Fantastische film en – zoals het dat daar de traditie is – ging het er nogal luidruchtig aan toe in de zaal.
  Ik hoop dat we in maart op het Festival van Azumi 2 kunnen genieten. Als ik wat meer tijd heb schrijf ik wel een aantal reviews over de films die ik er dit jaar zal zien.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *