Un P’tit Truc en Plus met en van Artus is het Franse kijkcijferkanon

Ik moet zeggen, Franse cinema is niet meteen iets wat mij de laatste jaren heeft kunnen bekoren en al zeker niet de komediefilms, ook al moet gezegd worden dat Franse regisseurs regelmatig doorbreken in Hollywood en Franse actrices enorm in trek zijn. Maar nu en dan brengen ze ook films uit die zo populair zijn dat ze ook spontaan een release krijgen bij ons en dat is nu het geval met Un P’tit Truc en Plus (2024) van Artus met Clovis Cornillac in de hoofdrol. De film had een budget van 6,4 miljoen euro en haalde zowat 57 miljoen euro op en in de huidige tijden die we leven is zoiets ongezien, zeker voor een film zonder Poelvoorde, Omar Sy, Vincent Cassel, Dany Boon, Christian Clavier en Kad Merad.

© 2024 – PAN-Distribution / Vertigo Films

Korte inhoud: Om aan de politie te ontsnappen, zoeken een zoon (Artus) en zijn vader (Clovis Cornillac) onderdak in een zomerkamp voor jongvolwassenen met een handicap, waarbij ze zich voordoen als bewoner en zijn opvoeder. Het begin van problemen en een prachtige menselijke ervaring die hen voor altijd zal veranderen.

Deze film is een zomerkamp, ​​met alle levensmomenten die dit veronderstelt, maar tot de macht van duizend omdat het verhaal wordt gedragen en gespeeld door mensen die we niet gewend zijn in de bioscoop te zien. Het doet wat denken aan de Belgische Le Huitième Jour (1996) van Jaco Van Dormael, ook al lijkt deze film iets meer op een tv-film. Maar het is dus wel een hit in Frankrijk. En het zijn moeilijke films om te maken want lachen met mensen met een handicap is geen evidente zaak in politiek correcte tijden, maar de manier waarop ze worden opgevoerd lijkt wel slim. Zij zijn de echte helden in de film.

vijftien rollen met acteurs met een verstandelijke beperking, met elk vijfendertig dagen filmen met de ouders en opvoeders achter de camera. Ze kenden de filmset niet en de regels interesseerden hen niet en ze waren gekomen om te spelen. En dat heeft de regisseur goed weten te kanaliseren. De filmmakers wisten dat ze niet alles onder controle hadden en dat ze alert moesten zijn om de momenten te capteren op film. Er is één zaak om acteurs in te zetten om mensen met verstandelijke beperking te spelen (Forrest Gump, Rain Man, I Am Sam, What’s Eating Gilbert Grape, Sling Blade), een totaal andere zaak om mensen te casten met een verstandelijke beperking.

Het is een feelgood komedie, een mooie zomerfilm, met veel zon en dat hebben we nodig met al die regen die wel al over ons heen hebben gekregen. Maar ook een film met veel pathos en die de acteurs met verstandelijke beperking ook veel vrijheden heeft gekregen in hun vertolking, de manier waarop ze zich kleden, make-up op hebben tot zelfs hoe ze hun kamer inrichten. En het resultaat werkt want de reacties zijn laaiend enthousiast. Un P’tit Truc en Plus wordt verdeeld door Vertigo Films Distribution en zal vanaf 19 juni 2024 in de Belgische bioscoopzalen te zien zijn.Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *