Cruella (2021) ***½ 4k UHD recensie

Op het eerste gezicht leek dit op iets als Harley Quinn Wears Prada maar Cruella (2021) vond ik beter dan verwacht. Het is een origin story over één van de meest losgeslagen schurken uit het Disney repertoire. Het lijkt er wel op dat ze na Maleficent (2014) de smaak voor vilains te pakken hebben gekregen, want ook deze film kreeg een sequel, net zoals we binnenkort Cruella 2 krijgen. Cruella is vanavond te zien op VTM om 20u30.

© Walt Disney Pictures

Korte inhoud: Voordat ze Cruella de Vil wordt, heeft tiener Estella (Tipper Seifert-Cleveland) een droom. Ze wil modeontwerpster worden, omdat ze begaafd is met talent, innovatie en ambitie, allemaal in gelijke mate. Maar het leven lijkt erop gericht ervoor te zorgen dat haar dromen nooit uitkomen. Nadat ze op 12-jarige leeftijd berooid en wees werd in Londen, rent Estella (Emma Stone) tien jaar later wild door de straten van de stad met haar beste vrienden en partners in misdaad, Horace (Paul Walter Hauser) en Jasper (Joel Fry), twee amateurdieven. Terwijl Estella zich opwerkt van winkelmeisje tot ontwerper, leert ze dat titanen hun verheven posities bereiken door op iedereen om hen heen te trappen, en haar scheve gevoel voor rechtvaardigheid treedt in werking. Ze creëert een alter ego, Cruella, als een pop-up marketingbevlieging. Terwijl Estella diep in haar Cruella-persona graaft, kruipt ze dichter bij de scherpere rand van de psychotische Cruella De Vil die we later zullen leren kennen.

Karakters die meer bekend zijn uit de 101 Dalmatiërs (1961), zoals Anita (Kirby Howell-Baptiste) en Roger (Kayvan Novak), worden ook geïntroduceerd als respectievelijk krantenverslaggever en advocaat die muzikant is geworden, evenals Jasper en Horace afgebeeld als sympathieke straatjongens die boefjes worden waar je sympathie voor krijgt.

Voor een film van 134 minuten kan ik niet zeggen dat hij lang aanvoelde ook al is het een verhaal die heus was ingekort kon zijn, zeker wanneer je denkt aan het doelpubliek bestaande uit kinderen. De Dalmatiërs die eigendom zijn van de barones zijn grotendeels (zo niet volledig) CGI en in het beeld van de barones en dus voor hen vermoedelijk ook een beetje eng, maar in elk sprookje heb je wel een enge figuur. Regisseur Craig Gillespie heeft de film in ieder geval levendig en boeiend gemaakt. De film heeft ook een geslaagde soundtrack van Nina Simone tot Black Sabbath. En het voegt kleur toe aan deze stijlvolle prent. Het is iets wat je meermaals kan zien en ik ben benieuwd of Cruella’s gevoel voor mode zal evolueren naar de jaren 80 in de sequel.© Walt Disney Pictures

Ik vond het acteerwerk erg leuk. Elke rol werd zeer levendig weergegeven, niet alleen met behulp van effecten, kostuums, enz. Maar ook een krachtig acteerspel van hoofdactrice Emma Stone die een zeer nauwkeurig en subtiel personage heeft neergezet met alle complexiteit die erbij komt kijken. Ik zou deze film aan mensen van elke leeftijd aanbevelen, omdat de beelden, het acteerwerk en de acteurs zo innemend zijn. Ondanks de achtergrond van kleine criminaliteit draagt Cruella belangrijke waarden met zich mee die iemand vooruit kan helpen in het leven behalen. De film is te zien op op VTM om 20u30.


Review Cruella (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating1 Comment

  1. Timv

    De visuals in deze film waren echt geweldig, en Emma Stone is en blijft verrassend uit de hoek komen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *