Elvis (2022) ***½ 4k UHD Blu-ray recensie

De cocktail Elvis Presley en de flamboyante regisseur Baz Luhrmann lijkt een match-made-in-heaven en de vertolkingen van Tom Hanks en Austin Butler zijn om van te smullen. En toch is deze biografische musical Elvis (2022) geen schot in de roos. Het is verre van een slachte film, maar ik was er ook niet door overdonderd, en ik denk niet dat dit te maken had met het feit dat het fenomeen Elvis ver voor mijn tijd was…mocht hij al dood zijn.

Korte inhoud: Elvis Presley (Austin Butler) is musicus, die niet alleen omringd wordt door zijn vele fans, maar ook door zijn eigen manager. Deze kolonel Tom Parker (Tom Hanks) is een raadselachtige man die veel alledaagse zaken uit het leven van Elvis beheert. Deze film volgt hun gecompliceerde relatie over een periode van 20 jaar, vanaf de opkomst van Elvis’ sterrendom tot aan het verlies van de onschuld aan Amerika.

Waarom ze besloten het verhaal door de lens van de kolonel te vertellen is mij een raadsel. Wat mij betreft verzuurde datgene wat een uitstekende biopic had kunnen zijn, omdat het heen en weer ge-ping-pong tussen de kolonel en Elvis echt meer een afleiding was en brak het momentum van het verhaal. Austin leek fantastisch werk te leveren als Elvis, maar zijn acteerwerk leek vaak op de achtergrond van het verhaal te vallen, ondanks dat hij de hoofdrol speelde. Ondanks de toch wel indrukwekkende verschijning Tom Hanks was ik een beetje teleurgesteld in zijn karakter en het is misschien wel één van zijn minder overtuigende vertolkingen.

Ik ben zelf geen Elvis fan maar ik heb dit rockidool wel leren kennen met deze film en zelfs zijn muziek kunnen smaken. De muziek was meteen ook de grote troefkaart. Ik ben verzot op de beginperiode van Baz Luhrmann maar zijn laatste films zijn misschien soms wel wat over-the-top. Zijn onsamenhangende en vaak komische regie was soms wel wat verwarrend, maar niet genoeg om ervoor te zorgen dat ik halverwege de film ophield. Het blijft een aangrijpend levensverhaal en het feit dat de hoofdrolspeler ook echt zingt en dans maakt alles des te magischer. En er was een voelbare band tussen Austin en Elvis, en misschien had dit ook wel iets te maken met het feit dat beide mannen hun moeder zijn verloren op vroege leeftijd en met dit verlies hebben leren leven. Austin is van nature blond en zijn transformatie is echt wel opmerkelijk. Iets wat ik niet wist is dat Elvis ook blond was en make gebruikte om zijn wenkbrauwen te kleuren naast zijn haarkleuring. Die twee hebben dus echt veel gemeen. Ik heb ze niet allemaal geteld maar in de film zien we hem bijna 100 verschillende pakken dragen. Ook het feit dat Elvis een pistool tussen zijn riem stak nadat hij doodsbedreigingen kreeg vond ik wel krankzinnig om te zien.

Het budget van de film bedroeg 85 miljoen dollar en heeft iets van een 286 miljoen dollar opgebracht, wat niet onaardig is. En ik vermoed dat de film ook wel opgepikt zal worden door de Academy. Austin is tevens een grote kanshebber voor de oscar van Beste Acteur. Naast hem zien we ook nog knappe vertolkingen Olivia DeJonge, Helen Thomson, Richard Roxburgh, Kodi Smit-McPhee, David Wenham, Luke Bracey, Dacre Montgomery en Leon Ford. Hoewel, deze film had misschien ofwel iets korter mogen zijn OF iets meer budget, want bepaalde green key scènes zagen er af en toe wel wat fake uit.

Het is en blijft fascinerend om de hoogtes en dieptepunten van de carrière van een artiest te zien en het is zo’n intieme ervaring om erbij te zijn, zelfs als het eigenlijke verhaal waarschijnlijk werd afgeslacht om in een speelfilm te passen van bijna 3 uur (ja, het zal voor velen een lange rit worden). Maar een biopic is maar zo geweldig als de hoofdrolspeler die deze film draagt en ik ben blij te kunnen melden dat Austin Butler deze rol met brio heeft neergezet. Door en door fantastisch.

Elvis is vanaf beschikbaar op 4KUHD, Blu-ray, DVD, Apple tv, Google tv,  Microsoft xbox, Rakuten tv en Telenet. Op de Blu-ray staat heel wat extraatjes maar spijtig genoeg geen commentaartrack van de regisseur.


Review Elvis (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Elvis trailer ***


1 Comment

  1. Romain

    Goede film. Austin was de perfecte Elvis. Absoluut één van de beste muziekbiopics die ik heb gezien. Als je niet echt iets over Elvis weet, zul je het waarschijnlijk nog steeds leuk vinden

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *