Een Force van Verwarring: Star Wars titels onder de loep

We hebben al veel gelachen met de Fast and Furious titels die eigenlijk geen steek houden, maar wat met de titels van de Star Wars franchise? Los van het feit dat de saga begon bij episode 4, lijken alle titels wel een zekere systematiek te hebben in tegenstelling tot de Furiously Fast saga: “Star Wars: Episode nummer + titel”. Maar het probleem ligt hem niet in de vorm maar wel in de inhoud. De titels vertellen vaak helemaal niet wat de kern is van de film. Meer nog, zowat alle titels lijken als het ware door elkaar gehaspeld. Wij gingen eens doorheen alle titels en hebben alle bestaande titels eens een herschikking gegeven.

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999) gaat eigenlijk over het begin van Skywalker en wat toepasselijker dan deze film ‘The Rise of Skywalker’ te noemen. Dit wordt gevolg door Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002), maar deze attack van die clones komt er niet in deze film. Daarentegen zien we wel het gif van de Sith die overal zijn invloed uitwerkt en bijgevolg is een ‘Revenge of the Sith’ titel veel toepasselijker. In Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005) krijgen we dan uiteindelijk Order wat in wezen een aanval van de clones en dus had deze film eigenlijk ‘Attack of the Clones’ moeten heten.

De saga begon met Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977), maar we krijgen verslagen Jedi te zien die een zware slag slaan tegen de Death Star en dus had deze film beter ‘Return of the Jedi’ genoemd. Dit werd gevolg door Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980) waarin we Luke zien die wordt opgeleid door Yoda en hier was ‘The Force Awakens’ véél toepasselijker als titel. En deze trilogie sloot af met Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983) maar in deze film zien we dat Luke de enige overlevende jedi is en dit was dus ‘The Last Jedi’.

Maar JJ Abrams deed niet veel beter want hij pakte uit met Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015) maar eigenlijk gaat de film over de opstanding van de First Order onder leiding van Kylo Ren na de dood van Darth Vader en (tot nader order) Emperor Palpatine, dus dit was feitelijk ‘The Empire Strikes Back’. Dit werd gevolgd door Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (2017) waarin we Jedi Master Luke zien die Rey gaat opleiden als een Jedi (dus al 2 Jedi). Een betere titel voor de film was ‘A New Hope’. En tot slot hebben we Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019) hebben we het ondenkbare,n met name de herrijzenis van Emperor Palpatine die blijkbaar een gigantisch nieuw destructief leger heeft opgebouwd in de luwte, en dus had deze film een meer toepasselijke titel met ‘The Phantom Menace’.


2 Comments

  1. Pak-Man

    Zalig 😀

    Reply
  2. Moon Child

    Er zit inderdaad meer logica achter maar uiteindelijk is het ook vaak hetzelfde verhaal.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *