Donald Trump staakt zijn juridische strijd tegen The Apprentice film

Een tijd geleden hadden we hier al melding gemaakt van de Donald Trump film The Apprentice (2024), blijkt nu dat de ex-president niet opgezet was met de onthullingen en de film wou verbieden. De film van regisseur Ali Abbasi zal wel beginnen met een verklaring dat dit portret van het prille begin van Donald Trump “gedeeltelijk gefictionaliseerd is in naam van dramatisering”. En gezien Trump films (alsnog) niet kan censureren heeft hij ingezien dat verdere procedures hem alleen maar geld gaan kosten.

© Rocket Science

Korte inhoud: New York in de jaren 70: vastbesloten om uit de schaduw van zijn machtige vader Fred Trump (Martin Donovan) te treden en een naam voor zichzelf te maken in het vastgoed van Manhattan, is de ambitieuze mogul Donald J. Trump (Sebastian Stan) nog maar net begonnen aan zijn carrière als hij de man ontmoet die een van de belangrijkste figuren in zijn leven zal worden: politiek fixer Roy Cohn (Jeremy Strong). De invloedrijke advocaat, die Julius en Ethel Rosenberg heeft veroordeeld voor spionage en samen met senator Joseph McCarthy onderzoek heeft gedaan naar vermoedelijke communisten, ziet belofte in de jonge Donald en leert zijn nieuwe volgeling hoe hij rijkdom en macht kan vergaren door middel van bedrog, intimidatie en mediamanipulatie. De rest is geschiedenis. Zijn volharding verleidt Cohn om Trump Management te vertegenwoordigen in een rechtszaak. Eén zaak verandert al snel in een mentorschap en het paar wordt praktisch onafscheidelijk. Al snel begint Trump te leven volgens Cohns motto: “Geef niets toe, ontken alles.”

Uiteraard is dit de beste periode om deze film, over ‘s werelds meest beruchte zakenmagnaat die politicus werd, uit te brengen in de aanloop van de verkiezingen. Spijtig genoeg zal deze film wel niet veel vertellen over zijn controversiële run als 45e president van de Verenigde Staten tot zijn rol in de opstand van 6 januari en zijn meerdere lopende aanklachten en affaire met Stormy Daniels. Ook al zitten er heel wat modellen tussen de cast, gaande van Katie Garyfalakis tot Chloe Madison.

Trump had in ieder geval geprobeerd te voorkomen dat de film in de VS werd uitgebracht met een smaadzaak. Deze ‘gedeeltelijk gefictionaliseerde’ tag heeft echter een ongelukkig averechts effect, en schept verwachtingen bij de kijker voor een film die veel onbevreesder en provocerender zal zijn dan The Apprentice in werkelijkheid blijkt te zijn.

Politiek journalist en auteur Gabriel Sherman maakt zijn speelfilmdebuut als scenarist. Sherman is vooral bekend van het schrijven van de veelgeprezen biografie over Fox News-oprichter en langdurige voorzitter/CEO Roger Ailes, getiteld “The Loudest Voice in the Room”, en van het verslaan van de Amerikaanse verkiezingen van 2016 en de komende verkiezingen voor tijdschriften als New York Magazine en Vanity Fair. Het script is echter geschreven om het publiek een meer empathische kant te laten zien van een man die bij velen bekendstaat als een onverbeterlijke tiran. Aanvankelijk presenteert The Apprentice Trump met een niveau van charme en zachte spraak dat hem enigszins humaniseert voordat het overgaat in een minder flatterende vertolking, met scènes van hoofdhuid-manipulatie, amfetaminemisbruik om af te vallen en verkrachting binnen het huwelijk die overal in het verhaal zijn verwerkt.

Het lijkt ook een visueel knappe film te worden. Terwijl het verhaal zich afspeelt van de jaren 70 naar de jaren 80, evolueren de getoonde beelden net als de anti-protagonist van de film. Cameraman Kasper Tuxen (The Worst Person in the World, Riders of Justice) begint met de korrelige warmte van celluloid die synoniem is aan de jaren 70, voordat hij overgaat op de grijze statische ruis van de camcorders die in de jaren 80 het digitale tijdperk pionierden.

Maar alle ogen zijn uiteraard gericht op de casting, en hoofdacteur Sebastian Stan is een acteertalent. Van het spelen van Bucky Barnes, ook bekend als de Winter Soldier, in het Marvel Cinematic Universe tot het spelen van een kannibaal in Fresh (2022) tot het portretteren van Tonya Hardings intrigerende ex-man Jeff Gilooley tegenover Margot Robbie in I, Tonya (2017), Sebastian Stan blijft zichzelf bewijzen als een gedaanteverwisselaar in The Apprentice. En het moet geen geen gemakkelijke taak zijn geweest om de ongeremde karikatuur-vertolking te vermijden die geassocieerd is geworden met eindeloze Donald Trump-imitaties door Alec Baldwin of Jamie Foxx. Op 17 oktober 2024 verschijnt de film in de zalen en van zodra de trailer beschikbaar is zullen we deze aan deze post toevoegen.

*** The Apprentice trailer ***


6 Comments

  1. Skylar

    Is niet elke fictiefilm sowieso gedramatiseerd, ook al staat er ‘gebaseerd op waargebeurde feiten’?

    Reply
  2. Whedon

    Normaal ga je procederen nadat een film is uitgebacht, niet ervoor, of je schept de indruk dat je iets te verbergen hebt.

    Reply
  3. Alexander

    Hadden beter een film gemaakt over Hunter Biden ! lol

    Reply
  4. glow

    De reviews zijn gemengd, denk niet dat het veel indruk zal maken in de States

    Reply
  5. Sam

    Jeremy Strong is wel een goede aanwinst. Vond hem geweldig in Succession!

    Reply
  6. Itchie

    Dit wordt sowieso een Oscar film

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *