Het Rebel Wilson vs Sacha Baron Cohan #MeToo verhaal

Actrice Rebel Wilson heeft een nieuw boek uit, een biografie dan nog wel van iemand die nog maar 44 jaar oud is. Maar goed, de vrouw was te zien in iets meer dan 20 langspeelfilms en dus kent ze wel het systeem. Haar boek, die begin deze maand in de handel ligt, begon pas echt over de tongen te rollen na een verhaal van seksueel misbruik op een filmset van Grimsby (2016), en dan nog wel door niemand minder dan Sacha Baron Cohen.

© Columbia Pictures / design by ARSONAL

Wilson beweert dat ze de komiek voor het eerst had ontmoet tijdens een etentje in 2013. Later belde hij haar op en vroeg of ze zijn vriendin wilde spelen in The Brothers Grimsby, een actiekomedie met een R-rating. Een script die hij mee heeft geschreven, geproduceerd en ook zelf de hoofdrol in zou vertolken. Ze was het daarmee eens, maar had er schijnbaar snel spijt van toen ze begonnen met filmen, zo blijkt. Sacha zou haar om de haverklap hebben gevraagd om naakt te gaan, waarbij de actrice hem telkens herhaalde dat ze niet naakt ging gaan. Maar waar ze echt een trauma heeft aan overgehouden was het moment waarop Sacha haar had gevraagd naar de set te komen om een extra scène te filmen. Wilson zegt dat Sacha toen zijn broek naar beneden getrokken en hij wou dat ze haar vinger in zijn kont zou steekt. Ze was geschokt, mede door het feit dat collega’s ondertussen ook alles aan het filmen waren met hun smartphone. Om het spel mee te willen spelen zei ze dat ze zijn kont gewoon zou kletsen in de plaats. De scene is uiteindelijk uit de film geknipt.

Sacha heeft in eerste instantie geprobeerd om het boek uit de handel te halen en vervolgens via zijn woordvoerder zich in niet mis te verstane woorden verdedigd over de accusatie: “Hoewel we het belang van het vrij spreken waarderen, worden deze aantoonbaar valse beweringen rechtstreeks tegengesproken door uitgebreid gedetailleerd bewijsmateriaal, waaronder gelijktijdige documenten, filmbeelden en ooggetuigenverslagen van aanwezigen vóór, tijdens en na de productie van The Brothers Grimsby.”

Om jullie een idee te geven wat soort film het was is hier een fragment. Wanneer je de Basic Instinct scène bekijkt weet je ook wel welk soort film Wilson aan het maken was en zoals in heel wat komedies worden de grappen vaak aangescherpt op de set via improvisatie, zonder dat alles zo in het script staat. Daarnaast kan je je de vraag stellen of Rebel Wilson in die periode ook niet dergelijke stoute scenes ging opzoeken. Twee jaar voor de opnames van The Brothers Grimsby was ze nog te zien in Pain & Gain (2013), waarin ze ook al betrokken was in een kinky seksscene met Anthony Mackie. Ik denk dat Sacha dus ook wel om zoek was naar een ietwat vulgaire, groteske, rondborstige vriendin die niet alleen grappig was maar ook niet vies was van een beetje naakt. Wilson heeft ondertussen een gedaantewissel ondergaan met een Ozempic kuur en zowat 30kg verloren en vermoedelijk wil ze zich nu ook wel afzetten van bepaalde van haar filmkeuzes en als ze hiermee nog wat aandacht kan opwekken voor haar boek is het helamaal in orde.

Ja, ik geloof Wilson, en ik ben ervan overtuigd dat ze een vreselijke tijd heeft gehad op de set van Grimsby. Daarvoor zijn ook de ‘intimiteits-coaches’ opgedoken de laatste jaren na de vele #MeToo verhalen. Ik denk niet dat dit al het geval is op Europese filmsets maar ik vermoed dat zoiets er wel zal komen bij films waarin acteurs en actrices uit de kleren gaan of seksscènes moeten spelen. Wilson had in 2017 al gesproken over haar vreselijke ervaringen op een filmset, dus is dat verhaal zeker niet uit de lucht gegrepen.

Mijn probleem is dat dergelijke verhalen niet voor 100% geverifieerd kunnen worden en we altijd zoiets hebben als woord-tegen-woord. En zeker wanneer Daily Mail het desbetreffende fragment vrijgeeft lijkt dit toch het relaas van Cohen te ondersteunen, gezien de scene ook zo werd gerepeteerd. Maar ondertussen worden wel namen genoemd en moet Sacha nu wel in het verweer. Wilson maakt in haar boek ook bekend dat ze pas ontmaagd werd op haar 35e en noemt daarbij de naam van haar eerste date – een acteur – die vermoedelijk ook de lucht kwam vallen. Dit toont ook aan dat Rebel Wilson vermoedelijk geen filter heeft. Dat dergelijke verhalen van vervelende momenten op een filmset ook gehoord mogen worden, daar ben ik het over eens, maar waar ga je de grens leggen. Ik heb het vaak moeilijk met de name-and-shame-cancel-culture-cultuur, omdat mensen vaak al conclusies beginnen trekken of zelf het verhaal met wat fantasie gaan inkleuren en aandikken om het vervolgens te gaan verspreiden op social media. Wilson zegt dat ze zelf niemand wil cancellen maar dat kan nu wel onrechtstreeks het gevolg zijn voor de acteur, want ook Twitter, Instagram en Facebook hebben geen filter.

1 Comment

  1. Bram

    How to sell a book 1.01

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *