“Baby Reindeer” (2024) **** recensie

De beste mini-series zijn deze gebaseerd op waar gebeurde verhalen en dit verhaal over obsessief stalkgedrag is zo gek dat je moeite hebt om het te geloven. Het meest opmerkelijke is dat deze Baby Reindeer (2024) gespeeld en geschreven werd door de man die effectief het slachtoffer was van stalking, met name Richard Gadd. Momenteel is het tevens één van de meest bekeken series op Netflix en mag je dus niet missen.

© Netflix

Korte inhoud: Aspirant-komiek Donny Dunn werkt als barman in een Londense pub. Hij biedt een klant, Martha, een kopje thee aan om haar op te vrolijken. Martha (Jessica Gunning) ontwikkelt een sterke band met Donny en begint elke dag naar de bar te komen en hem online lastig te vallen. Ze woont zijn shows bij en valt zijn transvriendin Teri (Nava Mau) lastig, terwijl ze ook een stroom voicemails stuurt. Een vreselijke ervaring die hem dwingen om zijn diepste trauma’s te herleven wanneer hij verwikkeld raakte met tv-schrijver Darrien O’Connor (Tom Goodman-Hill), een man die hem een carrière beloofde, herhaaldelijk drogeerde en seksueel misbruikte.

De serie werd briljant in beeld gezet door twee taletvolle regisseurs, met name Weronika Tofilska en Josephine Bornebusch. Weronika heeft trouwens het script geschreven van Love Lies Bleeding (2024) en is dus echt iemand met veel talenten. Josephine heeft dan weer de Zweedse topserie Love Me gemaakt.

De serie gaat niet alleen over stalking maar ook over druggebruik, identiteitscrisis en seksueel misbruik en voor een keertje is het slachtoffer een man. Baby Rendeer is geen gemakkelijk serie om te zien, maar beloont de kijkers die alles volharden met scherpe teksten, gelaagde vertolkingen en een heerlijke portie aan gitzwarte komedie. Het meest prangende aan de serie is dat het hoofdpersonage in de serie klacht neerlegt voor de vrouw die hem stalkt maar niet over de man die hem meermaals heeft gedrogeerd en verkracht en hem op een pad van zelfdestructie heeft gestuurd. Maar psychologisch is de serie wel goed gefundeerd en lijkt het verhaal niet verzonnen.

De serie is in essentie een thriller met een scary stalker met Donny als onschuldig prooi. Met veel openhartigheid beschrijft Gadd de vele fouten die hij maakte bij het omgaan met de situatie, of deze nu gedreven worden door naïviteit, medelijden met Martha of zijn eigen verwrongen ijdelheid of zijn geleden trauma. Hij maakt de zaken alleen maar erger, en de escalaties die daarop volgen zijn opzienbarend. Elke mogelijke oplossing wordt op de een of andere manier verijdeld. Donny en Martha lijken gedoemd voor mekaar te zijn. Het is dan ook een tragisch drama.


© Netflix

De vertolkingen zijn geweldig, gaande van de stalker Martha Scott gespeeld door de Britse Jessica Gunning, die wat mij betreft een schitterde Schotse stalker vrouw neerzet die wel wat deed denken aan Annie Wilkes uit Misery (1990). Dan was er nog de actrice Nava Mau die een toch wel complexe rol had in dit verhaal en dan was er nog knappe vertollkingen van Nina Sosanya en Shalom Brune-Franklin, stuk voor stuk talentvolle en knappe actrices. Richard Gadd is een begiftigd acteur maar echt charismatisch kan je de man toch niet noemen en dus was de chemie met zijn Keeley en Teri niet altijd even overtuigend, maar de relatie met Martha vond ik dan wel beter werken. Hoe dan ook de twee regisseurs hebben het beste gehaald uit hun cast en dat zorgde ervoor dat je hen bleef volgen.

De makers en Netflix beginnen de film met de tag ‘this is a true story’, en niet ‘based on true events’ en nu hebben ze vermoedelijk een proces aan hun been want de echte Martha is vrij snel ontdekt op social media en zij wil nu de makers aanklagen. Fiona Harvey is ondertussen op Piers Morgan Uncensored geweest en dit verhaal zal nog een staartje krijgen. Maar wat jullie zal opvallen is hoe knap de vertolking was van Jessica Gunning. Gadd wil nu geen interviews meer geven en dat zou kunnen wijzen dat de serie toch niet 100% ‘a true story’ was. Maar laten we eerlijk zijn, dit is geen documentaire, dit is een fictie serie die claimt de waarheid te brengen wat in essentie een contradictie is. Het wordt geacteerd door acteurs met andere namen en alles werd herschreven om het voldoende dramatisch te maken. En wat mij betreft een uitstekende mini-series. De serie werd uitgebracht op op Netflix en staat al enige tijd op #1 van best bekeken serie.


Review Baby Reindeer (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Baby Reindeer trailer ***


3 Comments

 1. Vince

  Te gekke miniseries om te benchwatchen op één avond.

  Reply
 2. Winald

  Die actrice moet de Bafta winnen want haar vertolking is boenk erop

  Reply
 3. Blackberry

  Bangelijke serie, voelt echt aan en is hilarisch en tragisch tezelfdertijd.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *