Asteroid City (2023) *** Blu-Ray recensie

Wes Anderson. De 54-jarige Texaanse regisseur is altijd een buitenbeentje geweest in de filmwereld. Anderson is geen regisseur die horden volk naar de bioscoopzalen lokt, maar moet het eerder hebben van een zeer trouwe fanbase die zijn films de jaren na release naar een cultstatus duwen (zie o.a. Rushmore, The Royal Tenenbaums of The Grand Budapest Hotel). En met in totaal 8 Oscarnominaties (o.a. beste film, regie en scenario) krijgt Anderson ook van de vakmensen regelmatig erkenning.

Ik kan niet zeggen dat ik een diehard Wes Anderson-fan ben die zijn nieuwste film per se in de bioscoopzaal wil zien. Zijn laatste film Asteroid City (2023) heb ik zien passeren in UGC, maar hij stond niet hoog op mijn lijstje en dus ben ik er niet toe gekomen om hem te zien. Nu krijg ik de kans om de film op Blu-ray te recenseren en Asteroid City blijkt wat in mijn hoofd een typische Wes Anderson-film is: een uitgebreide bekende cast, getroubleerde personages met een hoek af en een onconventioneel verhaal in een weirde setting.

Korte inhoud: Het fictieve Amerikaanse dorpje Asteroid City ligt afgelegen middenin de woestijn. Het is een typisch jaren ’50 dorpje, met een diner met twaalf stoelen en een tankstation met één benzinepomp. Maar ook met een halfafgewerkte oprit van een brug en een enorme krater van een ingeslagen asteroïde uit 3007 jaar v.Chr. Jaarlijks wordt in het dorp door het leger een wetenschapswedstrijd voor jonge talenten georganiseerd. En zo belanden een aantal jongbegaafden en hun ouders in Asteroid City.

Om te beginnen is er fotograaf Augie Steenbeck (Jason Schwartzmann) wiens zoon Woodrow (Jake Ryan) een manier heeft gevonden om reclame op de maan te projecteren. Steenbeck heeft aan Woodrow en zijn drie zussen Pandora, Andromeda en Cassieopeia echter nog niet durven vertellen dat hun moeder (Margot Robbie) is overleden. Ook actrice Midge Campbell (Scarlett Johansson) en haar dochter June (Maya Hawke) zijn uitgenodigd voor de wedstrijd en belanden in Asteroid City.

Omdat de wagen van Steenbeck het begeven heeft en de lokale garagist (Matt Dillon) de auto niet meer aan de praat krijgt, komt Steenbecks schoonvader Stanley Zak (Tom Hanks) het gezin depanneren met zijn cadillac. Intussen is ook generaal Gibson (Jeffrey Wright) gearriveerd die de prijzen voor de jongeren zal overhandigen. Iedereen logeert in een van de hagelwitte bungalows van moteleigenaar Steve Carrell. Wanneer de ceremonie van start gaat met de toespraak van generaal Gibson krijgen de aanwezigen echter het bezoek van wat wel een echte alien (Jeff Goldblum) lijkt.

Het lijkt erop dat Anderson in Asteroid City voortdurend de aandacht wil vestigen op het feit dat je naar een film aan het kijken bent. Of beter een film van een theaterstuk. Regelmatig wordt de film onderbroken door een verteller (Bryan Cranston) die op een theaterscène staat en de schrijver Conrad Earp (Edward Norton) van het stuk laat zien. Anderson maakt hier de keuze om deze scènes vrij donker in zwart-wit weer te geven terwijl de scènes in Asteroid City blaken van zonlicht en pasteltinten. Dit moet zowat een van Andersons meest zonnige en fleurige films zijn.

Regelmatig wordt de vierde muur doorbroken en stappen de personages uit hun rol of letterlijk van hun set. In het hoofd van Anderson zal dit ongetwijfeld uitstekend werken, maar al dat metagedoe voelt soms een beetje gekunsteld aan. Er zitten echt superknappe ideeën in de film, maar als geheel weet Asteroid City mij niet echt helemaal te overtuigen. Daardoor blijven er een paar losse eindjes te veel over en is het contrast tussen de scènes in Asteroid City en tussen het maakproces van het stuk te bruusk.


© Universal Picturen Home Entertainment

Haast elk personage wordt gespeeld door een bekende acteur waardoor Asteroid City soms eerder een filmquiz lijkt dan een boeiende film (nog niet genoemd in deze recensie: Tilda Swinton, Rupert Friend, Live Schreiber, Bob Balaban, Adrien Brody, Willem Dafoe en jawel beste 90’s kinderen Jarvis Cocker van Pulp). Doordat er zoveel personages zijn, blijven de meeste personages erg op de vlakte en leer je hen te weinig kennen. Enige uitzondering hierop is misschien Augie Steenbeck waar je toch een beetje meer over te weten komt, maar echt hoogte krijg je ook van hem niet.

Alle acteurs kwijten zich uitstekend van hun taak, maar niemand springt er echt bovenuit. Dat is ook wat je van Asteroid City zelf kan zeggen. De film vermaakt wel en vervelen doe je je niet, maar in het oeuvre van Anderson zal Asteroid City er niet echt uitspringen. Visueel is dit een parel, helaas is het scenario van Anderson en Roman Coppola niet overtuigend genoeg.

De Blu-ray van Asteroid City is reeds verkrijgbaar sinds . Op het schijfje ook enkel korte features over ‘the making of’, zoals ‘Desert Town’, ‘Doomsdag Carnival’, ‘Montana and the Ranch Hands’ of ‘The Players’.


Review Asteroid City (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Asteroid City trailer ***

1 Comment

  1. Stef

    Hoewel ik het kleurenpalet uiterlijk van de film op prijs stelde, had ik na een uur het gevoel dat ik zojuist een uur van mijn tijd had verspild. En ik was niet de enige in het gezelschap. Het was niet meeslepend, grappig of eigenlijk om het even wat. Niets. Ik had zin om uit de zaal te lopen. Ik kan niet geloven dat dit, met zoveel bekende namen, zo teleurstellend was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *