Vermines / Infested (2023) **** recensie

Vergeet Arachnophobia (1990) of zelfs de recente Sting (2024), de spinnenfilm die je de stuipen op het lijf zal jagen is deze Franse Vermines (2023) van Sébastien Vanicek. Het was tevens met deze debuutfilm van 3-4 miljoen euro dat hij meteen de Evil Dead spin-off mocht verfilmen voor Sam Raimi en Rob Tapert, ondanks het feit de film geen grote distributeurs kon vinden en bijgevolg enkel succes had in Frankrijk (het lot van veel niet Engelstalige films) en neuwelijks zijn productiebudget kon terugwinnen.

© design by mattverny / vanilla core

Korte inhoud: Ondanks zijn reputatie in de probleemwijk, probeert de jonge Kaleb (Théo Christine) dingen goed te doen. In plaats van een drugsdealer te worden gaat hij sneakers verkopen. Dit zou hem in staat moeten stellen om het familieappartement dat hij deelt met zijn oudere zus Manon (Lisa Nyarko) te behouden en zijn verzameling reptielen en andere exotische insecten uit te breiden. Een handelaar verkoopt hem een speciale spin van onbekende oorsprong waar Kaleb de grootste zorg voor wil hebben. Behalve dat het kleine beest al snel ontsnapt en zich vermenigvuldigt in het gebouw met een dodelijk effect…

Het is een klassiek spinnenverhaal van een spin die een buurt – in dit geval een appartement – onveilig maakt. En in deze heeft de film wel veel weg van Sting ook al is deze film véél beter geregisseerd. Alles is ook goed doordrongen van de wereld van migrantenjongeren met overheerlijke dialoogscenes tussen de jongeren. De tweede troef die deze film heeft is het camerawerk en de visuele effecten. Let wel, deze film had niet het budget van een film als Don’t Breathe (2016) maar het heeft een gelijkaardige vernuftigheid. Zelfs de muziek van Xavier Caux en Douglas Cavanna ondersteund de film volledig en mengt hippe rap met een meeslepende score.

Ja, het verhaal rammelt af en toe wat en dat had vermoedelijk wel te maken met budgettaire beperkingen. Zo kan je niet begrijpen dat ze niet via een raam het flatgebouw kunnen verlaten – maar indien een film beperkte productiemiddelen heeft dan moeten de makers kost wat kost de locaties tot een minimum beperken. Of nog hoe die woestijnspin plots in de film ontpopt tot monsterspinnen die niet alleen onvoorstelbaar snel voortplanten maar ook nog eens onvoorstelbaar snel groeien. Er zijn ook scènes in de film die puur geschreven zijn voor de suspense zonder dat er enige logica te bespeuren is; zoals een lange met spinnenwebben bedekte gang-scène waar ze om één of andere reden door moeten en waar je het licht blijkbaar maar aan één kant van de gang kan aansteken. De regisseur had in een verhaal iets verteld dat hij de reactie van mensen op spinnen soms vergeleek met de reacties die mensen hebben bij migratie-jongeren, maar dit komt dus niet over in de film en lijkt er wat bij de haren bij gesleurd. Het meeste “zinloos” geweld komt wel van blanke mannen, maar dit zijn scènes die eigenlijk tijd wegnemen van de essentie van de film en dat zijn de spinnen.

Hoe dan ook, Vermines is een knap geregisseerde horrorfilm met een aantal knappe vertolkingen van heel wat nieuwkomers. En vreemd genoeg heb je wel op het einde een gevoel dat iedereen uit deze wijk er wel zijn voor mekaar, ondanks de vaak moeilijke situatie. Ik heb hier echt van genoten en ben nu wel benieuwd hoe de filmmaker de Evil Dead spin-off zal aanpakken. De film kwam bij ons even in de bioscoop op en is te bekijken via streaming.

Review Vermines (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating4 Comments

 1. Stef

  De trailer ziet er geweldig uit, en is de eerste keer dat ik er van hoorde.

  Reply
 2. Rayben

  Nice! ben benieuwd.

  Reply
 3. Davidrak

  Was die in het Engels geweest dan ging deze veel beter hebben gescoord, maar misschien ook iets minder goed.

  Reply
 4. Lex

  Nog niet van gehoord maar ben er wel benieuwd naar.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *