Miramax has done it again…

Harvey Weinstein a.k.a. Harvey Scissorhands. Mede-oprichter van de Miramax studio, naar zijn moeder Miriam en zijn vader Max. Produceerde zo maar liefst 150 films, en zou dat getal nog kunnen verdubbelen vooraleer hij definitief in zijn kist vol met dollars, goud en diamanten kan springen.

Toen ik gisteren vernam dat hij de verkoop van de DVD HERO (extended version) heeft kunnen verhinderen op de beste site voor Aziatische filmproducties Monkey Peaches ,kon ik niet anders dat even te kotsen. Hoezeer de man verantwoordelijk is voor tal van interessante films, begint zijn populariteit als executive producer alsmaar te tanen. Er was een periode toen hij de art-film (Sex Lies and Videotape, Pulp Fiction, Smoke, The Crossing Guard, True Romance,…) in het mainstream circuit wou brengen, en daarin slaagde. Nu draait alles om box-office resultaten en oscar awards, en aarzelt hij niet om independent filmsites zoals Monkey Peaches (gebaseerd in China) de kop in te duwen omdat zij een DVD-release van HERO willen doorvoeren.

Wat is hier het probleem? Wel, zoals u misschien weet of niet, heeft Miramax de rechten opgekocht van Hero (2002) (een Aziatische filmproductie met Jet Lee). Deze film is reeds 2 jaar (!) in bezit bij Miramax, maar onze Harv weigert de film uit te brengen tot dat ze er 30 minuten van afgeknipt hebben (vandaar de naam Scissorhands).

Hoezeer het succes hem naar het hoofd is gestegen, staat hij nu blijkbaar garant voor wat het publiek zal lusten en wat niet – los van wat de regisseur in kwestie daarvan vindt. Uiteraard heeft Miramax de rechten niet om op Chinees grondgebied te aankoop en verkoop te regelen, maar Monkey Peaches is geregistreerd via een adres in Amerika, en daar heeft het team van dik betaalde advocaten gebruik van gemaakt om de zaak aan te pakken met dure rechtzaken waar de kleine site begon van te rillen.

Beste Harv, een kleine tip. Als je niet wil dat mensen import-DVD’s kopen van Hero die nog niet is uitgekomen in de VS, wel ga dan met uw dik gat van de filmbobijnen van Hero en stuur deze naar de verdelers en bioscoop-uitbaters!!! Ik mag er niet aan denken hoeveel films je zo nog allemaal verborgen houdt in één van uw vele goudkisten. Neen, het recent verleden heeft aangetoond dat jij NIET de waarheid bezit wat betreft FILMSMAAK. Vreemd genoeg slaagde Crouching Tiger Hidden Dragon er wel in om succes te maken. En gelukkig liet Peter Jackson zich niet ompraten door uw marketing trucjes toen je hem zei dat Lord Of The Rings in 1 film moest samengevat worden en met Sean Connery in de rol van Gandalf!?! New Line dacht daar gelukkig anders over en wat zien we Harvey?? Ja! Blijkbaar heeft zowel het tweede deel en het derde deel het box-office cijfer verdriedubbeld!! Het deed pijn op de set, hé Harvey, dat New Line met de grootste winst ging lopen! Dit had je een 10de penthouse kunnen opleveren in 5th. Maar dat lukt uiteraard niet met alle films hé, Harvey! Uw idee om Kill Bill in 2 delen uit te brengen is ook sterk onder de verwachtingen gevallen. Weet je waarom Harvey? Wel omdat Quentin slechts een scenario had, gebaseerd op referenties van andere films met een flauw excuus van een verhaallijn, en dat Lord of the Rings gebaseerd was op een wereldberoemd en erkend oeuvre van Tolkien, reeds bestaand uit een trilogie van een slordige 1850 pagina’s + bijkomende volumes.

Neen Harvey, niet alles draait rond oscars, en wees gerust dat iedereen uw omkooppraktijken en uw vuile marketing strategieën bij Shakespear in Love wel door had. Welke film zullen de mensen zich nog het best herinneren, Shakespear in Love of Saving Private Ryan? Allez komaan! En neen, de meeste mensen hebben u ook wel door met uw Palme d’Or in Cannes. Nog een geluk dat Quentin (protégé van Miram_AXE) de bal even voor u even kon terugspelen, hé Harvey. Toch fijn dat in de documentaire van Moore een foto te zien was van de film Kill Bill. Als we maar geld kunnen maken, is het niet Harv. Al of niet op de rug van de slachtoffers in Irak. Money makes the world go round! Je gaat toch iets moeten doen aan uw imago voor de volgende oscar-nominaties, want uw traantje voor het verliezende Cold Mountain waren een beetje fake, vooral toen je nadien de schuld op iedereen behalve jezelf stak. Misschien moet je nog maar eens uitvoerig over Les 400 Coups van François Truffaut praten. Je bent er zo goed in.

Harvey’s favoriete filmquotes
Vanity. It’s my favourite sin.” Al Pacino in The Devil’s Advocate.
Greed is good” Michael Douglas in Wallstreet

***Related Posts***
27/05/2006: Tarantino en de Weinsteins maken brug met Azië
08/11/2005: Hong Kong films

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *