The Manchurian Candidate (2004) *** Blu-ray review

Regisseur Jonathan Demme (Silence of the Lambs, Philadelphia) is terug met een remake van The Manchurian Candidate uit 1964 van regisseur John Frankenheimer. Een klassieker uit het “cold war”-genre. Deze The Manchurian Candidate (2004)is een beetje geupdate. Zo komen de soldaten niet uit de Koreaanse oorlog, maar wel uit de Golf Oorlog, en zo meer.

the manchurian candidate,jonathan demme,denzel washington,liev schreiber,meryl streep,jon voight,kimbery elise,vera farmiga,jeffrey wright,frank sinatra,Daniel Pyne

Korte inhoud: Het verhaal begint bij groep soldaten die in Koeweit hebben gevochten met iemand die tot vice-president werd gepromoveerd omwille van zijn heroïsch gedrag tijdens de oorlog. En daar precies wringt het schoentje, wanneer de soldaten Ben Marco (Denzel Washington) en Al Melvin (Jeffrey Wright) zich wel de feiten herinneren, maar uiteindelijk weer niet. Het is alsof ze telkens met dezelfde bewoordingen kunnen spreken over de daden van vice-president Raymond Shaw (Liev Schreiber), die blijkbaar banden heeft met een Manchurian Global Corporation. Marco denkt dat ze gebrainwashed zijn geweest en dat de presidents-kandidaat niet de man is die zij hadden leren kennen.

Het verschil met de vorige versie is dat het deze keer niet gaat over de infiltratie van communisten in het Witte Huis, maar wel over malafide organisaties die macht verwerven door bepaalde mensen te bewerken met bio-technologische ingrepen. Er zit hier misschien zelfs een vleugje Scientology vrees in. Het sterke aan deze trailer is dat het geen schrik heeft om met actuele ideeën te spelen, en dat maakt de film des te relevanter. Het resultaat vind ik zelf nog zo slecht niet. Denzel is aan aanwinst en zijn vertolking trekt je meteen in de intrige, meer dan bij het origineel met Frank Sinatra.

Goede regisseur, goede acteurs (Denzel, Merl Streep, Jon Voight,…) Toch wordt de film niet gepromoot als een politieke thriller, met heel wat science-fiction thriller trekjes. Wat toch enigszins vreemd is. Dat heeft misschien iets te maken met de verschillende referenties en gelijkenissen in de film naar personages als Sen. Hillary Clinton, Peggy Noonan, “Condi Rice” and Dick Cheney. Na Fahrenheit is er misschien al genoeg vuurwerk geweest aan het adres van de Republikeinen.

Op de Blu-ray van The Manchurian Candidate vinden we de audio-commentaar van Jonathan Demme en co-scenarist Daniel Pyne. Er is een making-off reportage, naast 5 deleted scenes en nog wat outtakes mét commentaar van de regisseur. We vinden er ook de screentest van liev schreiber.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 05 maart 2005

 


*** The Manchurian Candidate (2004) trailer ***

1 Comment

  1. MM

    Je wist wel meteen wie de slechterikken waren in deze film. Ik vond het leuk dat Meryl Streep weer eens zeer goed speelde. ‘Very bitchy’ ! Interesante bijna incestieuze relatie met haar zoon. het leuke is dat ik het orgineel uit 1962 ken maar de situatie was toen geloofwaardiger. Waarschijnlijk het Hollywood-effect die hierin parten speelt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *