Ghost in a Shell 2: Innocence (2004) **½ Blu-ray review

De sequel van Mamoru Oshii’s succesvolle Ghost in the Shell (1995) heeft een nieuwe naam: Ghost in a Shell 2: Innocence (2004), niet te verwarren met de verdienstelijke film van Paul Cox over sex leidt naar liefde (of andersom!?). Buiten een klein hondje in de film zijn alle personages verre van onschuldig. Het verhaal speelt zich af in 2032, terwijl de planeet wordt overspoeld met cyborgs, androids en ander auto-motorisch materiaal.

innocence,2004,tamio ki,yutaka nakano,mamoru oshii,akio tsuka,atsuko tanaka,koichi yamadera,naoto takenaka,ghost in the shell 2,ghost in the shell

De kern-gedachte van dergelijke films is bijna altijd een existentialistisch vraagstuk waar de mensen zoeken naar datgene wat “mens-zijn” eigenlijk betekent en wat hen onderscheidt van robots (denk ook aan films zoals Blade Runner, I Robot, A.I.,…). Ik weet niet precies wanneer de film in België vertoond zou worden, afwachten dus, maar indien Innocence minstens evengoed is als de visueel verbluffende en meesterlijke Ghost in the Shell, dan kijk ik er alvast naar uit.

Dreamworks is momenteel bezig met het dubben van de film, maar voor de charme van het Verre Oosten niet te verliezen zou ik aanraden de film toch te gaan zien met ondertitels. Wees gerust, in de film wordt geen dialectiek gevoerd met citaten van Descartes, Nietzsche, laat staan de bijbel. De film zal zich hoofdzakelijk afspelen op het actie-terrein. Maar, het wordt zeker een “downbeat” film met een zware socio-filosofische inslag. U bent dus gewaarschuwd.

Het hoofdpersonage in de film heet Batou. Een voornamelijk artificieel lichaam met een menselijke ziel. Hij is een politieagent die een stel slecht-functionerende androïds onderzoekt die bestemd zijn voor de seks-industrie. Verschillende van die machines zijn compleet ‘beserk’ geslagen en hebben verschillende mensen vermoord. De partner van Batou is een mens en staat heel wantrouwig tegenover de machines. Hij is zich bewust van de agressie van androïds en dus ook van Batou. Wanneer ze de industrie betreden waar de androids geassembleerd worden, komen ze terecht in een wereld waar het “mens-zijn” in vraag wordt gesteld, en waar de grens tussen androïds en mensen lijkt te vervagen.

Een mengeling tussen het verkommerde en grimmige Blade Runner en een hemelse gele gloed, surreële landschappen, donkere schaduwen, volle levendige kleuren, enorme skyscrapers en een rijkdom aan verschillende culturen en artefacten…Dat en nog veel meer in Ghost in the Shell 2 !

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 24 december 2005

 


*** Ghost in a Shell 2: Innocence trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *