Site icon De FilmBlog

The Fall Guy (2024) ***½ Blu-ray recensie

The Fall Guy (2024) is een zeer effectieve actiefilm en het is verbazend dat de film een flop werd. Op papier kon het niet mislukken. The Fall Guy was de eerste – en mogelijk grootste – potentiële kaskraker van de zomer van 2024. Het had het allemaal. Actie, komedie, romantiek. Recordbrekende stunts. Twee van de populairste sterren die er zijn. Meer nog, geweldige recensies. Deze 150 miljoen dollar film had gemakkelijk meer dan 300 miljoen moeten opbrengen voor een break-even, maar bleef steken op 178 miljoen dollar. De film had zo goed als geen competitie in zijn eerste week maar werd nadien weggeveegd door 20th Century Fox Kingdom of the Planet of the Apes (2024). Je zou kunnen zeggen dat de marketing-campagne hier zwaar uit de bocht zijn gevlogen met hun posters die deden denken aan een Jackass film ipv een 150 miljoen dollar film.

© Universal Pictures

Korte inhoud: Hij is een stuntman (Ryan Gosling) en net als iedereen in de stuntgemeenschap wordt hij opgeblazen, neergeschoten, neergestort, door ramen gegooid en van de hoogste hoogten naar beneden gevallen, allemaal voor ons vermaak. En nu, net na een ongeluk dat bijna zijn carrière beëindigt, moet deze held uit de arbeidersklasse een vermiste filmster opsporen, een samenzwering oplossen en proberen Jody Moreno (Emily Blunt), de liefde van zijn leven terug te winnen terwijl hij nog steeds zijn dagelijkse werk doet. Wat zou er goed kunnen gaan?

Het is een eerbetoon aan het stuntteam van de filmindustrie. Het betuigt ook respect voor het actiegenre in het algemeen, niet alleen met goede actiescènes, maar ook met het vernoemen van een hond in de film naar actiester Jean Claude. Er zijn zeer kleurrijke karakters gecreëerd, zowel in het script als bij de vertolkingen. Er is een geweldige chemie tussen de hoofdrolspelers van de film, Ryan Gosling, en Emily Blunt.

Ja, het is ondanks de flop een degelijke actiefilm! The Fall Guy heeft echte actiescènes met intensiteit en kwaliteit, of het nu Colt Seavers is die uit het voorraam van een vrachtwagen vliegt, of de explosies bij een ontploffende boot, of een auto die 8 keer over zijn toeren draait, of alle actie- en vechtscènes. De film eert stunt mannen en vrouwen niet alleen met moeilijke en gevaarlijke actiescènes, maar ook met een montage van stuntmensen die hun werk doen.

Er zijn levendige personages gecreëerd door de scenaristen Drew Pearce en Glen A Larson en regisseur David Leitch heeft uitstekend werk verricht om alles in balans te houden en geeft de bijrollen ook voldoende ruimte om hun karakters te ontwikkelen (iets wat hij misschien beter had gehouden voor zijn twee hoofdpersonages); met name Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson), Iggy Starr (Teresa Palmer), Alma Milan (Stephanie Hsu), Gail Meyer (Hannah Waddingham), Dan Tucker (Winston Duke), Venti Kushner (Zara Michales), Dresser (Ben Knight) en Doone (Matuse).


© Universal Pictures / Day One MPM

Mijn enige kritiek op deze film is dat het geen Bullet Train (2022) was. Dit vond ik een veel betere film van deze regisseur. Het verhaal ging ergens naar toe, hier lijkt het verhaal zich tevreden stellen met de tastbare chemie tussen de twee acteurs. De eerste helft is een door elkaar gegooide puinhoop en het is niet duidelijk of het een romcom, een actie-avontuur of een over-the-top slapstick-komedie is. Uiteindelijk maakt het je niets uit, want het personage Blunt en Gosling is niet voldoende ontwikkeld om de stuntextremen te rechtvaardigen die de film domineren. Vaak zijn ze zo extreem dat ze weinig zin hebben in het dunne plot. Het flitsen tussen personages, films en verhaallijnen is hectisch, ongeorganiseerd en, eerlijk gezegd, bij momenten zelfs een tikkeltje vervelend.

The Fall Guy is het bekijken waard, als effectieve actiefilm en vanwege de geweldige vertolkingen van Ryan Gosling en Emily Blunt. De film is vanaf beschikbaar bij jou thuis op Blu-ray, DVD en 4K UHD. Op de schijf staat tevens de lange versie van de film en meer dan een uur aan extraatjes.


Review The Fall Guy (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 3,5 / 5

*** The Fall Guy trailer ***


Exit mobile version