Open Water (2003) *½ Blu-ray review

Open Water (2003) is een Amerikaanse film die reeds een jaartje op zich laat wachten. Kwatongen beweren dat de film, gebaseerd op waargebeurde feiten, een beetje amateuristisch in elkaar gestoken is, en verwijzen naar de slechte video-kwaliteit. Maar laten we niet vergeten dat er wel degelijk een markt is voor handheld-low-budget-films; denk maar aan The Blair Witch Project (1999) (zou trouwens voor deze film een leuke titel zijn: The Water Bitch Project).

review,film,filmbespreking,open water,2004,chris kentis,blanchard ryan,daniel travis

© Dutch FilmWorks

De marketing-afdeling verkoopt de film in ieder geval als de nieuwe Jaws. hmmm… hun vergelijking gaat bij deze toch niet helemaal op. Het verschil ligt hem al in het feit dat Jaws gemaakt is door een geniale regisseur, terwijl Open Water van de hand is van een monteur die het wil waar maken als regisseur/schrijver/cameraman. Ik moedig zijn ambitie alvast aan en hoop dat hij snel een andere film kan maken, in een poging “Open Water” een beetje weg te moffelen. Maar zooooo slecht is de film zeker niet en bij momenten is hij trouwens genietbaar.

Korte inhoud: Een man en een vrouw gaan met een reisbootje, volgepakt met toeristen, in volle zee scuba-diven. Allemaal fijn en leuk, tot ze weer boven water komen en merken dat de boot is verdwenen. Geen kwaad opzet, gewoon slechte communicatie. Zonder te weten in welke richting te zwemmen, begint de ware nachtmerrie zich stilaan te ontpoppen in de vorm van bloeddorstige haaien. Een duikers ware nachtmerrie. Tussen de klassieke paniekreacties na het zien van de fameuze haaienvin, zit nog een keukendrama verwerkt, à la Thuis, Wittekerke en compagnie. Ja, los van het waargebeurde gegeven hadden ze eigenlijk niet echt een scenario, dus moesten ze wel zorgen voor opvulling. De film duurt ook maar 70 minuten.

In de film zit een schitterende scène waar de twee duikers geconfronteerd worden met stroboscopische bliksem-invallen tijdens een pikdonkere nacht. Jammer dat dit, voor mij althans, het enige moment was van echte cinema. Laat u dus niet misleiden door de marketing en wacht niet op big-budget-CGI-popcorn-m*th*rf*ck*r-flashy-action-explosion-Will-Smith (naked!)-mega shark attack-van jewelste,…neen, dit is een low-budget filmpje die de realistische en tv-reportage-achtige spontanïteit wil herscheppen. Niet dat ze de keus hadden, trouwens. De film hebben we gezien op .

Review Open Water (2003)
Recensie door voor De FilmBlog op

Beoordeling: 1.5 / 5

rating

***Related Post***
23/07/2007: Open Water 2: Adrift, nog een grotere teleurstelling


*** Open Water trailer ***

5 Comments

 1. Nikkie

  De trailer ziet er echt crapy uit !!!

  Reply
 2. Dave

  ja, en het ligt niet aan uw pc.
  😉

  Reply
 3. Sine Metu

  met uwen review! 🙂
  gisteren de film gezien op’t filmfestival en ik heb mij mee laten voeren met het verhaal… zodoende ben ik een paar keer redelijk zwaar geschrokken. de “keukenscene” vond ik eigenlijk heel erg goed, voor mij maakte het dat net iets realistischer. want het lijkt me niet vreemd als ge daar zit dat ge elkaar begint te beschuldigen enzo. ‘k vond ze eigenlijk ook best wel grappig. die scene ‘s nachts is idd ook heel erg goed gedaan en drijfde de spanning nog wat op!
  ik vond het in alle opzichten een degelijke film!
  (kan hier nie veel meer zeggen, want ‘k wil geen spoilers geven)

  Reply
 4. Dave

  …mijn soort film. Hoewel ik gek ben van die eenvoud zoals in Touching the void, vond ik deze toch stukken minder. Ik had echt het gevoel twee kakkelende kippen te horen, die de tijd aan het opvullen waren tussen de “jaws”-scènes. Maar ja, … wat ga je eraan doen?
  😉

  Reply
 5. Sine Metu

  ik vond touching the void ook een stukje beter hoor. amaai, het was precies alsof je de gure wind en de ijzige koude in de cinema ook voelde. nog nooit heb ik de sfeer zo “echt” aangevoeld!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *