Challengers (2024) *** Blu-ray recensie

Zendaya begon haar carrière als verlegen meisje in een Spider-Man film, kreeg erkenning via de tv-serie “Euphoria” en met de Dune films zou je denken dat ze niet meer weg te branden is van het witte doek, maar net zoals Tom Holland heeft ze toch ook wat moeite om echt door te breken. Maar goed voor haar dat ze ook open staat voor ietwat meer delicate rollen zoals deze stomende romantische sportfilm Challengers (2024) van de Italiaanbse cineast Luca Guadagnino, bekend van ondermeer de kannibalenfilm Bones and All met Timothée Chalamet en Taylor Russell, de romance Call Me By Your Name (2017) met Chalamet en Armie Hammer, alsook de Suspiria remake. Challengers werd geschreven door debuutscenarist Justin Kuritzkes.

© Warner Home Video

Korte inhoud: Tashi Duncan (Zendaya) is een voormalige, talentvolle tennisster die coach is geworden. Ze is een sterke vrouw die zowel op als buiten de tennisbaan haar mannetje staat en getrouwd is met Art (Mike Faist), een tenniskampioen die bezig is aan een wat mindere periode. Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te krijgen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick (Josh O’Connor), zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er dan toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald.

De film presenteert ons een gespannen driehoeksverhouding op en naast het veld dat werd geproduceerd door Amy Pascal, die ooit in een ver verleden betrokken was in een email-schandaal. Het is ook een R-rated film omwille van naaktscènes. Het was dus duidelijk dat Zendaya misschien wel even haar brave imago aan de kant wou zetten.

De kritieken zijn over het algemeen lovend maar ik was toch iets minder onder de indruk. Ik gaf helemaal niets om de personages. De ene jongen is griezelig en de andere is zwak. De vrouwelijke hoofdrolspeler is amoreel en verloren en verdient haar man en kind niet. Het einde is ook zwak en deze hele film voelt als een verfilming van een stationsromannetje dat nooit echt kan overtuigen. Er is wat cool camerawerk en de enige relatie die ook maar enigszins interessant was, was de competitieve aard van de twee mannelijke personages. Het verhaal ging ook nergens over, en de muziek voelde tevens verkeerd aan zowat bij elke scène. De laatste 20 minuten heb ik echt moeite gehad om er mijn aandacht bij te houden, zo saai. En neen, het lag niet aan het genre film, want ik ben nog steeds een grote fan van Woody Allen’s Match Point (2005). Wat mij betreft werden de scènes veel te lang uitgerekt en de muziek was niet alleen verkeerd geplaatst maar ook afschuwelijk repetitief en irritant.



© Warner Home Video

De manier waarop ze ook professionele tenniswedstrijden probeerden uit te beelden en te portretteren was ook heel erg slecht gedaan. Ik heb een tijd geleden veel tennis gekeken en ik denk niet dat ik ook maar één interessant punt heb gezien, de constante close-ups en dan uitzoomen om te verbergen dat de acteurs nog niet eens een bal kunnen gooien was beschamend om naar te kijken. Maar goed, er zijn ook goede momenten en ik vind Zendaya eigenlijk wel een interessante actrice een beetje in dezelfde lijn als Kristen Stewart, en dit is ook zo’n actrice die niet zozeer is opgevallen omwille van haar acteerwerk dan wel van haar filmkeuzes. Challengers is vanaf verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.


Review Challengers (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Challengers trailer ***

3 Comments

  1. Kristina

    Euphoria was één van mijn favoriete series

    Reply
  2. Pieter-Jan

    Luca Guadagnino + Tennis = Iemand zal de liefde bedrijven met een tennisbal.

    Reply
  3. KJ

    Ik wil die toch wel zien ondanks jouw mixed review! Tom Holland zal niet durven kijken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *